Dışişleri Bakanlığı: BM'nin Filistin kararını memnuniyetle karşılıyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: AA/İHA
Dışişleri Bakanlığı: BM'nin Filistin kararını memnuniyetle karşılıyoruz

GÜNDEM Haberleri  / AA/İHA

Dışişleri Bakanlığı, BM İnsan Hakları Konseyi'nin (İHK) Filistin kararına ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarında işlediği uluslararası ihlalleri soruşturmak üzere bağımsız bir uluslararası komisyon kurulmasını öngören kararın memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

BM İnsan Hakları Konseyi (İHK), İsrail'in insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren kararı 24 lehte, 9 aleyhte oyla kabul etti. Dışişleri Bakanlığı, 'Filistin Özel Oturumu'nda kabul edilen bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

TÜRKİYE HER TÜRLÜ YARDIM VE DESTEĞİ SAĞLAMAYA HAZIR

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İHK’nın bu kararını, İsrail'in Filistin halkına yönelik olarak ayrım gözetmeksizin uyguladığı aşırı, orantısız ve yasadışı güç kullanımı başta olmak üzere, işgal altındaki Filistin topraklarında işlediği suçlardan ötürü uluslararası alanda hesap vermesine ve ilgili İsrail makamlarının bu eylemlerden sorumlu tutulmasının sağlanmasına yönelik atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz" ifadeleri kullanılırken, Türkiye'nin sözkonusu uluslararası soruşturma komisyonunun çalışmalarına her türlü yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğu belirtildi.

24 LEHTE, 9 ALEYHTE OYLA KABUL EDİLDİ

İsrail aleyhindeki karar tasarısı, 24 lehte, 9 aleyhte, 14 çekimser oyla kabul edildi. Tasarı aleyhinde oy kullanan ülkeler Avusturya, Bulgaristan, Kamerun, Çekya, Almanya, Malawi, Marshall Adaları, İngiltere ve Uruguay olurken, Fransa ve Hollanda ise çekimser oy kullanan Avrupa ülkeleri oldu.

İSRAİL'İN SİSTEMATİK AYRIMCILIĞI VE BASKISI DA İNCELENECEK

Kabul edilen tasarıyla birlikte, işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulacak. Tasarıya göre, bağımsız soruşturma komisyonu, İnsan Hakları Konseyi Başkanı Fijili Nazhat Shameem Han tarafından atanacak ve 13 Nisan 2021'e kadar ve bu tarihten itibaren iddia edilen tüm uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri ve suistimalleri soruşturacak.

NETANYAHU'DAN TEPKİ: UTANÇ VERİCİ

BM’nin kararı sonrası açıklama yapan işgalci İsrail'in başbakanı Netanyahu, karara tepki gösterdi. Bu kararın “utanç verici” olduğunu ifade eden Netanyahu, "Bugünün utanç verici kararı, BM İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail karşıtı takıntısının bir başka örneğidir" dedi.

İsrail'in ana müttefiki ABD ise gözlemci statüsüne sahip olduğu ve oy kullanmadığı oturumda alınan karardan dolayı derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

"SAVAŞ SUÇU TEŞKİL EDEBİLİR"

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Bachelet, İsrail'in saldırılarının orantısız olduğu gösterilirse savaş suçu teşkil edebileceğini söylemiş, "Siviller ve sivillerin nesneleri üzerinde gelişigüzel ve orantısız etkiler olduğu tespit edilirse, bu tür saldırılar savaş suçu teşkil edebilir" ifadelerini kullanmıştı.

254 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı saldırılar, Hamas ile varılan ateşkes doğrultusunda 21 Mayıs'ta yerel saatle 02.00'de sona ermişti. Saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 254 kişi hayatını kaybetmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA/İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...