Depremzedeler anlattı: Bir yıllık yardım bir haftada geldi

- Güncelleme:
Depremzedeler anlattı: Bir yıllık yardım bir haftada geldi

Gündem Haberleri

Ankara’dan deprem bölgesine giden akademisyen heyetinde yer alan sosyolog Prof. Dr. Tevfik Erdem, afetzedelerle diyaloğunu anlattı: İlk iki gün sıkıntılar vardı. Üçüncü gün her şey yoluna girdi. Bir yılda gelecek yardım bize bir haftada ulaştı. ‘Artık göndermeyin’ dedik.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Deprem bölgesine ilişkin gözlem ve yaşadığı diyalogları gazetemize anlatan sosyolog Tevfik Erdem “Her türden tahayyülü aşan görüntülere şahitlik ettik. Bir süre sonra yüreğiniz bir süngerin emeceği su gibi artık hüzne doyuyor” dedi.

Felaketin izlerini yerinde görmek ve bilimsel çıkarımlar adına bölgeye gittiklerini kaydeden Prof. Dr. Erdem “Manzara gerçekten inanılmazdı, o tablo karşısında irkildik. Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye’yi içine alan bir seyahat boyu içimizi ısıtan güzel anlar da oldu elbette. Bunlardan birisi yol boyu bitmek tükenmek bilmeyen konteyner tırlarının mağdur insanlara taşıdığı konteynerler idi. Şehir merkezlerinde biten enkaz kaldırma çalışmaları sebebiyle oluşan dev boşluklar yıkılan evlerle birlikte yok olan hatırların da göstergesiydi. 

İL OLMAYI BEKLERKEN...

Bu noktada en dikkat çekici durumlardan birisi il olma hayali kuran 143 bin nüfuslu Elbistan’ın ıssız bir beldeye dönüşmesiydi. Yetkililer, AFAD çadırları dâhil toplam ilçede kalan kişi sayısını 13 bin civarı olarak bildirdi. Sadece bu bile yaşananların vahametini anlamaya, anlatmaya yeter sanırım” ifadelerini kullandı. 

Tevfik Erdem her türden tahayyülü aşan görüntülere şahitlik ettiklerini belirterek şöyle konuştu: Nurdağı, neredeyse hiçbir sağlam binanın olmadığı harap bir ilçeydi. Bir süre sonra yüreğiniz bir süngerin emeceği su gibi artık hüzne doyuyor. Depremzedeler kurtarma çalışmalarında yaşananları anlatıyorlar ve tekrar hüzünleniyorlar, gözler doluyor. İçlerinden biri ‘İlk iki gün ciddi sıkıntılar vardı. O iki gün kızdık ama gördük ki; bu sadece bizde olmamış, o kadar çok yeri vurmuş ki deprem... Üçüncü gün her şey yoluna girdi. Hem arama kurtarma, hem yardım geldi. İnan, bir yılda gelecek yardım bize bir haftada geldi. Dedik ki, artık bize göndermeyin bir şey, artık yeter’ diyor.

Kahramanmaraş’ın 12 Şubat ilçesi ise ticari hayat açısından hareketli ve diğer yerlere göre daha iyi görünüyor. Ama binalar orta ya da ağır hasarlı fark etmeksizin boş. Bazı evlerin önü AFAD çadırı ile dolu. İnsanların enkazdan anılarını topladığı sahneleri görmek çok acı...

Depremzedeler konuşmak istiyor, yaşadıklarını anlatmak istiyor, kızıyor. Kızarken bile ölçülüler. Milletin yaptığı desteğe karşı vefa duygusu var. ‘Deprem çok yeri vurmuş sadece burada bile o kadar çok yıkılan yer var ki, ne yapacaksın’ diyorlar.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...