BDP'den 'Kadim Yurtlara Dönüş' teklifi hazırlandı

/ Kaynak: CHA
BDP'den 'Kadim Yurtlara Dönüş' teklifi hazırlandı

GÜNDEM Haberleri  / CHA

BDP, köye dönüşlerle ilgili 'Kadim Yurtlara Dönüş Kanun Teklifi' hazırladı.

BDP, köye dönüşlerle ilgili 'Kadim Yurtlara Dönüş Kanun Teklifi' hazırladı. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, teklifi sivil toplum kuruluşlarının da görüşüne sunduktan sonra Meclis Başkanlığı'na sunacaklarını açıkladı. nbsp;BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Kadim Yurtlara Dönüş Kanun Teklifi ile ilgili Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. 1990'lı yıllarda yaşanan köy boşaltamları ile mağdur edilen vatandaşların topraklarına dönüşlerinin sağlanmasının normalleşme süreci için önemli olduğunu söyleyen Baluken, "Bu konu ile ilgili maalesef hem Meclis hem Hükümet duyarlı bir yaklaşım ve buna denk düşen bir politika üretemedi. Ama biz biliyoruz ki çözüm sürecinin başarıya ulaşması için zorla göç ettirilen, köyleri yakılan, köyleri boşaltılan bir bütün olarak yaşadıkları coğrafyadaki tüm doğaları tahrip edilen insanların bu mağduriyetlerinin giderilmesi son derece hayatidir." dedi. Teklifi öncelikle bölgedeki sivil toplum örgütlerine ve barolara göndereceklerini aktaran Baluken, "Yaklaşık bir hafta on gün gibi onların da konu ile ilgili düşüncelerini alacağız. Geri dönüşlerden sonra bu teklifi TBMM'ye sunacağız." diye konuştu. Baluken, teklifin 'son çeyrek yüzyılda zorla göçe tabi tutularak yurtlarını terk etmek zorunda bırakılan vatandaşların zararlarının tanzimi, isteğe bağlı dönüşlerinde uygun hayat şartlarının oluşturması, bu çalışmaları yürütmek üzere bir Barış Komisyonu'nun, yerel kurulların ve koordinasyon kurulunun oluşturulmasını içerdiğini aktardı. nbsp;

BARIŞ KOMİSYONU ÖNERİSİ
Geri dönüşleri organize edecek, çözüm sürecini de direk olarak takip edecek bir Barış Komisyonu oluşturulmasını önerdiklerini kaydeden Baluken, "Bu Barış Komisyonu'nu TBMM'de kanunla hazırlanmış bir komisyon olarak öneriyoruz." ifadelerini kullandı. Komisyonun görev alanı ile ilgili gerekli gördüğü bilgileri tüm kurum ve kuruluşlardan istemeye yetkili olacağını dile getirdi. nbsp;Baluken, yerel kurulların ise zorunlu göçe maruz bırakılan yerleşim yerlerinde kurulacağını kaydetti. Bu kurulların, zorla göce tabi tutulan vatandaşların kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenecek beş üye, il barosu, tabipler odası, insan hakları ve göç konularında çalışan sivil toplum kuruluşlarından birer üye, büyükşehir ve il belediye meclislerinden bir üye ve valiliği temsilen bir üye olmak üzere 11 üyeden oluşmasının öngörüldüğünü aktardı. Bir de Kadim Yurtlara Dönüşleri Koordinasyon Kurulu önerdiklerini söyleyen Baluken, "Bu kurul yerel kurullar arasındaki çalışmanın koordinasyonunu sağlamak ve kanunla kendisine verilen görevlerini yerine getirmek üzere kamu tüzel kişiliğine haiz olarak Başbakanlıkla ilişkili bir koordinasyon kurulu olarak kurulur." şeklinde konuştu.
GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...