Bakan Koca son durumu değerlendirdi: Hatay’da girilmemiş enkaz bırakmadık

Hatay'da çalışmaları koordine eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “3 bin 50 olan enkazda bugün itibarıyla girilememiş olan yok, şu an 700 enkazda çalışma devam ediyor. 3 bin 50’ye yakın madenci burada olağanüstü iş çıkarttılar.” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremin en çok etkilediği illerden biri de Hatay oldu. Depremin hemen ardından Hatay’a giderek çalışmaları organize eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşananları ve yapılanları gazetemize anlattı. Koca, özetle şunları söyledi:
“3 bin 50 olan enkazda bugün itibarıyla girilememiş olan yok. Şu an 700 enkazda çalışma devam ediyor. Madenciler burada olağanüstü iş çıkarttılar. İlk günden itibaren çalışmaları çok yoğunlaştırdık. 3 bin 50’ye yakın madenci burada kurtarma çalışmalarında aktif yer aldı ve halen de devam ediyorlar. Çok tecrübeli ve becerikliler. Yabancı ekipler daha çok birinci basamakta görev aldılar, müdahale yapma anlamında değil.
AŞILAR SEVK ETTİK
Yaralılarımızı ağırlıklı olarak şehir hastanelerimize yönlendirdik. Mersin, Adana, İstanbul Çam Sakura, Ankara Etlik ve Ankara Bilkent Şehir hastanelerimiz, diğer hastanelerle birlikte en çok yaralı naklettiğimiz tesislerimiz oldu. Bu aşamadan sonra halk sağlığı hizmetlerine odaklanmış durumdayız. Sağlık ekiplerimiz sahada, çadır kentlerde, köylerde yoğun şekilde sağlık taraması yapıyor. Kronik hastalarımız tespit edilip ücretsiz olarak ilaçlarını ulaştırmaya çalışıyoruz. Gebe izlem, lohusa izlem, çocuk izlem faaliyetlerimize ilaveten bulaşıcı hastalık sürveyansı yapıyoruz. Yenidoğan taramalarına devam ediyoruz. Bölgeye çok sayıda tetanos, kuduz ve çocukluk çağı aşıları sevk ettik.
HASTANELER SAKİN
Hastane yakınlarında yoğun ambulans görürsünüz, boş. Yani o ilk yoğunluk kayboldu. Üniversite Hastanesi 600 yataklı. Şu anda 48 yatan hasta var. Reyhanlı ve Dörtyol Hastaneleri 250 ve 400 yataklı. Dörtyol Hastanesi izolatörlü yeni bir hastanemiz. Kapasitesi 400, doluluk ise 132. Acil dönem geçilmiş oldu. Doluluk oranı üniversite hastanesinde yüzde 10. Sahra hastanemiz 100 yataklı. Tomografisi, ameliyathanesi olan bir sahra hastanesi aktif devreye girdi. Yine ABD’den bir sahra hastanesini Hatay’a kurduk. 75 yataklı ama bizimkinde tomografi de var o anlamda iyi bir sahra hastanesi. İspanyol ekibi Arsuz’a gönderdik. İskenderun’da Hindistan’dan gelen ekip var. BAE sağlık ekibini de Reyhanlı’ya gönderdik. İlçelerimizin hiçbirinde sorun yok.
AMBULANS KORİDORU OLUŞTURDUK
Deprem bölgesinde ambulans koridoru oluşturduk. Hava ambulanslarımızla bin 799, kara ambulanslarıyla 42 bin 587, deniz araçlarıyla 327 olmak üzere toplam 44 bin 713 yaralının sevki yapıldı. İki bine yakın ambulansla erken dönemde bu işi sağlamış olduk.
Güçlü belediyeleri devreye soktuk
Bakan Koca, Denizli, Bursa, Konya, Kocaeli gibi 4 büyükşehir belediyesini devreye aldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Çöp için Gölcük, su için Konya tek elden bütün organizasyonu yapıyor. İlk gün gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin şehre geç sokulduğu iddiası doğru değil. Şehre geldiklerinde derhal yer tahsisi yapıldı onlara. Geldiğimde iletişim sorunu vardı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı ısrarla aradım. Özel kalemi çıktı telefona. “Bu afetin etkilerini birlikte çözebiliriz. Ve mutlaka beklediğimizi söyleyin” dedim. Zannediyorum iki saat sonra geldiler. İlk günden itibaren birlikte çalıştık. Belediyenin imkânları varsa seferber ediyoruz. Kimseye yer açmama ayrımcılık yapma noktasında olmadık.
Şebeke suyu ve depolardan düzenli su numunesi alarak yetersiz olan yerlerde klorlama yapıyor, güvenli içme suyuna erişimi garanti etmek istiyoruz. Daha iki gün önce buranın en büyük sorunu su, kanalizasyon, çöp, ilaçlama, klorlama. Bu konuda organizasyonu Amasya Valisinin sorumluluğuna verdik. Şimdi çöp toplanmaya başlandı. Suyu, Pazar günü itibariyle vereceğiz. Baraj ve 12 kuyunun 6 tanesi devreye alındı. Su depoya geldi, depolardan da şebekeye gidecek. 8 tır kireç geliyor. ‘20 tıra ulaştırın’ dedik. Kemirgenler için ilaçlama yapılıyor. Salgın açısından önemli.”