Davutoğlu: Hepiniz gözümüzün nurusunuz

Davutoğlu: Hepiniz gözümüzün nurusunuz

GÜNDEM Haberleri

G-20 Zirvesi için Avustralya'da olan Davutoğlu, 'Çözüm Süreci'yle ilgili önemli mesajlar verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Avustralya'daki Dokuzuncu G-20 Liderler Zirvesi ve ardından Filipinler ziyaretini kapsayan dört günlük yurtdışı temasları hızlı başladı. 19 ülke ve Avrupa Birliği komisyonun katılımıyla gerçekleşecek zirve için Avustralya'nın Brisbane kentinde bulunan Davutoğlu, ayağının tozuyla "Küresel Gelişmeyi Güçlendirme" başlıklı konferansta konuşma yaptı. Ardından konakladığı otelde OECD Genel Sekreteri Angel Gurria'yı kabul eden Başbakan, daha sonra Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef'le bir araya gelip Avustralya Başbakanı Tony Abbott'un verdiği akşam yemeğine katıldı. Temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve işadamlarıyla da bir araya geldi. Yoğun temasları arasında gündemi ve Türkiye'nin 2015'te başlayacak G-20 dönem başkanlığını da değerlendiren Başbakan özetle şu mesajları verdi: nbsp;


"Bugün burada, Anzaklara karşı savaşan birinin torunu olarak misafirim. Tarihin cilveleri… Geçmişte ne olmuş olursa olsun artık geçmişte kaldı. Gelecek için, krizlerle başa çıkmak ve insanlığa yardım konusunda omuz omuza olmalıyız.
Uluslararası sistemin mutlaka her açıdan kapsayıcı olması lazım. Böyle olmazsa meşruiyeti bulamazsınız. Bugün BM'nin sıkıntısı bu. BM Genel Kurulu kapsayıcı ama Güvenlik Konseyinin belli ulusların statüleri var. Diğer ulusları ise dışlayan bir yapı. nbsp;
Dönem başkanlığımızda herkesin sesi olacağız ve gündemi bu şekilde hazırlayacağız. Mümkünse de düşük gelirli ülkeleri ve G20 ülkelerini bir araya getirmeye ve birbirlerini anlamalarını sağlamaya çalışacağız."
Avustralya'da yaşayan gurbetçilere de seslenen Başbakan, şunları söyledi: "Göçlerin başladığı yıllardan bu yana çok şey değişti. Türkiye artık ayağına takılan prangaları kırmıştır. Bunu hamasi bir şey olarak söylemiyorum. Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti önünde kimse duramayacaktır. Hangi etnik, mezhebi, bölgesel geçmişe sahip olursanız olun hepiniz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız. Aranıza herhangi bir fitnenin girmesine izin vermeyin. Hangi etnik kökenden, mezhepten gelirseniz gelin bizim için eşit vatandaşlarsınız, gözümüzün nurusunuz. nbsp;
Çözüm süreci yürütüyoruz, niye? On yıllarca süren bir yarayı kapatmak için. Bir daha kardeşlerin arasına kimse fitne sokmasın diye, herkes demokratik hakkını en iyi şekilde kullansın ama aynı zamanda eşit vatandaşlık hakkını da kullanabilsin diye uzun ve çileli bir süreçte onlarca yıldır açılan yaraları sarmaya çalışıyoruz.
Avustralya toplumuna ne kadar nüfuz ederseniz, aranızdaki dayanışma ne kadar güçlü olursa hem buradaki sorunları daha kolay aşarsınız hem de Türkiye'nin tanıtımına büyük katkıyı yaparsınız. Burada büyükelçiliğimiz, konsolosluklarımız hepsi sizin emrinizde. Eskiden devlet amirdi, millet memur gibi görülürdü. Bundan sonra millet amir, devlet memur... Hepimiz bütün çalışanlarımızla bütün görevlilerimizle sizin huzurunuz sizin mutluluğunuz için gece-gündüz çalışmakla memuruz. Bizzat başta ben olmak üzere…"

İSMAİL?KAPAN / nbsp;Brısbane



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...