'El Kaide bahane edilmesin'

'El Kaide bahane edilmesin'

GÜNDEM Haberleri

Suriye'ye askeri müdahale olmamasından büyük hayalkırıklığı duyduklarını belirten Ahmet Tuma, 'Batı bizi El Kaide gibi görmemeli' dedi.

Suriye Ulusal Konseyi Hükümet Başbakanı Ahmet Tuma geçen pazar seçildikten sonra ilk röportajını gazetemize verdi. Batı'nın Suriye'deki muhalefet hareketini El Kaide ve El Nusra gibi gördüğünden yakınan Tuma, "Uluslararası nbsp;kamuoyu bizi yanlış tanıyor. Suriye halkı ılımlıdır ve aşırıcılık yoktur. Batılı ülkelerin bizi nbsp;El Kaide ve El Nusra gibi görmemesini ve bu görüşünü düzeltmesini istiyoruz. Bunlar küçük bir azınlık. Biz Suriye halkı hakkındaki gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz" dedi. Uluslararası toplumun Suriye muhalefetini anlayamadığını kaydeden Tuma, "1963'ten bu yana halk dikta rejimi altında zulüm ve bası görüyor. Biz bu hükümetle beraber adaletli, çoğulcu, demokratik , medeni bir ülke kurmak istiyoruz. Demokrasi kültürünün yayılmasını istiyoruz.Bunun için savaşıyoruz" ifadelerini kullandı. nbsp;21 Ağustos'ta Şam'ın Gota banliyösünde düzenlenen kimyasal saldırı sonrası ABD ve müttefikleri tarafından Esad rejimine karşı askeri bir nbsp;müdahale beklediklerini vurgulayan Ahmet Tuma, "Şüphesiz Suriye halkı büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Kimyasal silahların denetim altına alınması için ABD ve Rusya'nın askeri müdahalenin iptalinde vardığı mutabakat, suç işleyen birinin elindeki suç aletini alıp serbest bırakılmasına benziyor. Bizim meselemiz kimyasal silahlardan ibaret değil. Esad rejimi bütün ülkeyi yakıp yıkmaya devam ediyor. Söz konusu mutabakat, Esad rejimine zaman kazandıracak. İnsanlar ölmeye devam edecek. Suriye ile ilgili tek hassasiyet kimyasal silahlar mı" diye sordu. Suriye'de barışla ilgili Cenevre Konferansı'na da değinen Tuma, "Esad'ın gitmesini ve yerine çoğulcu bir yönetimin gelmesini sağlayacaksa bu konferansı memnuniyetle karşılarız. BM kimyasal silahların kullanıldığını tespit etti. Saldırıda kullanılan sarin gazının atıldığı Rus yapımı 330 mm'lik Rus malı roketler sadece Suriye ordusunda var. Bu nedenle Şam rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemeleri'nde yargılanması gerekiyor. Biz oluşturacağımız toplumsal barış heyetiyle Esad'ı mutlaka yargılayacağız" dedi. nbsp;Tuma, Suriye'de 40 yıldır yaşanan diktatörlük rejiminin acı tablosunu şöyle anlattı: "Beşar Esad ekonominin durumuyla veya halkın nasıl yaşadığıyla ilgilenmiyor. Babası Hafız Esad'ın inşa ettiği bir polis devletini devam ettiriyor. Bu; korku, yalan ve yolsuzluk üzerine kurulu bir sistem. Bu yönetim sırf koltukta kalabilmek için bütün halkı yok etmeye bile gidebilir. 30 yıldan beri 17 bin kayıp var. Siyasi tutukluların sayısı yaklaşık olarak 250 bin kişi. Dünyanın bunlara sessiz kalması makul bir davranış mıdır?"


Tuma: Türkiye bizim için kilit ülke Türk hükümetine ve halkına destekleri için minnettarız
Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Ahmet Tuma, muhaliflerin Türkiye'ye yönelik sıcak duygularını "Bize ve halkımıza verdikleri destekten dolayı nbsp;Türkiye hükümetine ve halkına minnettarız. Türkiye uluslararası kamuoyunda Suriye halkına yardım konusunda çok önemli roller oynuyor ve oynamaya devam edecek. Suriye halkı nbsp;ile devamlı yakından görüşen, bizleri bir araya toplayan, isteklerimizi uluslararası kamuoyuna nbsp;aktaran Türkiye bizim için kilit ülkedir. Türkiye'nin Suriye halkına verdiği destek gelecekte çok daha güzel ve ileri düzeyde bir ilişkiye dönüşecektir" sözleriyle dile getirdi. Tuma, "Bizim ilişkilerimiz çok eskilere dayanır. Her iki ülke halkının sahip olduğu ortak değerlerle gelecekte çok iyi bir işbirliği yapabileceğini düşünüyorum. Halk olarak en çok takip ettiğimiz ülke Türkiye idi. Türkiye hakkında hemen hemen her şeyi biliyorduk" şeklinde konuştu. "Türkiye'de kaydedilen ilerlemenin Suriye'de olabileceğini aklımızın ucundan bile geçiremezdik" diyen Tuma ülkesi hakkındaki hayallerini ise şöyle dile getirdi: "Herkesin kendi fikrini ifade edeceği bir ülke, bir yönetim istiyoruz. Birçok nbsp;dünya ülkesi, demokrasiye kavuşmasına rağmen neden biz hala bu şekilde yaşayalım? Esad yönetimi özgürlük taleplerimizi sürdürürsek aç kalacağımız mesajını veriyor. Yönetimin kontrol altındaki bulunan insanlarımızın hayat şartlarını iyileştirmek istiyoruz. Ulusal barışın yayılmasını, hayat şartlarını iyileştirmek istiyoruz."
HAYRETTİN TURAN İSTANBUL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...