Davutoğlu: IŞİD'e karşı omuz omuza mücadele

Davutoğlu: IŞİD'e karşı omuz omuza mücadele

GÜNDEM Haberleri

"Irak'ı tehdit eden yapılar, Türkiye için de bir tehdit niteliği taşıyor. IŞİD'le mücadelede Irak'a istihbarat konusunda yardımcı olmaya hazırız..."

Gergin geçen uzun bir dönemin ardından normale dönen Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açılıyor. Yeni hükümetin kurulduğu Bağdat'ın ilk resmi misafiri Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. Üç yıl aradan sonra bu düzeyde gerçekleşen ilk ziyaret olan gezi, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Davutoğlu'nu Hükümet Sarayı'nda resmi törenle karşılamasıyla başladı. İki başbakan, ana gündem maddesi ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki IŞİD tehlikesi olan baş başa ve heyetler arası görüşmeler sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. nbsp;
Sözlerine "Bağdat bizim ikinci evimiz gibi, özlemişiz" diye başlayan Davutoğlu, Irak'ın bölgenin hem önemli bir ülkesi olduğunu hem de doğal ve insan kaynaklarıyla gelecekte yükselen ekonomik güçleri arasında olabilecek bir ülke olduğunu söyledi. "Bugün Irak'ın karşı karşıya kaldığı başta IŞİD terörü olmak üzere güvenlik riskleri konusunda da tutumumuz gayet açıktır" diyen Başbakan özetle şunları söyledi: "Irak'ı tehdit eden yapılar, Türkiye için de bir tehdit niteliği taşıyor. İster IŞİD, ister PKK veya diğer formlarda olsun her türlü terör karşısında Türkiye'nin tutumu açık ve nettir. Türkiye terörden çok çekti. Dünyanın neresinde olursa teröre karşı olacağız. IŞİD'le mücadelede Irak'a istihbarat konusunda yardımcı olmaya hazırız... Bizim için Suriye'de ve Irak'ta sadece bu ülkeleri değil bütün bölgeyi tehdit eden terör tehlikesine karşı çalışma zarureti var."
UYANIK OLUN…
Başbakan Davutoğlu, bir gazetecinin ''Suriye'ye giren terör örgütleri konusunda Türkiye'nin sınırlarının açık olduğu"na dair ithamları sorması üzerine sözlerine şöyle devam etti: nbsp;
"Bugün DEAŞ'ın (IŞİD) başındaki kişi Bağdadi de dahil olmak üzere liderlerinin tümü Suriye'ye Irak'tan geçtiler. Ayrıca IŞİD'in kadrolarında hiçbir Türk bu anlamda üst düzeyde Türkiye'den geçtiği ispat edilen tek bir kişi dahi yoktur. Türkiye'nin sınırları açık, doğru. Kime açık biliyor musunuz? Zalim bir rejimin hava bombardımanından, kimyasal silahlarından, scud füzelerinden kaçan Suriye halkına.
YEPYENİ DÖNEM!
Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye-Irak ikili ilişkileriyle ilgili de şu ifadeleri kullandı: "İlişkilerimizin siyasi, ekonomik, kültürel boyutları var. Ve bunlarda yepyeni bir dönem başladı. Ekonomik ilişkilerde de enerjide, ticarette, yatırımda, tarımda geniş bir işbirliği alanımız mevcut. Bunları bıraktığımız yerden çok daha büyük bir ivmeyle devam ettirme konusunda kararlıyız."
DEMİRTAŞ'A ELEŞTİRİ
Başbakan Davutoğlu, Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammed Beyati ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ile bir araya geldi. Görüşmede Türkmen milletvekilleri de yer aldı. Düzenlenen ortak basın toplantısında Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Çözüm Süreci'yle ilgili, "30 kişilik bir izleme komisyonu kurulabilir" yönündeki sözlerini şöyle değerlendirdi:
"Mutabık kalınmayan hususların kamuoyuyla paylaşılması doğru şeyler değil. Her gün yeni bir fikir ortaya atılması Çözüm Süreci'ne katkı sağlamaz. Çok dikkatli bir şekilde bu süreci yürütmemiz lazım."
Başbakan Davutoğlu, Türkmenlerle ilgili de "Bu IŞİD belasından kurtulduktan sonra inşallah Türkmenler, asırlarca yaşadıkları topraklara, köylere, kasabalara, şehirlere geri dönmeliler" dedi.


HAVAALANINDA SICAK KARŞILAMA

Başbakan Davutoğlu, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda kendisini karşılayan Irak Dışışleri Bakanı İbrahim Caferi'yle kucaklaştı. Kendisine çiçek veren çocukla sohbet eden Davutoğlu, Irak Başbakanı İbadi'nin ardından Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Meclis Başkanı Selim Cuburi'yle de bir araya geldi.


IRAK BAŞBAKANI İBADİ: Askerimizi Türkiye eğitecek
"IŞİD'le mücadele ve ele alınan bütün konularda Türkiye ile mutabakata vardık."
Bağdat'ta Hükümet Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi terör örgütü IŞİD'le mücadele ve ele alınan bütün konularda Türkiye ile mutabakata vardıklarını söyledi. "Ortak istihbarat ve bilgi paylaşımında da prensipte anlaştıklarını" ifade eden İbadi, "Güvenlik ve askeri işbirliği alanında, iki ülkenin ortak yürüteceği çalışmalara ilişkin heyetler arası görüşmeler sürecek. Irak güvenlik güçlerinin eğitimi için Türkiye'nin desteğini memnuniyetle karşılıyoruz. Bütün bölgeyi tehdit eden IŞİD'le mücadelede başarı kaydettik. Beyci kentinde kontrolü tamamen sağladık. Beyci Rafinerisi'ne giden yol da tamamen temizlendi. Enbar, Salahaddin, Diyala, Musul ve diğer bölgelerde de IŞİD'i püskürtmeye başladık" diye konuştu. Davutoğlu'nun daveti üzerine aralık ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıklayan Irak Başbakanı, Türk şirketlerini de yatırım için tekrar Irak'a davet etti: "Biliyorum ki geçen dönemde bazı şirketler, Türkiye'ye döndü. Ancak tekrar gelmeleri için yeni bir sayfa açıyoruz." nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...