Meclis’te yeni dönem

Düzenleyen:
Meclis’te yeni dönem

GÜNDEM Haberleri

Ant içmeyen vekil haklardan yararlanamayacak. Genel Kurulun çalışma saatleri artacak. Meclis’te pankart açan vekil ceza alacak.

TBMM, ekim ayında başlayacak yeni yasama yılına yeni iç tüzüğüyle girmeye hazırlanıyor. AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İç Tüzüğü değişiklik teklifi, Meclisin çalışma usullerine ilişkin bir dizi yeni düzenleme getiriyor. İşte yeni içtüzükte öne çıkan maddeler:
¥ Milletvekili andını içmeyen milletvekillerinin, bu sıfatlarından kaynaklanan haklarından yararlanamayacak.
¥ Bütün partilerin üzerinde anlaştığı Danışma Kurulu önerileri üzerinde artık konuşulmayacak.
¥ Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10’ar dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara ise 3’er dakikayla sınırlandırılacak.
¥ Her hafta salı günü, farklı partilerden bir milletvekili, teklifinin doğrudan gündeme alınması isteminde bulunabilecek. Bir milletvekili, bir yasama yılında bir kez bu istemde bulunabilecek. 
¥ TBMM Genel Kurulunun mesai saatleri de uzayacak. Genel Kurul, salı günleri yine 15.00’te toplanacak ancak saat 19.00 yerine 21.00’de kapanacak. Çarşamba ve perşembe günleri 15.00-19.00 saatleri arasında çalışan Genel Kurul, teklifin kabulüyle 14.00-21.00 saatleri arasında mesai yapacak.
¥ TBMM Başkanı ya da başkanvekillerinin frak giyme zorunluluğu kalkacak.
¥ Teklif, milletvekillerinin oylama öncesinde yoklama talebine sınırlama getiriyor. Buna göre milletvekilleri, sadece görüşmeye tabi tezkerelerin oylanması ile kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasında yoklama isteyebilecek. 
¥ Genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetleri okunmayacak.
¥ Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin maddelerinin oylanmasında artık açık oylama talebinde bulunulamayacak.
¥ TBMM’ye silahlı giren ve Genel Kurulun çalışma düzenini, huzurunu bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getiren milletvekilleri kınama alacak. 
¥ Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM’ye, TBMM Başkanına, Başkanlık Divanına, birleşimi yöneten başkanvekiline, milletvekiline, Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine hakaret eden, söven milletvekili hakkında, Meclisten geçici çıkarma cezası uygulanacak.
¥ Fiili saldırıda bulunan, TBMM Genel Kurulu ve komisyonlara silahlı olarak giren milletvekilleri de Meclisten geçici çıkarılacak.
¥ Geçici olarak Meclisten çıkarılan milletvekili, izin alıp kürsüden af dilerse, izleyen birleşimden itibaren Meclise girebilecek. 
¥ Teklifle, “kınama” ve “Meclisten geçici çıkarma” cezasına çarptırılan milletvekili için ilk defa para cezası uygulanacak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...