Encümen-i Daniş'e İlker Başbuğ da üye

/ Kaynak: OZEL
Encümen-i Daniş'e İlker Başbuğ da üye

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

Cumhuriyet tarihindeki birçok karanlık olayla ilişkilendirilen Encümen-i Daniş'in eski genelkurmay başkanı İlker Başbuğ'u da bünyesine kattığı öğrenildi. Başbuğ'un Ergenekon'dan tutuklanmadan kısa bir süre önce kabul edildiği öğrenildi.





'Ergenekon'un üst kurulu olduğu, '28 Şubat'ın teorisyenliğini yaptığı iddia edilen Encümen-i Daniş bünyesine İlker Başbuğ'u da katmış nbsp; nbsp;Encümen-i Daniş'in üyeleri arasında eski Genelkurmay Başkanlarından Hüseyin Kıvrıkoğlu, İ. Hakkı Karadayı, Necdet Üruğ da yer alıyor. Gizemli yapısı ile merak uyandıran ve Cumhuriyet tarihindeki pek çok karanlık olayla ilişkilendirilen Encümen-i Daniş'in emekliye ayrılan son 4 genelkurmay başkanından sadece emekli Orgeneral İlker Başbuğ'u üyeleri arasına kattığı öğrenildi. Encümen-i Daniş Başbuğ'dan önce en son eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun üyeliğini kabul etmişti. Encümen-i Daniş 1850'li yıllara dayansa da bugünkü nitelik ve halini Türkiye'nin çok partili sisteme geçmesinin ardından 1950 yılında kazandı. Kendisine "Gölge İktidar" payesi dahi biçilen bu yapı gizemini ise hep korudu. Engenekon'un üst kurulu olduğu, 28 Şubat sürecinin teorisyenliğini yaptığı ithamlarına muhatap oldu. Üyelerinin yarısı askerlerden oluşan kurula ancak oy birliği ile girilebiliyor. Mevcut üyelerden birinin tavsiye ettiği bir isim ancak diğer tüm üyelerin mutabakatıyla Encümen-i Daniş'e üye oluyor. Üyeleri arasında pek çok eski Genelkurmay başkanı olsa da Hüseyin Kıvrıkoğlu'ndan sonra göreve gelen Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt üye olmadı. 2000'den sonra göreve gelen Genelkurmay Başkanlarından sadece İlker Başbuğ üye oldu. Başbuğ'un görevi devrettiği emekli orgeneral Işık Koşaner de kurula girmedi. Geçen yıl Encümen-i Daniş'e üye olan İlker Başbuğ'un iki haftada bir Moda Deniz Kulübünde yapılan toplantılara düzenli olarak katıldığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre Başbuğ katıldığı toplantılarda genellikle terör konusunda konuştu. Bu durum fazla da sürmedi. Başbuğ'un tutuklanması ile sandalyesinin boş kaldığı öğrenildi. Ergenekon davasından tutuklu yargılanan İlker Başbuğ, 2009'da genelkurmay başkanlığı görevinde bulunurken Encümen-i Daniş üyeleri tarafından karargahta ziyaret edilmiş ve bu ziyaret TSK'nın internet sitesinde duyurulmuştu. Hüseyin Kıvrıkıoğlu'nun başkanlığında ziyareti gerçekleştiren heyetin bazı talep ve tavsiyelerde bulunduğu iddia edilmişti. Ziyaretde Ergenekon soruşturması başta olmak üzere iç ve dış gelişmelere ilişkin raporlar da sunulmuştu. Encümen-i Daniş'in mevcut üyeleri arasında Eski Genelkurmay Başkanlarından Hüseyin Kıvrıkoğlu, İ. Hakkı Karadayı, Necdet Üruğ, eski MİT müsteşarı Sönmez Köksal gibi isimler yer alıyor.Encümen-i Daniş'e İlker Başbuğ da üyeEncümen-i Daniş üyesi eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, 27 Ocak 2009'da dönemin Genelkurmay Başkanı Başbuğ'u ziyaret etmişti.
GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...