Önce yemin sonra başkan

Önce yemin sonra başkan

GÜNDEM Haberleri

Seçim tamamlandı, şimdi sıra önce Meclis Başkanı seçimi, ardından da hükümetin kurulmasında…

YSK'nın seçime ilişkin geçici sonuçları Resmi Gazete'de ilan etmesinin ardından bu kez Meclis süreci başlayacak. YSK'nın takvimine göre, seçim sonuçlarını takip eden beşinci gün (19 veya 20 Haziran) saat 15.00'de TBMM Genel Kurulu çağrısız olarak toplanacak. Meclis'in ilk toplanma gününde milletvekilleri ant içecek. Aynı gün veya bir gün sonra Cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor. Bu arada Meclis 5 gün tatile girecek ve Meclis Başkanlığına adaylık başvuruları alınacak. Başvurular alındıktan sonra Meclis Başkanlığı için Genel Kurul'da gizli oyla seçim yapılacak. Yeni başkan seçilene kadar TBMM Genel Kuruluna en yaşlı üye başkanlık edecek. Bu isim CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal olacak.
Başkanlık seçiminin tamamlanmasının ardından yeni hükümetle ilgili süreç başlayacak. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'ne göre, yeni Bakanlar Kurulu listesi TBMM'ye sunulacak. Anayasa gereği hükümet programı, Bakanlar Kurulu'nun kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından TBMM'de okunacak. Bunun üzerinden iki tam gün geçtikten sonra görüşmeler başlayacak. Görüşmeler bittikten bir gün sonra ise güvenoylaması yapılacak. Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından TBMM 1 Ekim'e kadar yeniden tatile girecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...