Cemil Çiçek, 'Başkanlık engel değil'

Cemil Çiçek, 'Başkanlık engel değil'

GÜNDEM Haberleri

Cemil Çiçek, Başkanlık sistemi teklifi, yeni anayasa çalışmalarına engel olmayacaktır.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyasette karşılıklı konuşmanın ve diyaloğun önemine işaret ederek, siyasiler arasında bu yöndeki eksikliğe işaret etti. Çiçek, "siyasetin tavanında bir diyalog eksikliği çok açık ve net. Parti yöneticilerimiz başka ülkelerin yöneticileriyle konuşuyor ama birbirleriyle konuşamıyor" nbsp;dedi. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Çiçek, Meclis'te yaşanan gergin ortamları ve karşılıklı edilen ağır sözleri değerlendirirken, siyasette diyaloğun önemine işaret etti. nbsp;BİRBİRİMİZLE KONUŞALIM
Çiçek, "Siyasetin altın kuralıdır, konuşamazsanız anlaşamazsınız. Anlaşmanız için konuşmanız lazım. Konuşmak için de konuşabilecek bir atmosferin olması gerekiyor. En üst düzeyde ziyaretler, önümüze çıkan bir çok fırsatlar, milli günlerimiz var, dini günlerimiz var. Zaman zaman üzücü olaylar yaşıyoruz. Siyasetin tavanında bir diyalog eksikliği çok açık ve net. Ben mesela şunu doğru bulmam; Parti yöneticilerimiz başka ülkelerin yöneticileriyle konuşuyor ama birbirleriyle konuşamıyor. Nitekim, partilerimizin genelde bir arada bulundukları bir kısım şeyler oluyor,özel durumlar. Allah göstermesin bir şehit cenazesine hepimiz gidiyoruz, ön safdayız. Yahut bir taziyede bir arada nbsp;bulunuyoruz. Vatandaş diyor ki, burada biraraya geliyorsunuz niye Ankara'da ya da Meclis'te bir araya gelmiyorsunuz... Hiçbir şey yapmasak bile bir araya geliyor olmak bu gelişmeler içerisinde tansiyonu da düşürecektir, vatandaşın beklentisine cevap da verecektir. Bunu yapamadık. Son iki yıldır bu türlü ziyaretler neredeyse yok" dedi.
YİNE UYARACAĞIM
TBMM'de zaman zaman yükselen tansiyon ve edilen küfürlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çiçek, herkesin yaşananlardan rahatsız olduğunu söyledi. Çiçek yeni yasama yılının açılışında milletvekillerini bir kez daha uyaracağını söyledi. Çiçek, şöyle konuştu: "Bir barış dilini, kardeşlik dilini siyasete egemen kılabilsek, emin olun sorunları daha kolay aşacağız. Sorunların üstesinden gelme imkanımız daha çok olacak. Bir kardeşlik diline, barış diline, temiz üsluba gerçekten Türkiye'nin çok ihtiyacı var. Siyaset adamları toplum önünde görev yapan insanlar onun için bir anlamda rol modeller. İyi rol model olmalılar. Yeni sayfa açmalıyız en azından diyalog adına birlikte iş yapabilmek adına güzel örnekleri artık toplumun önüne koymalıyız."
100 MADDEYİ GEÇER
Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Çiçek, yeni anayasada uzlaşılan madde sayısının 100'ün üzerine çıkabileceğini belirterek "Bu kadar zaman, imkan, destek... buna rağmen biz bir şey yapamıyorsak, Nasrettin Hoca'nın tabiriyle un var şeker var yağ var, siyaset helva yapamamış oluyoruz. Helva helva diyerek kimsenin ağzı tatlanmaz" değerlendirmesini yaptı. Çiçek, seçim ortamının anayasa çalışmalarını etkileyebileceğini de belirterek, "Güneş batmak üzere elimizi çabuk tutalım" uyarısında bulundu. nbsp;
LİDERLERE SORALIM
Çiçek yeni anayasa için bugüne kadar görüşlerin alındığını, çeşitli defalar müzakerelerin yapıldığını belirterek, üzerinde anlaşma sağlanamayan madde sayısının 8-10 civarında olduğunu hatırlattı. Çiçek, "Uzlaşılamayan maddeler dışında bir ortak anayasa metni çıkarabilirsek tekrar sayın genel başkanları ziyaret ederiz. Onların da katkısını değerlendirmesini alırız" diye konuştu.
Çiçek, AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisinin çalışmalara bir engel olmadığını dile getirdi. Çiçek,şöyle devam etti: "Temel hak ve özgürlüklerin sistemle alakası yok. Yasama organının ortak hükümleri var. Mesela, milletvekili seçilme nitelikleri, yasama sorumsuzluğu seçim dönemi, kaç milletvekilinin olacağı, erken seçim, seçilen kişinin yemin edip etmeyeceği, hangi metin üzerine yemin edeceği. Bunların başkanlık sistemi ya da yarı başkanlıkla alakası yok. Bunlarda anlaştığınızda zaten madde sayısı zaten 100'ü çoktan geçiyor."
GÜNEŞ BATMAK ÜZERE
Çiçek, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerin anayasa çalışmalarını etkileyebileceğine de işaret ederek "Birbiriyle bağlantılı 3 tane seçim yapılacak. Bir partinin milletvekili seçim bölgesinde adaylarını tanıtma, destekleme toplantısına katılmazsa olmaz. Bunları hesaba kattığınızda ben diyorum ki güneş batmak üzere elimizi çabuk tutalım. Kim ne yapacaksa ona göre hızlı bir çalışma yapsın diye bu sözleri ifade ettim. Müzakere edeceğimiz de fazla madde kalmadı. Artık ortak noktaları bulacağız" şeklinde konuştu.


STANDARTLAR YÜKSELECEK

Çiçek, hazırlanan yeni anayasanın temel hak ve özgürlüklerin standardını yükselteceğini, kuvvetler arasındaki dengeyi yeni baştan ortaya koyacağını belirtti. TBMM Başkanı aynı zamanda, yargı ile olan sürtüşmeleri de giderecek, yeni baştan etkin ve verimli çalışan bir devleti oluşturacak, öncelikleri iyi belirlenmiş, felsefesi çağın icaplarına uygun bir anayasa gerektiğine de işaret etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...