Son dakika haberi! Milyonlarca memur ve emekli merak ediyordu: Hükümet ikinci zam teklifini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Son dakika haberi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümetin memura ikinci zam teklifini açıkladı.

Son dakika haberi: Memur ve memur emeklisinin 2024 ve 2025 yıllarında alacağı zam oranlarını belirleyecek 7. Dönem Toplu sözleşmesi görüşmelerinde süreç devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında Memur-Sen üçüncü kez bir araya geldi. Kritik toplantıda Bakan Işıkhan, milyonların merak ettiği ikinci zam teklifini açıkladı. Bakan Işıkhan, "2024'te ilk altı ay için yüzde 15, ikinci altı ay yüzde 10 zam" teklifini yaptı..

İKİNCİ TEKLİF, İLK TEKLİFTEN 2 PUAN FAZLA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu İşveren Heyeti'nin olarak memurlara ilk zam teklifini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.. Kamu İşveren Heyeti memura 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9, 2025 yılının ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam olmak üzere toplamda yüzde 42 zam teklif etti.

Bakan Işıkhan Kamu İşveren Heyeti olarak ikinci zam teklifinin; 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam olduğunu açıkladı.  2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Açıklamayla hükümet 2024 için teklifleri birer puan artırırken, 2025 için değişikliğe gitmedi.

HÜKÜMETİN İKİNCİ TEKLİFİ YÜZDE 43

Bakan Işıkhan, "Kamu İşveren Heyeti olarak, 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 artış olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 Ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda, kamu personelimize yüzde 43'ü bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönem zammıyla birlikte kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır. Bu ikinci teklifimizi paydaşlarımızın değerlendirmesine sunuyorum. Sürecin bugün bitmediğini ve devam edeceğini de tekrardan hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.

SOSYAL HAKLAR MASADA

Sadece mali haklar değil, sosyal haklara ilişkin çok sayıda teklif maddesi bulunduğunu belirten Bakan Işıkhan, "Bugün müzakerelerle geldiğimiz nokta üzerinde uzlaşacağımız çok sayıda maddemiz bulunduğunu göstermektedir. Birinci dereceye ulaşan tüm kamu görevlilere 3600 ek gösterge için yetkili konferedasyonla birlikte çalışma yapacağız. Belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız. Görevde yükselme sınavlarının belli süre ve düzenli aralıklarla yapılması için çalışmaları sürdüreceğiz. Hac izni verilmesi konusu, TOKİ konutlarında evi olmayanlara öncelik verilmesi konusunda paydaşlarımızla yakın istişare içinde bulunacağız." dedi.

MEMUR-SEN ÜÇER AYLIK ZAM TALEBİNDE BULUNDU

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

ÜÇÜNCÜ TEKLİF 22 AĞUSTOS'TA

Kamu işvereninin ikinci teklifininin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi durumunda hükümet 22 Ağustos'ta yeni teklifle masaya gelecek.
Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...