Millî klavye Tambu ile etekler zil çalacak!

Düzenleyen:
Millî klavye Tambu ile etekler zil çalacak!

Ekonomi Haberleri

Artık WhatsApp’tan yazışırken ‘etekleri zil çalıyor’, ‘nazar değmesin’, ‘terlik fırlatan anne’, ‘eyvallah’ gibi, Türk kültürüne ait dilek ve duyguları yansıtan çok sayıda hareketli çıkartma ve emojileri kullanacağız.

Ömer TEMÜR BODRUM - Dijital klavyeler, anlık mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline geldi. Duyguların, yazılı ve görsel olarak dile getirildiği dijital çağda bir ilke imza atan Türk Telekom, yeni geliştirdiği Türkçe dijital klavyesi “Tambu” ile akıllı telefonlardaki yerini aldı. Böylece kullanıcılar WhatsApp ve Facebook Messenger’da mesaj atarken ya da Twitter’da yorum yazarken, artık Türkçe klavyenin sunduğu ayrıcalıklardan yararlanabilecek. Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar, her 15 dakikada bir cep telefonuna bakıyor. Bu, günde en az 150 defa tekrarlanıyor. Kullanıcıların klavye ile temasının inanılmaz derecede arttığına dikkat çeken Türk Telekom Dijital Servisler Başkanı Ramazan Demir, bu ihtiyaçtan hareketle Tambu’yu geliştirdiklerini söyledi. Tambu’nun dijital bir klavye olmaktan ziyade bir platform olduğunu söyleyen Demir “Altı aylık bir çalışmanın ürünü. Türkiye için birçok özel görsele sahip. Bugün akıllı telefonlardaki klavyeler maalesef yeterince Türkiye’yi yansıtmıyor. Pide yazdığınızda, karşınıza pizza emojisi çıkıyor. Biz Tambu ile klavyeyi, millî ve yerli hâle getirdik” dedi.

KLAVYEDEN GOL ATACAĞIZ!
Klavyede 100’ün üzerinde çıkartma ve emojinin bulunduğunu anlatan Demir, şunları söyledi: Simitten çaya, sazdan darbukaya, dantelli TV’den mavi klasik minibüslerimize ve nazar boncuğuna kadar birçok eğlenceli içerik Tambu’da yer alıyor. Örneğin bir kullanıcı, karşısındakine ‘etekleri zil çaldı’ ya da ‘batsın bu dünya’ demek istediğinde, Tambu’da bunun için özel olarak tasarlanan bir hareketli çıkartmayı kullanabilecek. Ek olarak kullanıcılar, Tambu’da kendi yaşadıkları şehre özel içerikler bulabilecek. Tambu’nun araç çubuğu ise; konum paylaşımı, çeviri, atasözlerini keşfedip paylaşma gibi işlevlere sahip. F klavye seçeneği ile rahat ve hızlı yazma imkânı sunarken, sesle Türkçe yazı yazma özelliğine de sahip. Kullanıcılar Tivibuspor’da yayınlanan futbol karşılaşmalarında golleri, maçın önemli pozisyonlarını GIF olarak gönderebilecek, hatta yakın zamanda alışveriş yapabilecek.

TAMBU’NUN ÖZELLİKLERİ
- Araç çubuğu ile kolay erişim
- F ve Q klavye özelliği
- Yerli ve millî emojiler, hareketli çıkartmalar ve GIF’ler
- 81 ile özel temalar
- Atasözü ve deyimler kataloğu
- 100’ün üzerinde dilde çeviri
- Konuş-yaz özelliği
- Konum özelliği

Milyar dolarlık platform olacak
Dijital alanda klavye üzerinden büyük bir rekabetin yaşandığını belirten Ramazan Demir, “Tambu, operatör ve coğrafya bağımsız olarak kullanılabilecek. Öğrenen sistemi ile yapay zekânın kapılarını aralayan bir platform... Bunu, geliştiricilere de açıyoruz. Kazan-kazan formülüyle emoji ve çıkartma geliştirebilecekler. Biz Tambu’nun milyar dolarlık bir platforma dönüşeceğine inanıyoruz” dedi. Demir, Tambu’ya benzer olarak farklı ülkelerde yerelleştirilmiş klavye geliştirebilecekleri sinyalini de verdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...