Depremin izleri silindi

Depremin izleri silindi

GÜNDEM Haberleri

Yakın tarihimizi derinden sarsan ve acı hatıraları hâlâ hafızalardan silinmeyen 17 Ağustos depreminin 14. yıldönümünde Sakarya'daydık.

Gölcük merkezli depremde en fazla hasar ve can kaybının yaşandığı illerden biriydi Sakarya. Kentte depremden sonra yaşanan göçler, hasarlı binalar, depremzedeler ve muhtemel yeni bir depreme karşı alınan tedbirleri Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu konuştuk. nbsp;
- Depremin izleri Sakarya'da silindi mi?
Depremin ardından büyük zorluklar yaşadık, sorunları çözmek için mücadele ettik ama hızla toparlandık. Şu an Sakarya'da depremin izleri kalmadı. Bugün dışarıdan biri gelse, şehrimizde 14 yıl önce böyle bir felaketin olduğunu hissetmez. Hamdolsun şehir kendini toparladı, eksikler tamamlandı. Depremin izleri hasarlı binalar, evlerini kaybeden insanların ihtiyaçları olarak silindi. Ancak yaşanan ölümler, acılar çığlıkların acısını silmek elbette mümkün değil.
- Deprem sonrası yaşanan acılar üzerine göçler olmuştu, bu kenti nasıl etkiledi?
Deprem Gölcük merkezli görüldüyse de çıkan 5 milyon ton enkazın 2.5 milyon tonu şehrimizde meydana geldi. Büyük yıkım nedeniyle göç eden insanlar oldu. Ancak şu anda Sakarya göç hızı itibariyle Türkiye'de en fazla göç alan iller arasında yer alıyor. nbsp;
- Hasarlı binaların tamamı yıkıldı mı?
O dönemde "ağır", "orta" ve "az" hasarlı diye bir tasnif yapıldı. Ağır hasarlıları devlet yıktı. Evleri yıkılanlara Yenikent Bölgesi'nde yeni konutlar tahsis edildi.
- Yenikent Bölgesi ne kadar güvenli?
Buranın zemini Sakarya merkezine göre daha güvenli. Şu anda yaklaşık 50-55 bin kişi bu bölgede yaşıyor. Bazı kamu kurumları da bu bölgeye kaydırıldı.
- Hasarlı binaların son durumu nedir?
Depremde hasar gören ama yıkılmayan, ilk bakışta sağlam gibi görünen binalar için 'çok güvenlidir' demek biraz zor. Kolay değil, 3 ciddi deprem gördü bu binalar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız kentsel dönüşüm kapsamında önemli çalışmalar yapıyor. Bu binalar için 18 ay boyunca 500 TL kira yardımı yapılıyor, kredilendirme çalışmalarında kolaylıklar sağlanıyor. Bu konuda vatandaşımızın da duyarlı olmaları gerekiyor. nbsp;
2 KAT DIŞINDA İZİN YOK!
- İmar yönetmeliği ile ilgili nasıl bir anlayışla hareket ediyorsunuz?
Yenikent Bölgesi'nde net olarak kat sınırlamasından söz edemeyiz. 5 kata kadar bina yapılabiliyor. Şehir merkezi için aynı şey geçerli değil. Şehir merkezimizde kat sınırımız var. Bodrum üstü 2 kat izni veriyoruz. İmar planlarına son derece bağlıyız, çok hassasız burası bir deprem bölgesi. Yarın büyük sıkıntılara yol açacak izinleri asla vermeyiz.
- Şu anda en çok neye ihtiyacınız var?
Altyapı yatırımlarını büyük ölçüde tamamladık. Bizim önümüzdeki en önemli problem eski ve risk taşıyan binaların yıkılması yani kentsel dönüşümdür.
- Sakaryalılar sizin yanınıza geldiklerinde en çok neyden şikâyet ediyor?
Lokal problemler elbette olur ama bunun dışında herkesin dile getirdiği büyük bir sıkıntımız hamdolsun yok.
- Gelecek döneme ilişkin projeniz nedir?
Öncelikli yapmamız gereken ciddi bir dönüşümdür. Daha güvenli yapılar ve daha yaşanabilir bir kent olmak istiyoruz. nbsp;
Arzu Yıldız SAKARYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...