Kimyasallara Türk denetimi, görev büyükelçinin

Kimyasallara Türk denetimi, görev büyükelçinin

GÜNDEM Haberleri

Kimyasal silahlarını vermeyi kabul eden Suriye'yi "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü" denetleyecek. Örgütü Büyükelçi Ahmet Üzümcü yönetiyor.

ABD ve Rusya'nın önceki gün Suriye'nin 2014 ortasına kadar kimyasal silahlardan arındırılması konusunda anlaşmasının ardından bu konudaki tarihi görev bir Türk diplomata emanet. nbsp;Suriye'nin kimyasal silahlarının denetimi Lahey merkezli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından gerçekleştirilecek. 2010 senesinden bu yana OPCW'nin genel müdürlüğünü yürüten Büyükelçi Ahmet Üzümcü denetlemeleri yönetecek. Üzümcü diplomaside çok tecrübeli bir isim. Tel Aviv Büyükelçiliği, 2002-2004 NATO nezdinde Türkiye daimi temsilciliği, 2004-2006 Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcılığı , 2006-2010 yıllarında da Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye daimi temsilciliği gibi çok önemli görevlerde bulundu. Güvenlik ve silahsızlanma konularında uzman olan Üzümcü yönetiminde OPCW, Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılması için ön çalışmalara başladı. OPCW dokuz kişilik bir ekiple Suriye'deki Birleşmiş Milletler soruşturmasına da katılmıştı. nbsp;OPCW Yürütme Kurulu'nun toplantısının ardından Suriye'nin kimyasal silah stokunun, üretim unsurlarının ve diğer ilgili yeteneklerinin tamamen ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması ve hızlandırılmış bir program çerçevesinde harekete geçilmesi öngörülüyor. OPCW'ye üye devlet sayısı 189. İsrail ve Myanmar, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne imza atıp onaylamayan iki ülke. Angola, Mısır, Kuzey Kore ve Güney Sudan ise belgeyi hiç imzalamadılar. Suriye de geçen haftaya kadar, sözleşmeyi hiç imzalamamış ülkeler arasında yer alıyordu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...