Darbeci hainlerin AİHM hayali bitti!

Düzenleyen:
Darbeci hainlerin AİHM hayali bitti!

GÜNDEM Haberleri

AİHM, FETÖ’den atılan öğretmenin başvurusunu reddetti, OHAL Komisyonu’nu adres gösterdi. Karar 20 bin kişi için emsal niteliğinde...

EBRU KARATOSUN ANKARA

FETÖ ile ilişkisinden dolayı görevden alınan öğretmenin başvurusunu değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), OHAL Komisyonu’nu adres göstererek başvuruyu reddetti. Cuntacılar 15 Temmuz darbe girişimi davalarında adeta 3 maymunu oynayarak, süreci siyasallaştırma ve AİHM’e başvuru için gerekçe oluşturmaya çalışırken, FETÖ ile ilişkilerinden dolayı kamudaki görevlerine son verilenler ise AİHM’in yolunu tutuyor. 
AİHM, 15 Temmuz sonrası “FETÖ üyesi” olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen hakim Kadriye Çatal ile Zeynep Mercan ve öğretmen Akif Zihni’nin başvurusunu ‘iç hukuk yollarını tüketmediği’ gerekçesiyle reddetmişti. AİHM bu kararında Anayasa Mahkemesini ve Danıştay’ı işaret etmişti. 
AİHM dün ise öğretmen Gökhan Köksal’ın başvurusunu reddetti. Mahkeme oy birliği ile aldığı kararda, Köksal’ın iç hukuk yollarını tüketmediğine dikkati çekerek, 685 sayılı KHK’le kurulan OHAL Komisyonu’nu adres gösterdi. FETÖ’cü darbe girişimi sonrası AİHM’e OHAL kararları konusunda çok sayıda başvuru yapılmıştı. AİHM’in Türkiye’de iç hukuk yolları tüketilmeden yapılan bu tarz başvuruları geri çevirmişti. Mahkeme, AİHM daha önce verdiği kararlarla Anayasa Mahkemesi’ne veya Danıştay’a başvurulması gerektiğini ifade etmişti. AİHM ilk kararla beraber ilk kez OHAL İnceleme Komisyonunu adres göstermiş oldu.
AİHM’in söz konusu kararı ‘öncü karar olma’ niteliğini taşıyor. Bu da AİHM gözünde OHAL komisyonunun artık iç hukuk yolu olarak kabul edildiği anlamına geliyor. Bu kararla beraber AİHM gündemine Türkiye’ye karşı yapılan başvuruların önümüzdeki günlerden itibaren düşmesi bekleniyor. Strasbourg Mahkemesinin gündemine gelecek olan ihraçlar konusunda, benzer kararlar çıkması öngörülüyor.
AİHM’e bugüne kadar KHK’larla ilgili Türkiye’den yaklaşık 20 bin başvuru yapıldı. Söz konusu karar 20 bin benzer başvuru için emsal oluşturuyor.

AİHM takip edecek

Prof. Dr. Ersan Şen:  OHAL komisyonunun 81 vilayette teşkilatlanması lazım. Çünkü, AİHM bu meseleyi izleyecek. ‘Ne kadar etkin ve ulaşılabilir bir yol’ diye bakacak. Bakacak ve bazı hatalarını da tespit ederse OHAL devam ettiği sürece iç hukuk yollarının tüketilmesi gerektiği yönünde karar verecek. Eğer teşkilatlanamazsa bu komisyon, Bakanlar Kurulu KHK çıkartmak suretiyle bunları meslekten geri almalı.
 Avukat Mehmet Sarı: Yerel yargıda yapılacak başvurunun etkili bir sonuç çıkarmayacağı durumu söz konusuysa AİHM direkt esastan inceleyebiliyor. Ancak AİHM, OHAL Komisyonuna başvuru yapmayı etkili bir sonuç olarak gördüğü için emsal nitelikteki davayı reddetmiştir. Bir yönüyle de AİHM, çok yoğun bir dosya bulunması ve uyuşmazlıkların çözümü yönünde bir alternatif sunulmuş olmasını birlikte dikkate alarak bu yönde bir karar verilmiştir.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...