Deprem öncesi ve sonrası Hatay… İşte felaketin boyutu

Kahramanmaraş merkezli depremler on binlerce can kaybına sebep olurken şehirlerde bıraktığı tahribatlar da milyarlarca doları buldu. Hatay’da çekilen iki kare depremin büyüklüğünü ve yıkıcılığını bir kez daha gözler önüne serdi.
6 Şubat’ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremzedeler için tüm olanaklar seferber edilirken yıkılan şehirlerin tekrar ihyası için çalışmalar da sürüyor.
Depremin en çok etkilediği illerden biri de Hatay oldu. Hatay’ın deprem öncesi ve sonrasının paylaşıldığı bir görüntü ise şehirdeki yıkımın ne ölçü de büyük olduğunun kanıtı niteliğindeydi.
"195 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM; YIKIK, ACİL YIKILACAK VEYA AĞIR HASARLI"
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, Hatay'da yıkılan bina sayılarını şu şekilde ifade etti: 4 milyon 658 bin bağımsız bölümde 1 milyon 316 bin binanın incelemesi, hasar tespiti tamamlanmış durumda ve 534 bin bağımsız bölümden oluşan 173 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık ve hasar tespitte de yüzde 80 seviyelerini geçtik. Hasarın yoğun olduğu yerlerde de yüzde 90 seviyelerini aştık. Hatay’ımızda da şu an itibarıyla 51 bin binada 195 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık.
YIKILAN SADECE BİNALAR DEĞİLDİ TARİH DE YIKILDI
Üç semavi dine de ev sahipliği yapan Hatay'da onlarca cami, kilise ve mabet zarar gördü. Anadolu'nun ilk camilerinden Habib-i Neccar ve 16'ncı yüzyılda Memlükler tarafından inşa edilen Ulu Cami depremle yerle bir oldu. 700 yıllık Meryem Ana Ortodoks Kilisesi ve tarihi Hatay Meclis Binası gibi kentin simge yapıları ağır hasar alarak yıkıldı.