Çekilmeye Özel protokol

Çekilmeye Özel protokol
GÜNDEM Haberleri

Genelkurmay Başkanlığı, PKK'lıların 'silahsız gitmeleri hâlinde dokunulmayacağına' dair hükümetten protokol istedi.

Teröristlerin sınır dışına çekilmesi ile ilgili tartışmalar, yeni bir boyut kazandı. "Askere yazılı emir verileceği veya hükümet direktifi çıkarılacağı" yönündeki iddialardan sonra Başbakan Erdoğan, "TSK isterse bizden yetki alır' demişti. Askere "Operasyon yapmama" talimatının verilmesinin söz konusu olmadığını dile getiren hükümet çevrelerinde 'protokol' formülü öne çıktı. Buna göre; İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı, İl İdaresi Kanununun 11'inci maddesine dayanarak yeni bir protokol hazırlığına girişti. Bu kanun, yurt içinde valilerin operasyonlar için Genelkurmay'dan yardım istemesini düzenliyor. İki kurum arasında bu maddeye dayanarak zaman zaman protokol yapılıyor. Hazırlıkları süren son protokol ile, PKK'lıların 'silahsız' çekilmesi şartı aranacak. Böylece valilerin Genelkurmay'dan destek istemesine gerek kalmayacak. Asker de operasyon yapmamış olacak. Kanun gereği zaten bu tip operasyonlar ancak valilin izniyle gerçekleştiriliyor. Vali yardım istemediği veya talimat vermediği sürece asker operasyona çıkmayacak.


SINIR ÖTESİ DE YOK
Hükümetin Meclis'ten aldığı sınır ötesi operasyon yetkisi de yine aynı kapsamda ele alınacak. Hükümet, bu yetkiyi zaman zaman Genelkurmay'a belli sürelerle devrediyor. 17 Ekim'de Meclis'ten çıkan sınır ötesi operasyon tezkeresi kapsamında da TSK bugüne kadar hükümetten aldığı yetki ile Kuzey Irak'a birçok defa sınır ötesi operasyon düzenledi. Gelinen noktada eğer hükümet TSK'ya verdiği bu yetkinin süresini uzatmaz veya Genelkurmay bir talepte bulunmazsa PKK'nın çekilme sürecinde de bir çatışma veya operasyon olmayacak. Çekilme sırasında silahsız birine güvenlik güçleri bir yakalama, gözaltına alma veya silah doğrultma girişiminde bulunmayacak. Ancak üzerinde silah varsa ve bir şekilde güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelinirse asker veya polis bu kişileri kanunda öngörülen hükümler doğrultusunda gözaltına alabilecek. Hükümet kaynakları ise, böyle bir durumun yaşanmayacağını belirtiyor. Aynı kaynaklar, "Türkiye'de devletin kayıtlarında 250 civarında PKK'lı bulunuyor. Bunlar dışında suç kaydı olan PKK'lı yok. Çekilme sürecinde suç kaydı olanlarla ilgili bile bir problem yaşanmaz. Çünkü hem onlar nereden gideceğini biliyor, hem de güvenlik güçleri bu yolları iyi biliyor. 1999'da da bu yollar belliydi. Asker gitti, vurdu. Şimdi böyle bir durum yaşanmayacak" ifadelerini kullandı.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...