Naci Görür'den İstanbul'a kritik uyarı: Büyük depremlerin oluşacağı periyotlara giriyoruz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Naci Görür'den İstanbul'a kritik uyarı: Büyük depremlerin oluşacağı periyotlara giriyoruz

GÜNDEM Haberleri

Jeolog ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul için bir kez daha kritik uyarıda bulundu. Büyük depremlerin oluşacağı periyotlara girildiğini söyleyen Görür, İstanbul'daki 7 barajın depremi çıkartamayacağını söyledi.

‘Afete Dayanıklı Şehir 17 Ağustos Anma Programı’nda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, ‘Deprem ve İstanbul’ konulu sunumunda beklenen 'Marmara Depremi' ve 'İstanbul Depremi' hakkında kritik uyarılarda bulundu.

'İSTANBUL DEPREME HAZIR DEĞİL'

Görür, “İstersek sahaya inip İstanbul'u depreme hazırlamaya başlayabiliriz. Zaten ben merak ediyorum. Niye bekliyoruz ki? Sürekli proje, proje, proje, proje. İstanbul depremle ilgili hazırlığın yapılmadığı yer değil. 1999'dan bu yana gerçekten İstanbul'da inanılmaz derecede depreme hazırlık çalışmaları yapıldı. Ama sonuç, İstanbul tam olarak hala depreme hazır değil.” diye konuştu.

Naci Görür'den İstanbul'a kritik uyarı: Büyük depremlerin oluşacağı periyotlara giriyoruz

'DEPREM KANUNU ÇIKSIN'

Depremi beklemeden hazırlıkların ilk defa mevcut hükümet tarafından yapıldığını anlatan Görür, “Bu hükümet ilk kez 2006 yılında dedi ki; 'Bundan sonra biz depremin olmasını beklemeden, biz özellikle risk yönetimini uygulamaya başlayacağız. Deprem gelmeden önce zarar azaltıcı çalışmalar yapacağız.' Doğru olan çağdaş olan bu. Bütün deprem hazırlığına girilmiş kentlerde kanun çıkaralım, 'deprem ve hazırlama' adını öyle koyalım. Kanunu çıkartalım. O kanunla birlikte, siz ne tür zorlukla karşılaşıyorsanız TBMM onu çözsün. Yani çok zor bir şey değil. İnsanlarımız ölmesin diye lütfen bunu da yapın.” diye konuştu.

“BÜYÜK DEPREMLERİN OLUŞACAĞI PERİYOTLARA GİRİYORUZ"

Deprem hazırlığı için belediyeler ile merkezi hükümetin omuz omuza irade birliği yaparak hazırlık yapılması gerektiğini söyleyen Görür, “Halkı muhakkak bu işin içine sokacaksınız. İstanbullu deprem kültürüne, bilgisine bilincine bilgi ve birikimine haiz değilse İstanbul'u depreme asla hazırlayamazsınız. Halkın bu işe sahip çıkması lazım. Depreme halk sahip çıkmaz, talep etmezse yerel ve merkezi yönetimlerden siz bu depremi hazırlanmayı unutun. Depremlerde on biner on biner, elli biner, elli biner gömeriz insanları. Bunu şaka etmiyorum. Çünkü gelecek periyodun nasıl geleceği belli. Öyle bir periyotta yaşıyoruz ki büyük depremlerin artık oluşmaya başlayacağı dönemlere giriyoruz.” diye belirtti.

Naci Görür'den İstanbul'a kritik uyarı: Büyük depremlerin oluşacağı periyotlara giriyoruz

“İSTANBUL’DAKİ 7 BARAJ DEPREMDE ÇOK RİSKLİ”

İstanbul’daki barajlardan 7 tanesinin depremde riskli olduğunu anlatan Prof. Dr. Görür, “İSKİ’nin barajlarında ben de hasbelkader görev yaptım. Teknik üniversiteden ekibe de ince sondajlarla çalışma yapıyorduk. 14 tane barajın 7'si çok tehlikeli. Yani bu depremi çıkartır veya çıkartmaz. Ayrıca İstanbul'da en az yüz milyon ton atık çıkar. Bunun için de asbest de dahil, parlayıcı, patlayıcı, toksin, kimyevi maddelerin hepsi. Bunları şimdiden, uluslararası yöntemlere göre nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri dönüşüme tabii tutacağınızın planlanması lazım.” şeklinde konuştu.

İhlas Haber Ajansı

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...