Konuttan enerjiye, ulaştırmadan sanayiye... Bayram bitti, işe devam

- Güncelleme:
Konuttan enerjiye, ulaştırmadan sanayiye... Bayram bitti, işe devam
Gündem Haberleri

Hükûmeti yoğun bir tempo bekliyor. Öncelik deprem bölgesinde yaraların sarılması. Kato Dağı’nda sondaj hedefi 4 bin metre... Enflasyon düşürülecek, ihracat artırılacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinin bugün son günü. Hükûmeti yarından itibaren konuttan çevreye, enerjiden ulaştırmaya, sanayiden ticarete yoğun bir tempo bekliyor. Öncelik Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaraların sarılması olacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla ilgili iştiraklerin konut yapımı sürerken, önümüzdeki günlerde de kendi evini kendi arazisinde yapmak isteyen vatandaşa devlet desteği imkânı sunulacak. On bir şehri etkileyen depremlerin ardından yaklaşık 650 bin bağımsız birim ev yapılması gerektiği, 200 bine yakın da iş yeri, depo, ahır gibi yer inşa edilmesi gerektiği hesaplanmıştı. Buna göre, 850 bin bağımsız birim inşa edilecek ve hak sahiplerine teslim edilecek. Bu arada, 81 şehre toplam 100 milyon metrekarelik millet bahçesi kazandırmak için çalışmalar da sürecek.

HEDEF 100 BİN VARİL

Enerji yatırımları da bayram tatilinin ardından bütün hızıyla devam edecek. Petrol sondajlarında özellikle Şırnak’a ağırlık verilmişti. Bölgede en son Kato Dağı’nda sondaja başlanmıştı. Edinilen bilgiye göre; Kato’daki sondajda verilerin alınması için 4 bin metreye kadar inilecek. Yarısına gelinen sondajın önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor. Ayrıca, bölgedeki diğer iki sahada da çalışmalar devam ediyor.  Sadece Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın ile Şehit Esma Çevik Petrol Sahalarında iki yıl içinde toplam 80 ila 100 üretim kuyusu açılması planlanıyor. TPAO’nun hedefi, Gabar’daki sahalardan günlük 100 bin varil üretime ulaşmak. Bu arada, Gabar’daki üretim sürüyor. Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahalarından günlük toplam 15 bin varile yakın üretim yapılıyor.

Konuttan enerjiye, ulaştırmadan sanayiye... Bayram bitti, işe devam

SÜPER HIZLI TREN

Kurban Bayramı tatilinde bazı köprü ve otoyollardaki araç geçişlerinde rekor kırılırken, bayramın ardından yol yapımları devam edecek. Hâlihazırda Lojistik Ana Planı hazır. Buna göre; 2053’e kadar bölünmüş yol ağı 38 bin 60 kilometreye, otoyol ağı da 8 bin 325 kilometreye yükseltilecek. Ayrıca önümüzdeki dönemde Ankara Nallıhan ve Sakarya güzergâhında yeni bir hızlı tren hattı inşa edilecek. Fizibiliteleri yapılan ve projesi hazırlanan süper hızlı tren hattının uzunluğu 344 kilometre olacak. Proje dâhilinde 14 kilometre uzunluğunda 19 viyadük, 120 kilometre uzunluğunda 52 tünel yapılacak. Saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenle Ankara-İstanbul arasında seyahat süresi 89 dakika sürecek. Mevcut hızlı tren hattı da kullanmaya devam edilecek.

SENE SONUNDA YÖRÜNGE

Sanayi alanlarının ve üretimin artmasıyla ilgili çalışmalar devam ederken, önümüzdeki dönemde uydu çalışmaları da hız kazanacak. Türksat 5A 8 Ocak 2021’de, Türksat 5B de 19 Aralık 2021’de uzaya gönderilmişti.  Türkiye’nin en önemli AR-GE projelerinden biri olan Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A’nın ise 2023 yılının son çeyreğinde uzaya fırlatılması öngörülüyor.

TİCARET HACMİ BÜYÜYECEK

Öte yandan, yakın zamanda iç piyasada konutlardan marketteki etiket fiyatlarına kadar birçok alanda yeni adımlar atılması bekleniyor. Enflasyonun düşürülmesi için çalışmalar devam ederken, ülkeye döviz sağlayacak olan ihracatın da artırılması için çalışma yapılıyor. Bu kapsamda, bayramında ardından özellikle ticaret heyetlerinin görüşme trafiğinin hızlanması bekleniyor. Hizmet ihracatı, 2023 yılının ilk dört ay içerisinde yüzde 22,6’lık bir artışla 25,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu yıl hizmet ihracatının 120 milyar doları aşması hedefleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...