Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaş suçlusu İsrail artık hesap vermeli

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaş suçlusu İsrail artık hesap vermeli

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailli mevkidaşının da katıldığı İklim Zirvesi’nde uluslararası camiaya seslendi: Dünyanın gözü önünde savaş suçu işleyen İsrail’e uluslararası hukuk önünde hesap sorulmalı.

İSMAİL KAPAN'IN HABERİ - Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajları damga vurdu. “Türkiye, bütün krizlerde barışın yanında olmuş, adalet ve hakkaniyet temelinde çözüm için çalışmıştır” diyen Erdoğan, Gazze’deki soykırıma sessiz kalan ülkeleri harekete geçmeye çağırdı, dünyanın yeni felaketi iklim konusunda da uyarılarda bulundu. Cumhurbaşkanı şu mesajları verdi: Dünya, koronavirüs salgını ve Ukrayna-Rusya savaşının ardından şimdi de Gazze’deki katliamların acı sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı. Filistin topraklarında yaşanan insani krize değinmeden geçemem. İsrail saldırıları sonucu, çoğunluğu çocuk ve kadın 16 bini aşkın Filistinli masum sivilin hayatını kaybetmesi, hiçbir şekilde meşru gösterilemez. Gazze’de yaşananlar insanlık suçudur, savaş suçudur ve bu suçu işleyenlerden uluslararası hukuk önünde mutlaka hesap sorulmalı. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve toprak bütünlüğünü haiz bir Filistin Devleti’nin kurulmasının ehemmiyetini hep birlikte tekrar gördük. Türkiye olarak bunun tesis ve temini noktasında her türlü sorumluluğu almaya hazırız. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaş suçlusu İsrail artık hesap vermeli

AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ

2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. 2030’a kadar emisyonu düşürme hedefimizi iki katına çıkardık. Toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 55’e yükselttik. Bu oranla Avrupa’da 5’inci, dünyada ise 12’nci sırada yer alıyoruz. Jeotermal kurulu gücünde Avrupa’da birinci, dünyada dördüncüyüz. Hidroelektrik santrali kurulu gücünde ise Avrupa’da ikinci, dünyada dokuzuncu sıradayız. Hidrojen Teknolojileri Stratejimizi uygulamaya aldık. Ayrıca net sıfır emisyon hedefi bağlamında çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri karbonsuzlaşma yol haritalarımızı tamamladık. 2053’te yenilenebilir enerjinin payını yüzde 69’a çıkarmayı planlıyoruz. Eşimin himayesinde başlatılan “Sıfır Atık” projesiyle atıkların geri kazanım oranını 2035 yılında yüzde 60’a taşıyacağız. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaş suçlusu İsrail artık hesap vermeli
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Zayid en-Nahyan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı.

İSRAİL’E DAVETE BÜYÜK ÖFKE

Bu arada zirveye davet edilen İsrail’den 20 kişilik bir heyet Dubai’ye geldi. Bu duruma tepki gösteren İran, Birleşik Arap Emirlikleri’ni terk etme kararı aldı. Hamas da “Siyonistlere alan açacağınıza, boykot etmeniz gerekir. Bu siyasi ve ahlaki bir mecburiyet” diyerek İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’a gönderilen daveti kınadı. 

EN ÇOK KİRLETENLER GELMEDİ

> Bu yıl başkanlığını BAE’nin yürüttüğü COP28’de, 180’den fazla devlet ve hükûmet başkanı yer alıyor.
> Konferansa katılım talebi 97 bini mavi, 400 bini yeşil bölgeden olmak üzere 500 bine ulaştı.
> BAE Sanayi Bakanı, geçen yıl COP27’ye ev sahipliği yapan Mısır’dan başkanlığı devraldı.
> BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı, iklim değişikliği üzerine yıllık değerlendirmeler yapmak üzere her sene farklı bir ülkede toplanıyor. 
> Dünyanın en büyük iki kirletici ülkesinin liderleri, ABD Başkanı Joe  Biden ile Çin lideri Şi Cinping COP28’e katılmadı.
> Zirveye katılması öngörülen Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da sağlık problemleri sebebiyle BAE’ye gelmedi.

FİLİSTİN İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞALIM

Dubai’deki konferansa dünyanın dört bir yanından devlet ve hükûmet başkanları katıldı. Cumhurbaşkanı, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinde Gazze’nin yaşadığı dramı gündeme getirdi. Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni, İskoçya’nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf ile Japonya Başbakanı Fumio Kishida’yı kabul etti; Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile de bir araya geldi. İkili ve ticari ilişkilerin ele alındığı temasların en önemli gündem maddelerinden biri binlerce sivile mezar yapılan Gazze’ydi... Cumhurbaşkanı’nın, ateşkes ve Filistin meselesinin kalıcı çözümünün yanı sıra İsrail’in uluslararası hukuka hesap vermesi için liderlere birlikte çalışmayı teklif ettiği öğrenildi. Bu arada Erdoğan, zirvenin yapıldığı salonda Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile selamlaştı. Ayrıca, Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile de ayaküstü sohbet etti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...