Osmanlı'dan ders alın

Osmanlı'dan ders alın

GÜNDEM Haberleri

Chomsky, Orta Doğu'da yaşanan problemlerin çözümünde Osmanlı'nın bu bölgede yüzlerce yıl yürüttüğü yönetim anlayışında yattığını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde bir panele katılan dünyaca ünlü ABD'li düşünür Prof. Dr. Noam Chomsky, Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Chomsky, dışarıdan bakıldığında Türkiye'nin en önemli meselesinin Kürt sorunu olduğunu söyledi. Chomsky, "Siz içeriden çözüm bulmalısınız. Görüşmeler yapılıyor. Paris'te 3 kadın katledildi. Süeci tıkamak isteyen güçlere rağmen sürecin devam etmesi son derece önemli. Bölgesel gelişmeler de yaşanıyor. Irak'ta özerk bir bölge oluşmuş durumda. Bu daha da güçlenebilir. Suriye kendini kurtarabilirse, bu belirsizliğin önüne geçebilirse, orada özerk bir Kürt bölgesi söz konusu olabilir. Bunun da Türkiye'nin güneydoğusu ve bütün bölge üzerinde etkisi olacağı açıktır" dedi. Orta Doğu'da yaşanan problemlere de değinen Chomsky, bölge için Osmanlı'dan ders alınması gerektiğini dile getirdi. "Osmanlı'nın modeli önümüzde bir ders gibi duruyor" diyen Chomsky, şöyle devam etti: "Belki öyle bir gün gelecek ki, bir seyyahın serbestçe Kahire'den Bağdat'a, oradan da İstanbul'a gideceği günlere geri döneceğiz. İnsanların mahalli yönetimlerle yönetimi üstlendiği günlere döneceğiz. Osmanlı'nın o bölgede yüzlerce yıl yürüttüğü politikalar ve yönetim şekli, Osmanlı'nın o günleri bize ders olacak. Çünkü Osmanlının geçmiş dönemleri önümüze önemli bir ders koyuyor. Belki bölgedeki herkes için daha iyi bir hayat olacak. Tabii bunlar kendi kendine olmayacak. Bunlar için bölgede çeşitli tercihlerin olması gerekiyor." nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...