Binali Yıldırım: Devlet değil ki savaşalım

Düzenleyen:
Binali Yıldırım: Devlet değil ki savaşalım

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Yıldırım, Vietnam dönüşü uçakta önemli açıklamalar yaptı...Yıldırım, MHP liderinin “K. Irak’taki referandumu savaş sebebi sayarız” açıklaması için “Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz” dedi.

YÜCEL KOÇ - Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak’taki referandum kararına tepki gösteren Bahçeli’nin, ‘Savaş sebebi sayarız’ açıklamalarına ilişkin, “Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz” dedi. Başbakan Yıldırım, Singapur ve Vietnam temasları sonrası dönüş yolunda gündemi değerlendirdi. Özetle şunları kaydetti:

- Singapur temaslarınız nasıl geçti, nasıl bir ülke buldunuz? İstediklerimizi alabildik mi bu ziyarette?
 Tabii Singapur çok özel bir ülke. Farklı bir yapısı var. Küresel finansta önemli bir yeri var. 53 bin dolar kişi başı millî geliri olan bir yer. Son derece verimli ve yararlı bir seyahat yaptık.
İlişkiler güven esasında gelişirse bundan iş dünyası da istifade eder. Kamuya ait kurumlar da istifade eder. 

- Vietnam’da FETÖ okulları olduğu söyleniyordu. Gündeme geldi mi?
Ben de o soruyu sordum ama tatminkâr bir cevap bulamadım. Böyle bir darbe girişimi olduğunu biliyorlar, bastırıldığını biliyorlar. Bu yapının darbeyle ilişkilendirilmesi konusunda yeterince bilgi sahibi değiller. Örgütü anlatınca işin vahameti anlaşılıyor. Yoksa anlamakta zorlanıyorlar. Biz bunları yakın takibe alacağız dediler. Onun için daha çok anlatmamız lazım. Gerekli titizliği göstereceklerini de bizatihi Başbakan söyledi.

- MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘Kuzey Irak’taki referandum konusu savaş sebebi sayılmalı’ yönünde değerlendirmesi oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 Bizim bu kararla ilgili duruşumuz çok açık ve net. Bölgede zaten yeterince sorun var. Behemehal bu karar iptal edilmeli. Irak merkezî yönetimi istemiyor, İran, Türkiye istemiyor. ABD istemiyoruz diyor. Avrupa ülkeleri “zamansız” diyor. Bunları dikkate aldığımızda bu konuda Kuzey Irak yönetiminin ısrar etmesinin bir anlamı yok. Neresinden bakarsanız bakın referandum kararı yanlıştır. Kerkük’te Türkmenler, Araplar var. Burayı da bu işe dâhil etmesi durumunda işler daha karmaşık hâle gelecek. Nasıl geçmişte Kerkük’te oldu bitti yapıldıysa bundan sonrası da benzer bir sıkıntıyı yaşatabilir. Dolayısıyla ne bölgeye ne kendilerine hiçbir fayda getirmeyecek bu yanlış yoldan dönmeleri gerekir.

- Savaş sebebi sayar mı Türkiye bunu?
 Savaş kiminle kimin arasında olur? Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik haklarımıza karşı hareket içinde olursa bizim için savaş sebebidir. Ama burada Irak’ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş sebebi olmaz.

- İran ile operasyon yapılacağı kesin mi?
Mutabakatımız özellikle PKK terörüne karşı birlikte mücadeledir. Bildiğiniz gibi PKK hem İran’da hem Irak’ta hem de kuzenleri vasıtasıyla Suriye’de faaliyette bulunuyor, başka isimler altında.

-  Bugüne kadar muhataplarla yapılan görüşmelerde istediğimizi alabildik mi?
 Hiçbir ülke istediğini yüzde yüz alamaz. Amerika Savunma Bakanı Türkiye’ye geldi, Cumhurbaşkanımızla gö-rüştü. Bizim oradaki hassasiyetlerimiz tekrar paylaşıldı. ABD bizim YPG ile PYD ile iş birliğimiz bir seçim değil mecburiyet diyor. DEAŞ’ı temizlemek için iş birliği yapacağız ondan sonra devam etmeyeceğiz diyorlar. Öyle mi olacak bilmiyoruz.

-  Size inandırıcı geliyor mu Amerika’nın açıklaması?
 Her fırsatta söylüyoruz. Sadece söylenenlerle yetinecek değiliz. Her türlü tedbiri aldık, alıyoruz.

- Şu anda sahada en çok ve verimli iş birliği yaptığımız ülke hangisi, Rusya mı?
 Rusya ile daha net iş birliğimiz var, İran ile kısmen devam ediyor. Onun dışında Irak ile PKK ile mücadelede, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden alanı kullanıyoruz.

- Kritik durumlarda rejimle temas hâlinde miyiz?
 Rejim konusunda beklenti ve talepleri bize daha çok Rusya üzerinden mesajlar yoluyla aktarılıyor. 

- Amerika ile karşı karşıya gelir miyiz Suriye’de? Sıcak temas gibi bir tehlike var mı?
İki NATO ülkesinden bahsediyoruz olmamalı, olması için de bir sebep yok. PYD-YPG konusunda bize söylediklerinin dışında bir tutum alırlarsa tabii ki sorun olur.

- Rusya ile S400 imzası atıldı mı?
 Evet, anlaşmaya varıldı.

- Kemal Kılıçdaroğlu her an tutuklanabilirim açıklaması yaptı? Bir de atlet meselesi var...
İstihareye mi yatmış, neye istinaden söylüyor. Gündemde kalmak için çıkarıyor. Atlet işinde de atletik olduğunu gördük. ‘Atlet adalettir’ demiş Kılıçdaroğlu... Adaleti de iyice ucuzlattık, adaletle atletin ne ilgisi var.

- Askerî atamalar konusu Zekâi Aksakallı konusunda spekülasyon döndü. Hatta sizin devreye girdiğiniz söylendi. Kırgın olduğu ifade edildi. İstifa konusu iddia edildi ne diyorsunuz?
İstifa da olur, emeklilik de olur. Atama ile verilen görevden hoşlanmayanlar da olur. Silahlı Kuvvetlerde her görev önemli ve onurludur. Zekâi Aksakallı önceki görevlerinde olduğu gibi yeni görevini de en iyi şekilde yapacaktır.

DAVULLA ZURNAYLA OPERASYON OLMAZ
- Suriye ile ilgili bir operasyon beklentisi var mı? Haziran’dan itibaren Afrin ve İdlib konusunda en son Cumhurbaşkanı Erdoğan Fırat Kalkanı’nı genişleteceğiz dedi. Kamuoyunda beklenti oluştu bu konuda...

Durup dururken bir yere saldıracak değiliz, ancak şartlar gerektirirse, can ve mal emniyeti tehdit altında olursa, hükümranlık haklarımıza zarar veren gelişme olursa misliyle karşılık veririz. Detaylar uygulamayla ilgilidir. Bir yere operasyon davulla zurnayla yapılmaz. Taktik hazırlığı ve planlama süreci olur. Şartların oluşması olur. Uluslararası istişareleri olur. Başka ülkenin topraklarına girmenin uluslararası, istişareleri, hukuki zemini olması ve meşru mazeretinin olması lazım.


Binali Yıldırım: Devlet değil ki savaşalım
Başbakan Binali Yıldırım Vietnam dönüşü uçakta Yayın Koordinatörümüz Yücel Koç’un da aralarında bulunduğu gazetecilerin gündeme yönelik sorularını cevapladı.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...