Barbar Hollanda Çavuşoğlu'nun uçuşunu iptal etti, Kaya'nın yolunu kesti

Düzenleyen:
Barbar Hollanda Çavuşoğlu'nun uçuşunu iptal etti, Kaya'nın yolunu kesti

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal eden, Aile Bakanı Kaya’nın aracının önünü kesen Hollanda, demokrasi tarihine kara bir leke sürdü.

Çavuşoğlu’nun Rotterdam’da yapmayı planladığı mitingi engelleyen Hollanda bir yüz karasına imza attı. Mark Rutte’nin başında olduğu hükûmet, Bakan Çavuşoğlu’nun programını 50 kişiyle sınırlandırmak istedi. Bakan, küstah teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine uçağının inişine izin verilmedi. Karayolu ile Rotterdam’a gitmek isteyen Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın aracı ise Hollanda polisi tarafından durdurularak ülkeyi terk etmesi istendi. Bunun üzerine binlerce  Türk, konsolosluğumuz önüne akın ederek protesto gösterisi yaptı. Hollanda polisi, gurbetçilere köpekle saldırdı. 

Hollanda hükümeti, Rotterdam’daki referandum etkinliğine katılacağını açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini komik gerekçelerle iptal etti. Bakan Çavuşoğlu, Rotterdam’da yapılması planlanan referandum etkinliğine Hollanda’nın tehditlerine rağmen katılacağını duyurdu. Çavuşoğlu, “Eğer Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse, Hollanda’ya karşı yaptırımımız çok ağır olur” dedi. Bu açıklamanın ardından Hollanda’dan Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptal edildiği bilgisi geldi. Hollanda Dışişleri Bakanlığı “Türkiye’nin yaptırım tehdidinin makul bir çözüm arayışını imkansızlaştırdığı” için böyle bir karar alındığını duyurdu.

Rutte’dan küstah açıklama
Hollanda AK Parti Seçim Koordinasyonu Merkezi Başkanı Turan Atmaca ise yetkililerin dün sabah kendileriyle pazarlık yapmaya kalktığın ifade ederek, iptal sebebini şöyle açıkladı: Siz programı devam ettirin ama Rotterdam’da değil, Lahey Büyükelçiliğinde yapın. Fakat 50 kişi olsun ve sizin belirleyeceğiniz bu 50 kişinin ismini bize verin. O isimleri kontrol ederek, içeri sokalım’ diye bir teklif geldi. Biz de bunu kabul etmedik. Bunun üzerine bu kararı aldılar.
Bu gelişmelerin ardından Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Çavuşoğlu’nun kendilerini yaptırımla tehdit ettiğini ifade ederek  “Kızgın olduklarını anlıyorum, ancak iyi bir karar aldığımıza inanıyorum” diyerek küstah bir açıklamada yaptı. Rutte, Erdoğan’ın “Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist” şeklindeki açıklamasını ise “tuhaf” bulduğunu söyledi.

HOLLANDA’NIN AYIBI KARŞILIKSIZ KALMADI
Misilleme gecikmedi

Çavuşoğlu, “Bu karar skandaldır, karşılıksız kalmaz” dedi, misillemeler peş peşe geldi. Hollanda Büyükelçiliğine giriş çıkışlar yasaklandı. İzinde bulunan büyükelçi ise ülkeye sokulmayacak.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda’nın uçuş iznini iptal etmesi kararına sert tepki gösterdi. Atatürk Havalimanında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Bu karar her bakımdan skandaldır ve kabul edilemez. Diplomatik teamüllere sığmaz. Bir kere diplomaside en uç noktadır. Bir Dışişleri Bakanına yazılı bir şekilde verilen uçuş izninin, tekrar yazılı şekilde iptal edilmesi hiçbir bakımdan kabul edilemez” dedi.

LALELERİ GERİ GÖNDERİRİZ
Birçok ülkeye giderek seçim çalışmaları yaptıklarını aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Şimdi ne değişti de engellemeye çalışıyorsunuz? Bu referandumda neden taraf tutuyorsunuz? Yeni yönetim sistemi, anayasadaki değişiklik sizi neden bu kadar rahatsız etti de bunu engellemeye çalışıyorsunuz. Çünkü bunlar biliyor ki Türkiye bu referandumla birlikte artık daha güçlenecek, daha bağımsız bir ülke olacak, ekonomisi çok daha güçlenecek ve onların tabiriyle tutulamayacak bir ülke olacak” ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Açıkça söyledim. ‘Seçim öncesi gelmem sizi Wilders karşısında zorda bırakacaksa anlayış gösteririm, seçimden sonra gelirim’ dedim. ‘Seçim sonrasında da garanti veremem’ dedi. Bu hoş bir şey değil. Benim oraya gelip gelmemem senin garanti vermene bağlı değil. Başbakan’ınla görüş bana neticeyi bildir dedim. Telefon beklerken Hollanda Başbakanı’ndan açıklama geldi. Ucuz bir yöntemle ‘Türkiye’den Dışişleri Bakanı müzeleri ve laleleri görmeye gelebilir’ demiş. Kendisi açısından utanç verici bir şey. O laleler Osmanlı zamanında gitti oraya. Laleleri geri göndeririz onlara adam olurlar.”

BÜYÜKELÇİYE YASAK
“Bu yapılan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’na bir hakarettir. Hollanda’nın yaptığı karşılıksız kalmaz” diyen Çavuşoğlu’nun bu açıklamasanın ardından peş peşe misillemeler geldi. Dışişleri Bakanlığı, “Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir. Bu tehlikeli uygulamanın utancı ve sorumluluğu Hollanda hükümetine aittir. Bu ön yargılı zihniyeti kınıyoruz” açıklamasını yaptı. 
Barbar Hollanda Çavuşoğlu'nun uçuşunu iptal etti, Kaya'nın yolunu kesti
ARACININ ÖNÜNE BARİKAT KURDULAR
Bir küstahlık da Bakan Kaya’ya

Gurbetçilerle buluşmak üzere Hollanda’nın Rotterdam kentine karayolu ile giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın aracının önü polis tarafından kesilerek kente sokulmadı. Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, Bakan Kaya’nın aracının Hollanda girişinde durdurulduğunu ve kendisinin de Kaya’nın yanına gitmesine müsaade edilmediğini söyledi. Haberin duyulması üzerine Hollanda’da adeta Türk ayaklanması yaşandı. Binlerce gurbetçi, Türk Büyükelçiliği önüne akın etti. Yapılan terbiyesizliğe büyük tepki gösteren gurbetçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan attı. Hollanda polisi, gurbetçilere sert müdahalede bulundu. Türklerin üzerine biber gazı sıkan ve köpeklerle saldıran polis, Bakan Kaya ile de tartışmaya girdi. Aracından inen Kaya, konsolosluk binasına yürümek istedi. Bakan’ın önünü kesen polis, izin vermedi. Saatlerce bekletilen Kaya, Twitter’dan bir açıklama yaparak, ‘’Yüzlerce polis vatandaşlarımızla aramıza barikat örmüş durumda. Hiçbir güç aramızdaki bağı koparamaz’’ dedi.Televizyonların canlı yayınlarına da bağlanan Kaya, “Avrupa’nın bizi bu kadar engellemesi, antidemokratik yollara sapması, ırkçı tutumu bizim referandum sonucundan ‘evet’ çıkmasından ne kadar korktuklarını gösteriyor. Türkiye’nin güçlenmesini, büyümesini istemedikleri için bizim vatandaşlarımızla da buluşmamıza engel oluyorlar. Gurbetçilerimiz sandık başına gittikleri zaman bütün bu yaşananları düşünerek oy versin” dedi. Rotterdam’da yaşanan gerginlik ve gurbetçilerin bekleyişi geç saatlere kadar sürdü. Ankara ve İstanbul’da da on binlerce vatandaş Hollanda elçilikleri önünde toplanarak protesto gösterilerinde bulundu. Bu arada MHP lideri Devlet Bahçeli, yurt dışındaki parti teşkilatlarına eylem yapma talimatı verdi.
Barbar Hollanda Çavuşoğlu'nun uçuşunu iptal etti, Kaya'nın yolunu kesti

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...