Medya, İslamofobi'nin ekmeğine yağ sürüyor

Medya, İslamofobi'nin ekmeğine yağ sürüyor

GÜNDEM Haberleri

Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrak, 'İslamofobi'ye karşı basına önemli görevler düştüğünü belirterek, "Bazı tabirler öcü gibi sunuluyor. İslamiyet'in samimiyetini yansıtamadığımız sürece 'İslamofobi tacirleri'ne bir şey söylemeye hakkımız yok" dedi.

Dünyada özellikle 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra yayılmaya başlayan İslamofobi (İslam korkusu), Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın dünyaca tanınmış gazetecileri, akademisyenleri ve gençleri bir araya getirdiği konferasta tartışıldı. Maltepe Üniversitesi Marmara Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansın oturum başkanlığını yapan Yeni Şafak gazetesi yazarı Hilal Kaplan, İslamofobi adı altında ırkçılık yapmanın her kesime zarar vereceğini belirterek, "Genelde batı medyasında İslamofobi lobisi var. Fakat Türkiye'de oluyor bu sempozyum. Bütün Müslümanlar için başörtüsü ayrımcılığı son dönemlerde iyice arttı. Bu beni olduğu gibi birçok insanı da rahatsız ediyor. Artık bunları aşmamız lazım" dedi. Panelde konuşan Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrak da, İslamofobinin Müslümanlar ve gayrimüslimlerdeki etkilerine değindi. İslamofobi tabirini kullanırken başına "sözde" ifadesinin konulması gerektiğine işaret eden Albayrak, "Bu ifadenin kendi başına kullanılması bu algının yaygınlaşmasına sebep olmaktadır. İslamiyet konusunda hiçbir fikri olmayanlar, bir terör örgütünün adını zikreder gibi algılıyor" ifadelerini kullandı. Bu konuda medyanın da büyük rol oynadığını vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti: "Her gün yüzlerce olayın meydana geldiği batıda Müslümanlarla ilişkilendirilebilecek olaylar özellikle zumlanıyor ve çoğunlukla topluma çarpıtılarak sunuluyor. Burada elbette yine medya etiği ön plana çıkıyor. Yabancı basının bu konulardaki tutumu, tamamen kasıtlı bir görüntü çizmektedir. Bizim medya da tam bir İslam cahili. Meslektaşlarımızın büyük bir kısmı İslamiyet'i tanımadığından veya yanlış tanıdığından dini konularla bağlantılı haberlere ön yargılı yaklaşıyor. Bu, kasıtlı olmasa bile dolaylı olarak İslamiyet'e büyük zarar veriyor; İslamofobi'nin ekmeğine yağ sürülüyor. Sözde İslamofobi algısının bu noktaya gelmesinde İslâm'ı tam temsil edemeyen biz Müslümanların da büyük vebâli var. Herkese İslamiyet'in dürüstlüğünü, samimiyetini yansıtamadığımız sürece İslamofobi tacirlerine hiçbir şey söylemeye hakkımız yoktur. Beline bomba bağlayıp kendini ve insanları öldürmek cihat olamaz."BİLEREK ÇARPITIYORLAR İngiliz Guardian gazetesi muhabiri Riazat Butt ise konferansta, önemli bir itirafta bulundu. İngiltere'de Müslümanlarla ilgili cahilce haberlerin yapıldığını anlatan Butt, "İngilizler, kapalı bir kadını çekip sansasyon haber yapıyor. Müslümanlar için farklı algı var. Ayrıca bir türbanlının haberini yaparken gidip 4 sene önceki görüntüleri yeniymiş gibi yayınlıyorlar" dedi. Britanyalı gazeteci Remona Aly ise, medyada birçok gazetecinin gerçek olmayan hayal ürünlerini sırf Müslümanlara zarar olsun diye çarpıtarak yayınladığını belirtti. Aly, "Birçok TV dizisinde ve filmde Müslümanlar, terörist olarak gösteriliyor. Artık günümüzde negatif bir medya var. Niye Yahudilere karşı bir şey yazılmıyor; film yapılmıyor? Bunu sorgulamak gerekir" ifadelerini kullandı.
Medya, İslamofobi'nin ekmeğine yağ sürüyor

##tgvideo##

Genel Yayın Yönetmenimiz Nuh Albayrak'ın da katıldığı Maltepe Üniversitesi Marmara Kongre Merkezi'ndeki konferansın oturum başkanlığını, Yeni Şafak gazetesi yazarı Hilal Kaplan yaptı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...