M. Ali Birand hayatını kaybetti

M. Ali Birand hayatını kaybetti

GÜNDEM Haberleri

Türk medyasının önemli isimlerinden Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Gün boyu hakkında öldüğüne dair haberler çıkan ama bizzat oğlu tarafından yalanlanan Mehmet Ali Birand'dan acı haber nbsp;saat 18:45'te geldi. Türk medyasının önemli isimlerinden olan nbsp;ve en son Kanal D Haber Grup Başkanlığı görevini yapan nbsp;Birand, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Oğlu Umur Birand, babasının öldüğünü canlı yayında açıkladı.

HABERİ OĞLU VERDİ

Birand'ın vefat haberini, oğlu Umur Ali Birand, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde kamuoyuna duyurdu. nbsp; Umur Ali Birand, ameliyatın çok basit bir ameliyat olmasının beklendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
nbsp; "Hiç beklenmedik bir anda kaybettik. Babam 71 yaşındaydı. Vücudundaki son elektriğe kadar ben ve annem yanındaydık. Bütün arayan, telefon eden, bekleyen arkadaşları, meslektaşları, devlet büyükleri, tanıdık tanımad ık herkese çok teşekkür ediyoruz. Sizi mahcup ettik ki, Mehmet Ali Bey'i yeniden karşınıza getiremedik. Hepimizin başı sağ olsun. Çok sağ olun."

KANALD AİLESİ HASTANEYE AKIN ETTİ

Gazeteci Yazar Mehmet Ali Birand'ın hayatını kaybetmesi başta ailesi ve yakınları olmak üzere meslektaşlarını derin üzüntüye boğdu. Acı haberi alan Birand'ın mesai arkadaşları hastaneye akın etti.
Birand'ın mesai arkadaşları gelen acı haberin ardından Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'ne akın etti. Kanal D Haber Direktörü Süleyman Sarılar, 32. Gün programı eski yönetmenlerinden Musa Çözen, Gazeteci Güneri Civaoğlu, İrfan Değirmenci, İşadamı Erol Aksoy başta olmak üzere çok sayıda gazeteci ile işadamı hastaneye gelerek taziye dileklerini iletti.
Taziye için gelenlerden 32. Gün programı eski yönetmenlerinden Musa Çözen, "Ondan çok şey öğrendim. Mesleğe benden önce görmesine rağmen çok büyük başarılara imza attı" dedi.
İşadamı Erol Aksoy ise, "28 Şubat sürecinde büyük bir mücadele verdik. Başarılı bir gazeteciydi. Üzüntülüyüz" diye konuştu.

CENAZESİ NE ZAMAN KALKIYOR

Safra kesesindeki stendin değişimi için yattığı hastanede, kalbinde komplikasyon meydana gelen Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand hayatını kaybetti. Mehmet Ali Birand'ın vefat ettiğini oğlu Umur Birand hastane önünde yaptığı açıklamayla duyurdu. Birand'ın cenazesi, Cumartasi günü öğlen namazından sonra Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazı ardından toprağa verilecek...

MESLEKTAŞLARI BİRAND İÇİN NELER DEDİ?


Gazeteci-yazar Murat Bardakçı, vefat eden Mehmet Ali Birand'a ilişkin, ''Televizyonculuğu kadar önemli bir iş yaptı, gazetecilerin kitap yazma geleneğini başlattı'' dedi. Bardakçı, Kanal D Haber Grubu Başkanı Mehmet Ali Birand'ın ölümüne dair yaptığı açıklamada, dostluklarının 30 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, ''Bizim ilişkimiz 1980'lere dayanır. Milliyet'te 30 küsur sene önce... Sonra genel yayın yönetmeni oldu. Çok istifade etmişimdir, çok şey öğrenmişimdir. Türk basınına da çok şey öğretmiştir. Bugün Mehmet Ali Birand denince biz sadece televizyoncu olarak hatırlıyoruz fakat televizyonculuğu kadar önemli bir iş yaptı, gazetecilerin kitap yazma geleneğini başlattı'' diye konuştu.

Mehmet Ali Birand'ın ''32. Gün'' programındaki ilk yönetmenlerinden Musa Çözen ise vefat eden Birand'ın Türk basını için önemli bir kayıp olduğunu dile getirerek, ''Söylenecek fazla bir şey yok. Çok eski bir dostum, 1985'te TRT'de 32. Gün programına beraber başladık. Ben onun ilk yönetmeniyim. 28 senelik dostum, ağabeyim, babam. Kendisine 'baba' diye hitap ederdim, bana göre erken kaybettik. Salı günü haberden sonra buraya yürüyerek geliyor, bugün 18.30'da hayatını kaybediyor. Bir dost olarak çok üzgünüm, çok sevdiğim bir insan. Allah gani gani rahmet eylesin, benim için çok acı kayıp'' şeklinde konuştu.

-Güneri Civaoğlu ve İrfan Değirmenci-

Mehmet Ali Birand'ın vefat haberi üzerine hastaneye gelen gazeteci-yazar Güneri Civaoğlu da aldıkları haberin kendilerini üzdüğünü ifade ederek, ''Bir şey söyleyemiyorum. Çok değerli bir insanımızı kaybettik. Çok sevdiğim bir arkadaşımdı'' dedi. Sabah kuşağı haber programlarından tanınan İrfan Değirmenci ise Birand'ın Türk televizyonculuğu için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, ''Kabus gibi çok uzun bir gün oldu. Önce bir haber kirliliği, sonra dualar ve en son oğlunun açıklaması... Çok şey öğrendik, son gün bile çok şey öğretti hepimize. Bundan sonra kimselere randevu veremeyeceğiz. Hepimizin başı sağ olsun'' diye konuştu. K

anal D Haber Grubu Başkanı Mehmet Ali Birand'ın vefat haberini alan gazeteciler Hasan Cemal, Taha Akyol, Ali Kırca ve Cengiz Çandar da hastaneye geldi. Öte yandan, Birand ailesinin yarın saat 14.00'te Kavacık'taki evlerinde taziyeleri kabul edeceği, ayrıca cumartesi günü Birand için Kanal D önünde saat 10.00'da tören düzenleneceği öğrenildi.

GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand'ın vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Yakından tanıdığım ve büyük değer verdiğim duayen gazeteci Mehmet Ali Birand'ı her zaman saygı, sevgi ve takdirle hatırlayacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, usta gazeteci Mehmet Ali Birand'ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Gül, Birand'ın vefatından derin bir üzüntü duyduğunu belirterek, "Dünden bu yana devam eden umutlu bekleyişin ardından, bugün maalesef Mehmet Ali Birand'ı kaybetti. Türkiye'nin başı sağ olsun. Mehmet ali Birand, renkli kişiliği, kendine has üslubu, cesareti, bilgisi, tecrübesi, başarılı meslek kariyeri, yetiştirdiği değerli gazeteciler ve Türkiye'nin önemli meseleleri konusunda açık sözlülükle savunduğu fikirleriyle; sevilen, sayılan, yeri doldurulmayacak bir gazeteci ve haberciydi. Gazeteciliğin ve televizyon haberciliğinin sembol ve öncü ismi Mehmet Ali Birand, köşe yazarı, haber programları, dünya çapında ses getiren röportajları, yakın tarihimizi aydınlatan belgeselleri ve yazdığı kitaplarla Türk basınına öncülük etmiştir. Yakından tanıdığım ve büyük değer verdiğim duayen gazeteci Mehmet Ali Birand'ı her zaman saygı, sevgi ve takdirle hatırlayacağız. Kendisine Allah'tan rahmet, Birand ailesine ve Kanal D ailesine, sevenlerine, basın dünyamıza başsağlığı diliyorum" dedi.

ERDOĞAN:SEÇKİN BİR GAZETECİ OLARAK ANILACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Birand geriye bıraktığı eserleriyle daima seçkin ve saygın bir gazeteci olarak hatırlanacaktır" dedi.
Başbakan Erdoğan, usta gazeteci Mehmet Ali Birand'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı. Birand'ın her zaman saygın ve seçkin bir gazeteci olarak hatırlanacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Medyamızın önemli simalarından Mehmet Ali Birand'ın vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Mesleğine tutkunluğu, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle, meslektaşlarının yanı sıra, okurlarının ve izleyicilerinin de takdirine mazhar olan Sayın Birand, geriye bıraktığı eserleriyle daima seçkin ve saygın bir gazeteci olarak hatırlanacaktır. Mehmet Ali Birand'a Allah'tan rahmet; ailesine ve medya camiamıza sabır ve metanet diliyorum" dedi.

AA'DAN BAŞSAĞLIĞI

nbsp;Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Kanal D Haber Grubu Başkanı gazeteci yazar Mehmet Ali Birand'ın vefatı nedeniyle AA çalışanları adına başsağlığı mesajı yayımladı.
nbsp; Öztürk, basının büyük bir değerini yitirdiğini belirttiği mesajında, şunları kaydetti:
nbsp; "Birand, gazetecilik ruhunu kaybetmeyen bir meslek büyüğümüzdü. Türk basınına değerler kazandırdı, güzel eserlere imza attı. Bir meslek büyüğümüzü kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.
nbsp; Anadolu Ajansı çalışanları olarak Birand'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve meslektaşlarımıza başsağlığı dileriz."
nbsp;
MEHMET ALİ BİRAND KİMDİR?

Usta gazeteci Mehmet Ali Birand, 9 Aralık 1941 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi mezunu olan Mehmet Ali Birand, gazeteciliğe 1964 yılında Milliyet Gazetesi'nde başladı. 1985 yılında TRT ile başlayan televizyonculuk kariyerini "32. Gün" programıyla zirveye taşıdı. Programında birçok Türk politikacının yanı sıra dünya liderlerini de ağırladı. Gazeteciliğin yanı sıra çok sayıda kitap da yazan Birand'ın 12 Eylül darbesi, 1974 Kıbrıs Çıkartması ve Türk-Yunan ilişkisini anlatan kitapları İngilizce, Almanca ve Yunanca'ya çevrildi.
Kanal D Haber Grup Başkanı ve Posta Gazetesi Köşe yazarı olan Birand, ulusal ve uluslar arası birçok ödül aldı. Can Dündar, Mithat Bereket, Çiğdem Anat gibi birçok gazeteci yanında yetişti. Evli ve bir erkek çocuk babası olan usta gazeteci, Fransız "Chevalier de L'Ordre National de Merite" unvanına sahipti.

YARIN SABAH HASTANEDEN ALINACAK
Hayatını kaybeden ünlü gazeteci Mehmet Ali Birand'ın cenazesinin yarın sabah hastaneden alınacağı belirtildi. Cenazeyi almak için hastaneye gelen Şişli Belediyesi'ne ait ambulans geri gönderildi. nbsp; nbsp;
nbsp; Ünlü gazeteci Mehmet Ali Birand'ın hayatını kaybettiği Amerikan Hastanesi önünde gazetecilerin bekleyişi gün boyu devam etti. Sabah saatlerinde Şişli Belediyesi'ne ait içerisinde tabut bulunan bir ambulans, Birand'ın cenazesini almak için Amerikan Hastanesi'ne geldi. Birand'ın ailesinin cenazenin yarın sabah saatlerinde alınacağını belirtmesi üzerine ambulans geri gönderildi. Cenazenin yarın sabah saatlerinde önce gasilhaneye ardından Teşvikiye Camii'ne götürüleceği öğrenildi. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...