Haşim Kılıç; 60 yıl boyunca süren dava var!

Haşim Kılıç; 60 yıl boyunca süren dava var!

GÜNDEM Haberleri

Adalet sisteminin ağır yükünden şikâyetçi olan AYM Başkanı Kılıç, "Yargı süreci 60 yılı aşmış kadastro davları var" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Türkiye'de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır" dedi. Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya'nın and içme töreninde konuşan Kılıç, 2010'da bireysel başvuru yolunun açılmasının halkın umut kapısı haline geldiğini söyledi. Kılıç, "Bu sayede, mahkememiz de hak ve özgürlükler mahkemesine dönüşmüştür. Bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012'den bu yana 33 bin 569 başvuru yapıldı. Şu ana kadar 16 bin 606 dava karara bağlandı. Bireysel başvuru davalarında verilen ihlal kararlarının yüzde 82 oranında adil yargılanma hakkının ihlaline ilişkin olduğu açıkça görülüyor. İptal davalarının, en çok davaların makul sürede bitirilememesi konusunda olduğu ortaya çıkmıştır" dedi. Yapılan bireysel başvurulardan iki örnek veren Kılıç, bir kadastro davasında yargılamanın 60 yılı aşmış olması nedeniyle, 58 yıldır devam eden bir başka kadastro davasında da uzun yargılama sebebiyle adil yargılanma hakkının ihlaline karar verdiklerini hatırlattı. nbsp;Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 1.5 saat baş başa görüşen Kılıç, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili, "O konuda raportörümüz raporunu hazırladı, üyelerimize dağıtıldı, epeydir üyelerimizde. Uygun bir süre içerisinde onun da gündeme alınması şüphesiz yapılacaktır" dedi. "Siyasi hayata geçiş yapacağınıza yönelik spekülasyonlar görüşmede konuşuldu mu?" sorusuna ise Kılıç, "Hayır, bu konuda herhangi bir görüşmemiz olmadı" cevabını verdi. Başkanlık sistemi tartışmalarına yönelik de, "Güçler ayrılığı ilkesi hem parlamenter sistemde hem başkanlık sisteminde var. Onun için ayrı özel bir anlam yüklemeye gerek yok. İkisinde de bu şey mümkün olur" dedi. nbsp;
Ebru Karatosun ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...