Hazırlıklar yılbaşında başlamış! Geçidin mesajları ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Hazırlıklar yılbaşında başlamış! Geçidin mesajları ortaya çıktı

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türk donanması, 100. yıl kutlamalarında Boğaz’da gövde gösterisi yaptı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, bu törenin dünyaya verdiği mesajı anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “stratejik mesajlar içeriyor” dediği Türk donanmasının, cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla gerçekleştirdiği tarihinin en büyük resmigeçidinin detayları ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre “100’üncü Yılda 100 Gemi” adı verilen faaliyet dâhilindeki çalışmalara, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhında yıl başında başlandı. Planlama emri temmuzda, uygulama emri ise eylülde verilen faaliyete yönelik Donanma Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı ile Su Altı Taarruz (SAT) Komutanlığı unsurları hazırlıklara geçti.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından İskenderun, Mersin, Aksaz, Foça, Çanakkale, Erdek, Gölcük, Umuryeri ve Karadeniz Ereğli Limanlarından intikal eden unsurlar, 28 Ekim’de Marmara Denizi’nde toplandı. İstanbul Boğazı’nda güney-kuzey rotasında yaklaşık iki saat süren geçiş, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi yerli üretim TCG Anadolu rehberliğinde yapıldı.

Hazırlıklar yılbaşında başlamış! Geçidin mesajları ortaya çıktı

ERDOĞAN’A “ÇIMARİVA” SELAMI

Tarihî geçişin komutası Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Tatlıoğlu, faaliyetin sancakgemisi TCG Anadolu’ya beraberindeki Deniz Harp Okulu öğrencileri ile deniz vasıtasıyla geldi. Tarihî törene özgü olarak gemiler geçişlerini “nizam cumhuriyet” adı verilen düzende gerçekleştirdi.

Faaliyete, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 21’i amiral 1217 subay, 3 bin 826 astsubay, 2 bin 853 uzman erbaş ve er olmak üzere toplam 7 bin 896 personel iştirak etti. Helikopterve uçakların da eşlik ettiği geçiş sırasında 1’inci Ordu Komutanlığı tarafından 101 pare top atışı yapıldı. Gemiler geçişleri sırasında töreni takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, “çımariva” adı verilen denizcilik selamıyla selamladı.

BU GEÇİŞ GÜÇ GÖSTERİSİ

Bu tarihî geçidi her ülkenin yapamayacağını dile getiren Oramiral Tatlıoğlu, bunun “dünyaya bir mesaj” olduğunu söyledi. Tatlıoğlu “Her gün beş defa gök kubbeyi çınlatan ezanlarımızı susturmayacağımızı, rengini şehitlerimizin mübarek kanından alan ay yıldızlı bayrağımızı indirtmeyeceğimizi dünyaya ilan ettik” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...