Binali Yıldırım: Yeni sistemin adını Devlet Bahçeli koydu

Düzenleyen:
Binali Yıldırım: Yeni sistemin adını Devlet Bahçeli koydu

GÜNDEM Haberleri

“İlk etapta adına Başkanlık dedik, ardından Sayın Bahçeli ‘Cumhurbaşkanı kültürümüzün yönetim sistemine uygun bir tabir. Bunun adı cumhurbaşkanlığı sistemi olsun’ dedi, biz de buna hükûmeti ekledik”

Başbakan Binali Yıldırım, Fox Tv’de katıldığı programda önemli değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin kuvvetler ayrılığını netleştirdiğini belirterek “Öncekinde kuvvetler ayrılığı yok” dedi. Yıldırım, partisinin tek başına böyle bir anayasa değişikliğine gitme şansının olmadığını, MHP’nin desteğiyle 18 maddelik anayasa değişikliği teklifini hazırladıklarını anımsattı. Başından beri bu değişikliğin içerisinde olduğunu, bütün detaylarıyla ilgilendiğini, MHP ile olan görüşmeleri yürüttüğünü anlatan Yıldırım “Sistemde yaşanan arızaları tecrübelerimle biliyorum, onun için nerede düzeltmeler yapılması gerektiğini de tek tek üzerinde çalıştık ve o tecrübelerimizi buraya yansıttık, o bakımdan yeni sistemden bir tereddüdümüz olmadı” ifadesini kullandı.

YENİ MODEL YERLİ VE MİLLİ
Başbakan Yıldırım, “yeni sistemim adının ne olduğu” sorusu üzerine şunları söyledi: Açıkçası başkanlık diye başladık, sonunda Sayın Bahçeli şöyle bir teklifte bulundu, ‘Cumhurbaşkanı dersek, milletin, cumhurun başkanı. Bu da bizim kültürümüze yönetim sistemimize uygun bir tabir. Bunun adını cumhurbaşkanlığı sistemi diyelim’ dedi, bir de biz hükümet dedik. Hükûmet neden? Çünkü bu değişiklikle beraber hükümeti artık cumhurbaşkanı başkanlığında kuruluyor, başbakanla cumhurbaşkanlığı yetkileri birleştiriliyor. O yüzden de sistemin adı Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi. 
Yeni sistemin yerli ve millî olduğuna işaret eden Yıldırım, saltanattan cumhuriyete geçerken Türkiye’nin başka ülkelerden kanunlar aldığını, aradan geçen 94 yılda Türkiye’nin tecrübelerini kazandığını, kendi yönetim geleneğine uygun katkılar koyduklarını söyledi. Halk oylamasında ‘Evet’ çıkması durumunda Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olacağının hatırlatılması üzerine Binali Yıldırım, ona milletin karar vereceğini belirterek, 2019’daki seçime kadar görevinin devam edeceğini daha sonra yeni sistemin devreye gireceğini söyledi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...