Hatay'da yıkım neden Kahramanmaraş'tan daha büyük? Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan anlattı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hatay'da yıkım neden Kahramanmaraş'tan daha büyük? Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan anlattı

GÜNDEM Haberleri

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Kahramanmaraş'tan çok Hatay'da ağır hasar bıraktı. Depremlerde binlerce binanın yerle bir olduğu ve can kaybı sayısının her geçen gün arttığı Hatay'da sarsıntıların neden bu kadar etkili olduğunu Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda açıkladı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük sarsıntı tüm Türkiye'yi hüzne boğdu. Depremlerin 12'nci gününe girilirken arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 11 kentte ağır yıkıma neden olan depremlerde 38 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti. Enkaz altında kalanları arama kurtarma çalışmaları devam ederken 260. saatte sağ kurtarılanlar umutları taze tutuyor.

Depremin en çok etkilediği iller araında yer alan Hatay'da ise yıkım oldukça büyük oldu. 'Asrın felaketi' olarak adlandırılan deprem özellikle Kırıkhan ilçesini yerle bir etti, çok sayıda bina yerle bir oldu. Bölgede enkaz altında kalanları kurtarmak için ekiplerin mücadelesi devam ediyor.

HATAY NEDEN DEPREMDEN BU KADAR ÇOK ETKİLENDİ?

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş olmasına rağmen Hatay'ın neden bu kadar çok yıkıma uğradığı ise merak konusu oldu. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla durumu açıkladı.

Hatay'da yıkım neden Kahramanmaraş'tan daha büyük? Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan anlattı
Kahramanmaraş Pazarcık deprem odağındaki ivme algısı  (785 cm/sn2)

GRAFİK PAYLAŞARAK AÇIKLADI

Deprem odağındaki ivme algısına dair bir grafik paylaşan Ercan, "Kahramanmaraş Pazarcık deprem odağındaki ivme algısı (785 cm/sn2) (ÜSTTE) ile Hatay Defne ölçüm durağında algılanan yüksek ivme(1352 m/sn2) (ALTTA). Hatay'daki vuruş gücü, Kahramanmaraş'daki vuruş gücünden daha büyük? Neden? İşte Hatay'ın daha çok yıkım görmesindeki neden bu" sözlerine yer verdi.

Hatay'da yıkım neden Kahramanmaraş'tan daha büyük? Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan anlattı
Hatay Defne ölçüm durağında algılanan yüksek ivme(1352 m/sn2)

ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDİYOR

Adeta enkaza dönen Hatay'da dün 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Akdeniz olan 5,1 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşandı.

Arsuz'a 6 kilometre mesafede meydana gelen deprem, yerin 9,26 kilometre derinliğinde kaydedildi. Deprem, Hatay'ın yanı sıra çevre il ve ilçelerden de hissedildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...