İş dünyasında 6 milyar TL'lik seçim heyecanı

İş dünyasında 6 milyar TL'lik seçim heyecanı

GÜNDEM Haberleri

Reklam, promosyon, matbaa ve bayrakçılar gibi birçok sektöre iş kapısı olacak seçimlerin ekonomik boyutunun ise 6 milyar TL'yi bulması bekleniyor.

Seçim yalnızca aday ve partilerde değil, birçok sektörde de heyecan yaşatıyor. Reklam, promosyon, matbaa ve bayrakçılar gibi birçok sektöre iş kapısı olacak seçimlerin ekonomik boyutunun ise 6 milyar TL'yi bulması bekleniyor. Yerel seçime birkaç ay kala partilerin ve adayların reklam çalışmaları her yıl olduğu gibi birçok sektöre ek iş hacmi yaşatıyor. Bu yıl da partiler ve adayları reklamcılıktan otelciliğe, organizasyon şirketlerinden bayrak ve flama üreticilerine, matbaacılıktan promosyona kadar birçok sektörde iş kapısı açacak. Seçim ekonomisinin toplam büyüklüğünün 6 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Başkanı E. Ahmet Özdem, 30 Mart 2014'te yapılacak seçimler nedeniyle Türk promosyon üreticilerinin şimdiden sipariş aldıklarını ve büyük beklenti içinde olduklarını belirtti. Adaylara Çin malı yerine Türk ürünlerini tavsiye eden Özdem "İthalat yapılmaması halinde seçimin promosyon sektöründe 500-600 milyon dolar hareketlilik yaşatmasını bekliyoruz" dedi.
Matbaacılar işleri katlayacak
Seçimlerde kullanılacak, afiş, broşür, poster, tanıtım kitapçığı ve kartvizit üretiminin yapıldığı matbaa sektöründe de heyecanlı bekleyiş sürüyor. İstanbul Matbaacılar, Ciltciler ve Sanatkarlar Esnaf Odası Başkan Vekili Lütfü Bozkuş, adayların açıklanmasıyla birlikte sektörde hareketliliğin başladığını belirterek, seçimin ciroları yüzde 50'ye varan oranlarda artıracağını söyledi. Bayrak üreticileri de seçim pastasından en fazla payı alacak grup. Tanıtım bayrakları, flamalar, araç ve konvoy bayrakları gibi çeşitli ürünler sunan üreticiler, bir aday için en az 20 bin en fazla 300 bin bayrak üretiyor. İstanbul genelinde ise bayrak tüketiminin 1 milyar adedin üzerine çıkması bekleniyor.
Tanıtımda her adıma para lazım
Aday web sayfası ile seçmenlerine ulaşmak istiyorsa 2.500-7.500 lira arasında bir bütçeyi gözden çıkarmalı. Ayrıca kağıt baskılı bir billboard 35-40 bin liraya, ışık geçiren baskı tekniği kullanıldığında ise 125-150 bin liraya yapılabiliyor. Yerel televizyonlara verilecek reklamlar için her adayın en az 5 bin liralık bir bütçe ayırması gerekiyor. Adayın tanıtım bürosu açmasının maliyeti ise 1-5 bin lira arasında değişiyor. Branda, folyo ve kağıt üzerine yapılan baskılardan ışıklı billboardların metrekaresi 25 dolar, kağıt baskıların ise metrekaresi 15 dolara mal oluyor. Bu çapta bir tanıtım için adayın 20-30 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.
Minimum 100 bin TL'yi gözden çıkarmalı
Demos Fuarcılık Genel Müdürü Hüseyin Aslan, bu seçimlerin oldukça hareketli geçeceğini belirterek adayların ceplerinden minimum 100 bin lira, maksimum ise 2 milyon lira çıkacağını belirtti. Hüseyin Aslan "Adayı tanıtmak için her keseye uygun çözümler olsa da, bunlar alt alta toplandığında çok ciddi bir bütçe ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Seçim şarkısı 3 günde besteleniyor
Hüseyin Aslan, şunları söyledi: "Örneğin adaya özel beste ve sözü ile 3 günde hazırlanan seçim şarkılarının fiyatları 3-10 bin lira arasında değişiyor. Profesyonel çekim ekiplerinin adayın seçim bölgesine giderek hazırladıkları özel tanıtım filmlerinin fiyatları da 10-30 bin lira arasında değişiyor. Kaset, CD çoğaltımları seçmene göre değişmekle beraber ortalama 4-7 bin liraya mal oluyor. Adayların seçim kampanyası boyunca kullanacakları 1.000-5.000 watt ses sistemi donanımlı seçim otobüsleri 15-20 bin liraya kiralanıyor."
VIP OTOBÜSLER 30 BİN LİRA
Otobüs ve VIP araçlar adayların reklamlarda kullandıkları bir başka yöntem. Aylığı 5 bin TL'den başlayan otobüs ve minibüs ücretleri VIP otobüslerde 30 bin TL'yi buluyor. Bu ücretlere reklam giydirme, ses donanımı ve şoför de dahil. Seçim otobüslerinde henüz hareketlilik başlamadı. (Kaynak: star)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...