BM İnsanlık zirvesi 2016'da İstanbul'da yapılacak

/ Kaynak: CHA
BM İnsanlık zirvesi 2016'da İstanbul'da yapılacak

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler İnsani Zirvesi'nin 2016 yılında İstanbul'da yapılacağı müjdesini verdi.

Ahmet nbsp;Davutoğlu, "Acı çeken, bazen kimyasal silah saldırısı altında bazen tabii afetler karşısında, bazen açlık karşısında olan insanların geleceği İstanbul'da tartışılacak." dedi. nbsp;İstanbul Karamanlılar Eğitim Evi'nin açılışı, geniş katılım ile Bakırköy Osmaniye'de gerçekleşti. Açılışa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, eski Bakanlardan Ömer Dinçer, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Karamanlı milletvekilleri ve İstanbul'da yaşayan Karamanlılar katıldı. nbsp;Balkanlarda üç günlük gezi yaptığını ve çeşitli toplantılara katıldığını belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, açılış sonrası yaptığı konuşmada "Karadağ'a gidecektim. Arkadaşlardan özellikle rica ettim ve uçak yerine karayolu ile gittim. Bir günde 3 ülke ve 6 şehri ziyaret ederek Dubrovnick'ten Tiran'a gittim." dedi. nbsp;Davutoğlu, gittiği bu güzergahta karşılaştığı birçok kişinin yanına yaklaşarak Karamanlı olduklarını söylediği bilgisini verdi. Davutoğlu, "Karadağ Meclis Başkan Yardımcısı olan oranın tabiri ile Sülo, yani Süleyman Bey aile geçmişini anlattı. 5 asır önce Anadolu'dan, Karaman'dan nasıl geldiklerini anlattı. Ama 'Ne yazık ki Türkçeyi unuttuk. İnşallah tekrar öğreneceğiz.' dedi." ifadelerine yer verdi. nbsp;Daha sonra İstanbul'un önemine değinen Davutoğlu, "İstanbul, Horasan'dan gelen erenlerin Anadolu'da kurdukları medeniyetin zirve şehri ile dünya başşehri olmuş dersaadet. İnşallah önümüzdeki 10 yıllarda da dünyanın bütün küresel vicdanını temsil edecek şekilde Birleşmiş Milletler'in şehri olması için gayret sarfettiğimiz büyük şehir. Birleşmiş Milletler'in son genel kurulunda iftiharla bir kez daha burada duyurmak ve bu sevinci paylaşmak istiyorum. İnsanlık tarihinde yapılacak olan ilk insani zirve, Birleşmiş Milletler insani zirvesi, 2015 yılında İstanbul'umuzda yapılacak. Acı çeken, bazen kimyasal silah saldırısı altında bazen tabii afetler karşısında, bazen açlık karşısında olan insanların geleceği İstanbul'da tartışılacak." müjdesini verdi.


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise 1955 Batı Trakya, Yunanistan doğumlu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında "1970 yılında Türkiye'ye eğitim amaçlı olarak geldim. O günlerde Türkiye'nin bürokrasisinin ne olduğunu öğrendim. Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, o bir aylık sürede muhtemelen her bakanlığa 10'ar tane dilekçem var. Fazlası bile olabilir. Filan yere gidip dilekçe yazacaksın, müracaat edeceksin diyorlardı. Yaşım 14. Dilekçeye başladığım cümle, 'Aslen Batı Trakyalı olup Konya Karaman kökenliyim' dilekçelerimin ilk cümlesi bu." diye konuştu. nbsp;


CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da çok önemli bir projenin hayata geçmesine tanıklık ettiklerini söyledi. Oran, "Aynı zamanda tarihi bir günü yaşıyoruz. Bugün İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 90'ıncı yıldönümü. İki anlamlı günün birleştiği bir andayız şu anda." dedi.


Arsanın yapım aşamasında vakıfa yardım eden eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, hemşerilerine kıyak geçtiği şeklinde bir durum olmadığını söyledi. Gürtuna, "Karaman'ı önce iyi bilmek lazım ki bu hizmetin ne olduğunu anlamak gerekiyor. Dünyada ilk tarım kanunu o topraklarda çıktı. İnsanlık tarihinde ilk tencere yemeği o topraklarda pişti. İlk sosyal hayat o topraklarda oluştu. İlk sosyal düzen o topraklarda kuruldu. O topraklar insanlık tarihinin adıdır. Onun için o topraklara hizmet etmek istedik." diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından iki bloktan oluşan eğitim evinin açılışını Bakan Davutoğlu gerçekleştirdi. Davutoğlu, açılışın ardından binayı ve müştemilatını gezerek bilgi aldı.
GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...