Hakan Fidan yol haritasını belirliyor: Suriye dosyasına öncelik verilecek

- Güncelleme:
Hakan Fidan yol haritasını belirliyor: Suriye dosyasına öncelik verilecek
Gündem Haberleri

Liderler seviyesinde görüşmenin altyapısı hazırlanıyor. Suriye rejimi ile Türkiye arasında yürütülen görüşmelerde sığınmacıların geri dönüş takviminin yazılı bir belgeye dönüştürülmesi aşamasına gelindiği ifade ediliyor

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin dış politikasındaki yol haritası için yeni bir ekip oluştururken, Suriye meselesi başta olmak üzere atılacak yeni adımların hazırlıklarına başladı.

Edinilen bilgilere göre; Fidan’ın Dışişleri Bakanı olarak atanmasının hemen ardından Türkiye’nin dış politika alanında ele alması gereken beş önemli dosya üzerinde özel bir ekiple çalışma yapıldı. ‘Suriye, Yunanistan’la ilişkiler, Ermenistan, Libya, Irak merkezî yönetimi ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki problemlerin giderilmesi için Türkiye’nin üstleneceği rol’ konusunda ‘çözüm odaklı’ çalışmalar ele alındı. Bu dosyaların ilk sırasına Suriye meselesi konuldu. Suriye konusunda önümüzdeki süreçte atılacak adımlar yeniden ele alındı. Sığınmacıların gönderilmesi konusunda takvim oluşturulması, Suriye ile bu konuda varılacak mutabakatın şartları, bu şartların yazılı bir belgeye bağlanması gibi başlıklarda değerlendirmeler yapıldı.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ HIZLANACAK

Güvenlik kaynakları, Suriye rejimi ile Türkiye arasındaki görüşme trafiğinin önümüzdeki günlerde hızlanacağını, bu doğrultuda liderler düzeyinde görüşmenin yapılabilmesi için altyapı hazırlıklarının kısa sürede tamamlanmasına öncelik verileceği belirtildi. Edinilen bilgilere göre; sığınmacıların güvenli dönüşü konusunda Suriye rejimi ile Türkiye, döneceklerin can güvenliği konusunda garanti verilmesi ve mallarının iadesi gibi ana konularda belli bir noktaya geldi. Önümüzdeki süreçteki görüşmelerde bu iki başlık konusunda, yazılı bir mutabakat metninin ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. 

DÖNÜŞ İÇİN HER DETAY ELE ALINDI

Güvenlik kaynakları, sığınmacıların sadece Türkiye’nin oluşturduğu güvenli bölgelere yerleştirilmesinin yanı sıra, Suriye rejiminin kontrolündeki bölgelere dönüşleri için yapılan hazırlıkların bu süreçte gözle görülür şekilde hızlanacağını dile getirdi. Türkiye ve Suriye arasında sığınmacıların geri dönüş sürecinin yazılı bir belgeye bağlanmasının yanı sıra, ülkesine gidecek sığınmacıların istihdamlarından, çocuklarının eğitim imkanlarına, sağlık alanında sağlanacak imkanlara kadar bir çok konunun ayrıntılı bir şekilde ele alındığı belirtildi.

BATI İLE İLİŞKİLER

Öte yandan, Türkiye’nin Batı ile ilişkileri ise yeni bir çerçeveye oturtulacak. Uluslararası alanda yapılacak görüşmelerde ‘Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden unsurları barındıran ülkeler açısından oluşacak risklerin anlatılması’ ön plana çıkarılacak. Türkiye’nin önümüzdeki süreçte Ermenistan’la ilgili de yeni bazı adımlar atabileceği belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...