Marmara için en kötü senaryo: Zaman doldu, 7.5'in üzerinde bekliyoruz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Marmara için en kötü senaryo: Zaman doldu, 7.5'in üzerinde bekliyoruz

GÜNDEM Haberleri

Marmara'da 24 yıl önce meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde, yeniden "beklenen olası Marmara depremi" gündem oldu. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 'zaman doldu' uyarısında bulunurken, "1999'da Kocaeli depremi geldi, fay kırıldı. Marmara'nın batısında da 1912'de bir deprem meydana gelmişti. 7.4 büyüklüğünde. Arada deprem olmadı. Sismik bir boşluk var orada. O boşluk dolacak" dedi.

'Asrın felaketi' olarak adlandırılan Kahramanmaraş depremleri ile 'deprem gerçeği' Türkiye'de bir kez daha su yüzüne çıktı. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde sık sık sarsıntılar meydana gelirken, bunların en şiddetlilerinden biri olan 17 Ağustos'taki 7.6'lık depremin üzerinden ise tam 24 yıl geçti. Deprem gerçeğine değinen uzmanlar sık sık önemli uyarılarda bulunurken, son açıklamalar ise Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan geldi.

TÜRKİYE NEDEN DEPREM BÖLGESİ?

Türkiye'nin neden deprem ülkesi olduğunu açıklayan Ersoy, İspanya'dan İtalya'ya, oradan da Yunanistan'dan Türkiye'ye kadar olan alanın 'deprem bölgesi' olduğunu ancak bunlar arasında en çok 'deprem bölgesi' olarak adlandırılacak yerin Türkiye olduğunu belirtti.

"Biraz kuzeye, biraz güneye indiğimizde deprem bölgesini bulamazsınız" diyen Ersoy, "Türkiye'nin içinde bulunduğu dağlık kesim yukarıdan, kuzeyden ve güneyden sıkıştırılıyor. Bu sıkışma halihazırda devam ediyor. Ve Türkiye'deki gerilimler fay zonu boyunca depremler üretmeye başlıyor" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN DEPREM GERÇEĞİ BU"

Harita üzerinden örnek veren Ersoy, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Burada kırmızı çizgiler fay. Bunlar 5.5'ten büyük deprem oluşturabilir fay izleri. En kuzeyde 1600 km uzunluğunda Bingöl Karlıova'dan başlayan ve Saroz'a kadar giden Kuzey Anadolu Fayı var. Bunun en büyük deprem oluşturma kapasitesi 8. Bu 8'i bulabiliyor.

Doğu Anadolu Fayı var. Hatay'a kadar giden, Bingöl'den 600 km uzunluğunda. Bu da ona yakın büyüklükte bir deprem oluşturabilir. Ama Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Batı Anadolu'daki depremler 7-7.2'ye kadar çıkabilir. Türkiye'nin deprem gerçeği bu."

"BU KESİMDE 8'İN ÜZERİNDE DEPREM OLUR"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 8'in üzerinde deprem oluşturma riski taşıyan bölgeye dikkat çekti. Ersoy, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Fakat Rodos Adası, Fethiye Körfezi'nden batıya kadar doğru olan kesimlerde ise 8'in üzerinde de deprem olur. Türkiye topraklarında olmaz. Biz bir deprem ülkesiyiz. Her yıl normal şartlar altında 24 bin deprem oluyor. Her ay 2 bin deprem var. Her gün 50 deprem var. Fakat 6 Şubat depreminden sonra bu sayı o kadar arttı ki... Sadece bölgede 8 ay içerisinde 35 bin deprem var.

"MARMARA'DA DEPREM YÜZLERCE YIL BEKLEMEYECEK"

Marmara'da da 7'nin üzerinde bir deprem bekleniyor. Hemen de olabilir. Ama yüzlerce yıl beklemeyecek. Kaçacağımız, göçeceğimiz bir yer yok. Tek yapmamız gereken sağlam binalarda oturmak, zeminin jeolojik durumuna uygun binalar inşa etmek gerekiyor. Daha önce sloganlar vardı; 'Deprem öldürmez, yapı öldürür' diye, ona bir cümle daha ilave edelim... 'Zemin de öldürür.' Bunu Hatay, Maraş depremlerinde gördük. İzmir'de de gördük.

"ZAMAN DOLDU, 7'NİN ÜZERİNDE BEKLİYORUZ"

İstanbul depremi hem ekonomik açıdan hem de can kayıpları açısından büyük olabilir. Çünkü biz Marmara'da 7'nin üzerinde bir deprem bekliyoruz. En kötü senaryolardan bir tanesi 7.5 büyüklüğündeki bir depremin meydana gelebileceği, bunun için de gerekli zamanın dolduğu şeklinde ortak bir görüşümüz var.

Marmara Denizi içerisinde ne biliyoruz? 1999'da Kocaeli depremi geldi, fay kırıldı. Marmara'nın batısında da 1912'de bir deprem meydana gelmişti. 7.4 büyüklüğünde. Arada deprem olmadı. Sismik bir boşluk var orada. O boşluk dolacak.

Olasılık hesaplarına göre az kaldı. Ama depremin zamanını, büyüklüğünü önceden söyleme şansımız yok. Dünyada böyle bir şey yok. Şunu kabul etmemiz gerekiyor; Sanki yarın olacakmış gibi hazırlık yapmamız gerekiyor. İstanbul Yasası deniyor... Aslında tüm Marmara'yı ilgilendiren bir konu. Nüfus potansiyelinin neredeyse 3'te 1'i Marmara'da yaşıyor."

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...