Hükümet mevzuat değişikliğine gidiyor: Sokak köpeklerine ‘Avrupa’ çözümü

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Hükümet mevzuat değişikliğine gidiyor: Sokak köpeklerine ‘Avrupa’ çözümü

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Sokakların köpeklerden arındırılması için yürütülen çalışmalar hız kazandı. Avrupa’daki uygulamaları inceleyen AK Parti kurmayları, en insancıl çözümü arıyor.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - AK Parti, başıboş köpeklerin çözümü için yoğun mesai harcıyor. Parti kurmayları, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile istişarelerde bulunarak mevzuat değişikliği üzerine çalışma yürütüyor. Bu konuda, Avrupa ülkelerindeki uygulamalara benzer adımların atılacağı belirtiliyor. Ayrıca sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere yeni yaptırımlar getirilmesi planlanıyor. Özellikle barınak konusunda adım atmayan yerel yönetimlere ciddi cezalar kesilebileceği aktarılıyor.

“’MAMA LOBİSİ’ ZORLUK ÇIKARIYOR”

AK Parti yetkilileri “Bu işi bir an önce halledeceğiz. Çalışmalarımızda somut adımlarla ilerliyoruz. Avrupa örneklerinden yeni bir model üretebiliriz. Mevzuattaki sıkıntıları düzelteceğiz. Talep vatandaştan geliyor ancak harekete geçtiğimizde ses başka yerlerden çıkıyor. En çok itiraz ‘mama lobisi’nden yükseliyor. Lobinin, Türkiye’deki pazar büyüklüğü 1 milyar dolara koşuyor. Bazı şeylerin farkına varmak lazım; sosyal medya üzerinden dezenformasyon yaparak, insanları kışkırtmaya çalışıyorlar. Hayvanlar bize emanet. Ortada bir problem var. Biz bu problemi en insancıl yolla çözeceğiz” diyor.

Hükümet mevzuat değişikliğine gidiyor: Sokak köpeklerine ‘Avrupa’ çözümü

FRANSA VE ALMANYA’DA HAPİS CEZASI VAR

Bu arada, örnek gösterilen bazı batı ülkelerinde uygulamalar şöyle: Fransa’da 8, İngiltere ve İtalya’da 7 iş günü sonunda sahiplendirilmeyen başıboş köpekler uyutuluyor. Aynı uygulama ABD’de de yapılıyor. ABD’de barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında kedi ve köpek getiriliyor, bunları yarısı itlaf ediliyor. Evcil hayvanını sokağa terk edene Fransa’da 3 yıl hapis ve 45 bin avro, Almanya’da 3 yıl hapis ve 25 bin avro, İtalya’da 10 bin avro ceza veriliyor. Katı kurallar uygulanarak sokaktaki başıboş hayvanların popülasyonunun artmasının önüne geçiliyor. Hollanda da sokak hayvanları sayısını azaltmada dünyada öne çıkan ülkelerden biri. Ülkede 1960’lardan beri kısırlaştırma yapılıyor. Başıboş köpekler için “topla, kısırlaştır, aşıla, geri bırak” uygulaması hayvanların sayısının sıfırlanmasına katkıda bulunuyor. Belediyeler de işlerini aksatmıyor. Yeni düzenlemede, Hollanda modelinin uygulanabileceği de ifade ediliyor.

KISIRLAŞTIRMAK MALİYETLİ

Türkiye’de de köpeklerin kısırlaştırılması yönünde fizibilite çalışmaları yürütülüyor, raporlar hazırlanıyor. Fakat kısa vadede kısırlaştırmanın çözüm olmayacağı aktarılıyor. Maliyeti de oldukça yüksek. Bu işlemin taban fiyatı 5 bin TL. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon sokak köpeği var, bu açıdan maddi bir külfet.

BOLU, 5 MİLYON TL'YE KADAR CEZA KESECEK

Bolu’ya farklı illerden araçlarla getirdikleri köpekleri bırakanların tespit edilmesi durumunda 1 milyon ile 5 milyon TL arasında değişen oranda idari para cezası verilmesini içeren önerge belediye meclisinde oy birliği ile kabul edildi. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kararın Türkiye’de ilk defa uygulanacağını söyledi. Özcan, “Bolu’ya çok sayıda hayvan getiriyorlar sağdan soldan. Belediyelerin araçlarıyla bu sokak hayvanlarını bırakıyorlar. Köpekleri bizim mücavir sahamıza bırakıp, kaçıyorlar. Kanunu inceledik. Kanunda buna ilişkin hiçbir hüküm yok. Hayvana kötü muameleye ilişkin hüküm ve cezalar var. Ama bir yere toplu hayvan bırakmanın cezası yok. Yasada bir yaptırım yok. Biz de yasada bir boşluk olunca idari ceza koyalım dedik. Yakalarsak bu cezayı uygulamaktan çekinmeyiz.” dedi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...