Başkent İstanbul olmalı mı?

Başkent İstanbul olmalı mı?

GÜNDEM Haberleri

Ankara, Türkiye'nin başkenti olmaya devam etmeli mi? Yeni anayasada değişiklik düşünülebilir mi? İşte görüşler...

Ankara'daki önemli finans kurumlarının İstanbul'a taşınması planıyla alevlenen bir tartışma 'başkent' konusu... Bu tartışma, Ankara'nın başkent oluşunun 90. yılında da gündemdeydi. Megakent İstanbul, uzun yıllar Osmanlıya başkentlik yapmasının yanısıra aynı zamanda bir ticaret merkeziydi. nbsp;Türkiye'nin düşman işgalinden kurtulmasının ardından 13 Ekim 1923 günü İsmet Paşa ve dört arkadaşının TBMM'ye verdiği yasa önerisi kabul edilerek Ankara başkent olmuştu. O dönem bu unvanı kaybeden İstanbul'un yeniden başkent olması mümkün mü? Bu konuda özellikle siyasiler ne düşünüyor? İşte tarafların detaylı görüşleri...

Nurettin Özgenç: nbsp;
KOBİDER Başkanı
Türkiye ivme kazanır
Dünyadaki tanınılırlığı ve tarihi bir başkent olması bakımından İstanbul'un tekrar başkent olması Türkiye'ye ivme kazandıracaktır. İstanbul Roma İmparatorluğu'na, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmıştır. Osmanlı'da bir dönem nasıl Bursa, Edirne başkentlik yaptıysa, Cumhuriyetin kurulduğu dönemde başkent olan Ankara'nın yerine bugün İstanbul başkent olabilir. nbsp;Tabii Ankara ölü bir şehir haline gelmemeli bunun için de Ankara'yı sağlık ya da sporda merkez haline getirmek gerekiyor.


Bülent Turan nbsp;
(AK Parti İstanbul Milletvekili):
Tartışmak abes
Türkiye'nin başkenti bellidir. Bunu tartışmak abestir. Her ülkenin başkenti ile ticari ve ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu iller farklıdır. Türkiye'nin başkenti de Ankara'dır. Ankara'nın başkent olması rastgele değildir. Tarihi ve kültürel gerekçeleri vardır. İstanbul dünyada bir örnektir. Vizyonu olan, ticaretin ve turizmin yoğun olduğu bir şehirdir. Her ülkede de bu böyledir. Türkiye'nin başkenti de tartışmasız Ankara'dır. nbsp;


Levent Gök nbsp;
(CHP Ankara Milletvekili):
Sonuna kadar mücadele ederiz
Ankara sadece cumhuriyet döneminin 13 yüzyılda Ahilik cumhuriyetinin de başkentliğini yapmış bir şehirdir. Bu bakımdan Ankara'nın tarihi bir önemi bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşında Milli Mücadelenin başarıya ulaşmasında Ankara'nın Mustafa Kemal'e ve silah arkadaşlarına verdiği destek göz ardı edilemez. Ankara'nın başkent olarak kalması niçin rahatsızlık veriyor. Ankara'nın başkent olarak kalması için mücadelemiz sonsuza kadar devam edecektir. Ankara'nın başkent olarak kalmasının toplumsal, kültürel, stratejik ve ekonomik bir boyutu bulunmaktadır. İstanbul'un başkent yapılmasını aklımızın ucundan bile geçirmiyoruz. Bu tür girişimler içinde olanlara da bu isteklerinden vazgeçmelerini tavsiye ediyoruz.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...