Kılıçdaroğlu'nun çıkışına Alevi derneklerden tepki: Alevi olduğunu şimdi hatırladı

- Güncelleme:
Kılıçdaroğlu'nun çıkışına Alevi derneklerden tepki: Alevi olduğunu şimdi hatırladı

Gündem Haberleri

Horasan Erenleri Federasyonu Başkanı Şahin, 2010 yılından bu yana CHP lideri olan Kılıçdaroğlu’nun HDP ile iş birliğinin Türkmen Alevileri arasında oy kaybına yol açtığını görünce “Ben Alevi’yim” açıklamasını yaptığını söyledi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ben Alevi’yim” çıkışına, Alevi derneklerinden tepki geldi. Toroslar Cemevi Dedesi ve Horasan Erenleri Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şahin, Kılıçdaroğlu’nun 2010 yılından bu yana CHP Genel Başkanı olduğunu belirterek “Kemal Bey bugüne kadar 10’dan fazla seçime CHP Genel Başkanı olarak girdi. Neden hiçbir dönem Alevi kökenine vurgu yapmadı da bugün ‘Ben Alevi’yim’ deme gereği duydu” diye sordu.

Kılıçdaroğlu’nun HDP ile girdiği iş birliğinin Türkmen Alevi kitlede ciddi bir oy kaybına yol açacağını gördüğünü ifade eden Şahin şunları söyledi:
Bugüne dek Aleviler her hâlükârda CHP’den başkasına oy vermez, veremez diye düşünüyorlardı. Alevi oylarını hep cepte gördüler. Ancak şimdi bölücü tehdit tüm Alevileri endişeye sevk etti. Aleviler CHP’den uzaklaşıyor. Millet İttifakı bunun paniğini yaşıyor. Bu korkunun delili de Kılıçdaroğlu’nun ardından Ahmet Davutoğlu’nun bu konu ile ilgili yaptığı açıklamalardır. Aleviler tehlikenin farkında ve siyasi tercihleri değişiyor. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanı’mızın yaptığı açıklama da bizim üzerimizden oynanan oyunu en üst makamdan bir kez daha ve çok güçlü bir biçimde ortaya koydu. Bu seçimde Alevi oyları ciddi anlamda Cumhur İttifakı’na akacak.

CHP, ALEVİLERİ HDP’YE DEVRETTİ

Son 50-60 yıllık dönemde Alevi oylarında bir tür CHP ambargosu vardı. Sol düşünce Alevi değerlerini acımasız bir biçimde sömürdü ve kendi yanlarına çektiği kişi ve kurumların içini tamamen boşalttı. Kur’ân-ı kerim, ezan, Hazreti Muhammed, İslam düşmanı tipler türettiler. Geldiğimiz noktada bu kimliksiz ve milliyetsizleştirdikleri sözde Alevileri şimdi HDP’ye devrediyor. HDP listesinde hem de çoğu seçilebilir yerden 8-9 Alevi aday gösterildi. Bu kesinlikle rastgele bir durum değil. Farklı hesaplar için bu Alevi unvanı taşıyan kişiler aday gösterildi. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın dikkat çektiği bir takım kirli planlar var ve bölücülüğün yanına Aleviliği de ekleme gayretleri var. CHP kendi bünyesinde Alevi isimlere kapıyı kapatırken Alevi etiketi taşıyanların HDP’den aday olmasını sağladı. Aleviler ve HDP bölücü söylemleri eşitlemeye çalışıyorlar. Bir tür benim işim bitti artık biraz da siz istismar edin tavrı bu.  Federatif yapı, özerklik, eşit yurttaşlık gibi hiçbir Alevi’nin kabul edemeyeceği söylemleri sloganları normalleştirme çabası güdülüyor.

ALEVİ TOPLUMU PKK BAĞLANTISINI SORGULAR

Alevi kanaat önderlerinden Prof. Dr. Ali Yaman da şunları kaydetti: Çok farklı bir seçim dönemine şahitlik ediyoruz. Alevi toplumun gündeme bu denli farklı düzeyde taşınması tam bir taktik hamle. HDP’nin Yeşil Sol açılımı özellikle batı illerinde PKK-HDP ilişkisini gizleme amaçlı bir açılım. Bu durum Alevi oylarını alma açısından da önemli. Çok daha soft bir isim ve amblemle geliyorlar. Alevi seçmene de sol söylem ve Erdoğan’dan kurtulalım teması ile geliyorlar. HDP uzantısı bu parti İstanbul’da cemevi başkanlarını aday gösterdi. Bu da aynı taktik açılımın bir göstergesi. Her ne kadar bazı Alevilik iddiasındaki marjinal yapılar uç söylemlere ve HDP uzantısı kişi ya da kurumlara katılsa da geniş Alevi kitle hiçbir biçimde itibar etmez.

Aleviler CHP ya da HDP veya Yeşil Sol Parti fark etmez her siyasi yapının PKK bağıntısını sorgular ve sorguluyor. Bizim toplumumuz her daim merkez konumunu korur.

DERS NİTELİĞİNDE BİR ÇIKIŞ

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanlığı Seher Şengünlü Yılmaz ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun çıkışını, “Alevi’den cumhurbaşkanı olmaz” diyenlere ders niteliği taşıdığını söyledi. Bu sözün İyi Parti Milletvekili İbrahim Halil Oral tarafından sarf edildiğini hatırlattığımız Yılmaz “Benim için fark etmiyor. Kimden ve nasıl gelirse gelsin Kemal Bey bu anlayışa anladığı dilden cevap verdi” diye konuştu. 

"MAKARNACI" DİYENLERİ ARAMIZDAN UZAKLAŞTIRDIK

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir’de düzenlenen mitingde konuştu. Gençlere “Sandığa gidin, oyunuzu kullanın” çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye’deki Suriyelileri en geç iki yıl içerisinde, ırkçılık yapmadan, kendi ülkelerine göndereceklerini söyledi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da “Soğan, cücük hakaretleri ediliyor. Soğan kafalı diye paylaşım yapıyorlar. Ben neyin huzurundayım biliyor musunuz? Eskiden bunları sureti bizlerden görünenler yapardı. Makarnacı, kömürcü diye alay edilirdi fakirle fukarayla. Çok şükür onları aramızdan uzaklaştırmayı başardık” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...