Erdoğan; Hakim ve savcı aklını başkasına vermemeli

Erdoğan; Hakim ve savcı aklını başkasına vermemeli

GÜNDEM Haberleri

Yargıdaki çetelere dikkat çeken Erdoğan, "Zihnini ve vicdanını bir takım güçlerin emrine vermiş kişiden hakim de olmaz, savcı da..."

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya'nın yemin törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hukuk eliyle bir vesayet sistemi devre dışı kalırken, 'onun yerine bir başkasını ikame etmek' diye bir şey asla yoktur" dedi. Adalet Akademisi'nde akademisyen ve öğrencilere hitap eden Erdoğan özetle şunları söyledi:
17-25 Aralık'ta bir yerlerden gelen talimatlarla hareket eden bir kesim vardı. Hakimlerimizin, savcılarımızın hem zihnen hem vicdanen bağımsız olmaları gerekiyor. Bir zamanlar vicdan-cüzdan diye bir şey gündeme gelmişti. Onu da söyleyen bu işte duayen bir insandı. O kahredici bir ifadeydi aslında. Ne yazık ki bunları yaşadık. Şahsım da yaşadı. Ben Milli Eğitim'de Talim-Terbiye Kurulu'nun tensib ettiği bir dörtlüğü okudum diye hapse girdim. Birincil mahkemeden tutun da üst mahkemeye varıncaya kadar baktık ki birçok şeyler oralarda dönüyor. Avukatlarıma aynı şekilde birçok teklifler geliyor. Anladık ki vicdanla cüzdan arasında dolaşan bir yapı var. 17-25 Aralık'ta o da aşıldı. Orada da bir yerlerden gelen talimatlarla hareket eden bir kesim vardı. Aklını ve vicdanını başkasına vermiş kişiden ne savcı ne hakim olur. Vicdanının kapıları hukuka, adalete değil de başka yerlere açılanların yaptıkları zulümdür. Çünkü onlar Mevlana'nın deyimiyle dikenlere su vermeye başlamışlardır. Yeni Türkiye için adalet sistemimizden başlayarak tüm kurumlarımızı bu kanser hücrelerinden hep beraber temizlememiz gerekiyor. Gücünü, meşruiyetini milletten almayan hiçbir grup, hiçbir kesimin bu ülkeye, bu millete hükmetme çabasına izin vermedik, vermeyeceğiz.


Kul iradesini, Allah'tan başka kimseye teslim etmemelidir. Ne Cumhurbaşkanı'na, ne Başbakan'a, ne elinde para tutan sermaye babalarına... nbsp;



Mevlana'nın deyimiyle, 'Adaletle zulüm arasında ince bir çizgi, ince bir sınır vardır' Bir de buna adaleti tesis etmekle yükümlü hukuk insanlarının vicdanları yerine başka birtakım güç odaklarının emrine girmesi eklendiğinde ortaya çıkan manzara gerçekten çok vahim, çok endişe verici olabiliyor. Ülkemiz 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde böyle bir felaketi yaşadı. Emniyet ve adalet teşkilatları içerisinde yuvalanmış bir çete, ülkenin güvenliği ve adaletin tesisi için kendilerine emanet edilmiş imkanları kullanarak darbe yapmaya teşebbüs ettiler. Adalet teşkilatımız bir kısım savcı ve hakim aracılığıyla ülkesine ve milletine ihanet içindeki bir çete tarafından istismara kalkışıldı. Bu süreçte gördük ki hukukun değil, mahşer-i vicdanın değil, başka birtakım güçlerin emrindeki savcıların, hakimlerin adaleti tesis etmesi mümkün değildir. nbsp;Adalet teşkilatını, baskılarından, etkilerinden, tazyiklerinden kurtarma konusunda geçen 12 yılda çok önemli adımlar attık. Bunların en önemlileri 2010'da yapılan referandumla getirdik. Bunların bir bölümü maalesef adalet ve emniyet teşkilatı içindeki bir çete tarafından istismar edilmeye kalkıldı. Derhal bunun önlemlerini aldık, almaya da devam ediyoruz, daha bitmedi.
CİĞERİM PARÇALANDI
Etiyopya, Cibuti ve Somali ziyaretlerim sırasında oradaki insanların hayat şartlarını gördüğümde ciğerim paramparça oldu. Teneke barakaların içinde yaşayan insanlar. Bakıyorsunuz şöyle ağaç dallarını falan birleştirmişler, üzerini naylonlarla örtmüşler, onların içinde yaşayan insanlar. Ne hastane var, ne şu var, ne bu var... İşte onun için 'Kenarı Dicle'de bir kurt aşırsa koyunu, gelir de adli ilahi sorar Ömer'den onu' diyerek, biz Somali'deki kardeşlerimize de elimizi uzatalım diyoruz ama Türkiye'de bazıları mesela bunu hazmedemiyor. nbsp;
ERDOĞAN'I KAPIDA KARŞILADI
Törene katılmak için Yüce Divan Salonu'na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı AYM Başkanı Haşim Kılıç kapıda karşıladı. Kılıç, Erdoğan ve Davutoğlu'na salona kadar eşlik etti. Törenin ardından Erdoğan ve Kılıç, baş başa 1.5 saat görüştü.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...