DIyarbakır'dan en güçlü ses

DIyarbakır'dan en güçlü ses

GÜNDEM Haberleri

40 yıldır Doğu ve Güneydoğu'nun kanayan yarası haline gelen terör meselesi, ilk defa 20 şehirden 800 kanaat önderinin katılımıyla ele alındı.

Kürt meselesi ve çözüm süreciyle ilgili en geniş katılımlı basın toplantısı dün Diyarbakır'da yapıldı. Doğu ve Güneydoğu'dan 20 şehirden aralarında mele, STK, sendika, cemaat temsilcisi, kanaat önderi ve akademisyenin bulunduğu 800 katılımcı toplantı sonunda ortak bir bildiriye imza attı. Basın toplantısının açılışında konuşan iHH Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yıldırım, "Çözüm sürecine katkı yapmak istedik. Çözüm kaçınılmaz bir son. Yakında barış havası dalga dalga ülke geneline yayılacak. Bunu hep birlikte göreceğiz. Kürtler kendine acımazsa kimse acımaz. Onun için aradaki bütün meseleleri bırakıp çözüme hizmet etmek lazım" dedi. Açılış konuşmalarının ardından bildiriyi; Medreseler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Molla Nizamettin Yakışık; Kürtçe, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Gökçe; Türkçe, Ehli Sünnet Alimleri Birliği Temsilcisi Fevzi Güzelsoy ise, Arapça okudu.
SESİMİZİ YÜKSELTİYORUZ
Bildiride şu görüşlere yer verildi: "Son dönemlerde kardeşlik için yürütülen gayretler övgüye ve desteğe layıktır. Ancak unutmamak gerekir ki; Kürt meselesinin çok derin ve maalesef kanlı uzun bir tarihi bulunmaktadır. Dolayısıyla çözümü de uzun ve titiz bir onarma sürecini zorunlu kılmaktadır. Problem, yılların ihmali sebebiyle ırkçı bir söylemi güçlendirip belirli grupları ön plana çıkarmış olsa da, bütün Kürt halkının farklı düşünen kesimleriyle birlikte soruna taraf olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda farklı etnik ve inanç grupları da bu sorunun tarafıdır. Hükümet; bürokratik oligarşiyi, anayasayı ve tüm kurumları insana saygılı bir içeriğe dönüştürmenin yolunu ararken, diğer toplum kesimleri de farklı destek yöntemleriyle süreci kolaylaştıracaktır. PKK ile unsurlarının tek tipçi anlayış ve yaklaşımıyla mütedeyyin kimlikteki insanlara yönelik sindirme çabaları; başka kimliklere tahammülsüzlüğü çözüm sürecindeki en önemli engellerden birisidir. Bu toprakların binlerce yıllık İslami mirası, bugünkü sorunların çözümünde de temel rolü oynayacaktır. Süreci çözecek politika, adalet ve kardeşlik hukuku üzerine inşa edilmelidir. Bu saatten sonra çatışmalarda ölen her insan için herkes kendisini sorumlu hissetmelidir. Kü¨rt meselesi, Mescid-i Aksa olayları, Suriye meselesi, Irak'ın istikrarsızlığı ve Kobani olayları tamamıyla birbiriyle ilintilidir. Küresel güçlerin bölgesel hegemonyasına, bölge halkının kanı üzerinden kurulan oyunlara dikkat çekmek gerekir."
Kim ne dedi?
Yediiklim Öğrenci Derneği Başkanı Vural Polat (Van): Çözüm sürecinin bugüne kadar toplumun bütün kesimlerini kapsamadan yürütüldüğünü düşünüyorum. Devlet sadece silahlı bir grubu muhatap almamalı. Biz de masada olmalıyız. Çözümün ilgili tarafların ortak iradesi ile geleceğini düşünüyorum
Avukat Gürsel Ekmen Miroğlu (Mardin): Kürtler açısından toplumsal mutabakata adım attığımız bir süreç yaşıyoruz. AK Parti'nin hükümette olması, HDP'nin de Meclis'te yer alması, Kürtler için bir şans. 2015'in ilk aylarında çözüme odaklanmış durumdayız. Artık geri dönülmez bir yoldayız. Milli bir çözüm kaçınılmazdır.
Mele Sadullah Ergun (Diyarbakır): Yol ne kadar uzun olursa olsun atılan her adım o yolu kısaltır. Barış ve çözüm için bir adım atılmıştır. Hedef gittikçe yakınlaşmaya başlamıştır. Bu meseleyi kardeşlik hukuku içinde çözebiliriz.

Muş Alimler Birliği Başkanı Mehmet Masum Yıkın: Bu proje kardeşlik projesidir. Eğer kardeş isek eşit haklara sahip olmalıyız. Biz kardeşlerin ayrılmayacağını düşünüyoruz.

OSMAN SAĞIRLI





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...