Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne ödül tepkisi!

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne ödül tepkisi!

GÜNDEM Haberleri  / Haber Merkezi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü, Osman Kavala'ya verildi. Dışişleri Bakanlığı, “Ödülün, Türkiye’de hakkında yargı tarafından hükmedilen kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan bir kişiye verilmiş olmasının kabul edilemez olduğunu" ifade etti.

2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala'ya verildi. Osman Kavala'nın ödülü kazandığını bugün Strasbourg'da düzenlenen törende, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Tiny Kox açıkladı. Dışişleri Bakanlığı duruma tepki gösterdi. 

"HAKKINDA MAHKUMİYET KARARI OLAN BİRİNE VERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ"

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “2023 Vclav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün, ülkemizde hakkında yargı tarafından hükmedilen kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan bir kişiye verilmiş olması kabul edilemez.

Bu ödülün, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin rehberliğinde faaliyet göstermesi gereken Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) çatısı altında verilmesi, Avrupa Konseyi’nin insan hakları idealine yönelik müktesebatının ve bu ideal uğruna uzun yıllardır sarfedilen müşterek çabanın hiçe sayılması anlamına gelmektedir” denildi.

"SİYASİ GÜNDEM OLUŞTURMA ARAYIŞLARI"

Açıklamada, “Ödülün, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan bir kişiye verilmesi hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlerin bir uzantısıdır. Ortak değerlerin korunmasına hizmet etmesi beklenen uluslararası kuruluşlar, bu tür siyasi gündem oluşturma arayışlarına alet edilmemelidir.

Yargı kararına saygısızlık oluşturan bu tasarrufla, AKPM’nin itibar ve inandırıcılığı ciddi şekilde zedelenmiştir” ifadeleri yer aldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...