Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin bölünmesine Putin de karşı çıkıyor

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin bölünmesine Putin de karşı çıkıyor

GÜNDEM Haberleri

Putin’e “PYD ofisini kapatın” diyen Erdoğan “Rus lider de Suriye’de ayrı bir devleti tasvip etmiyor. Ülkenin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini ifade etti” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Evet oyları tırmanışta. Konu anlaşıldıkça, daha da artış olacak” derken, referandumun iptal edileceği iddialarına “aklımızdan geçmedi” cevabını verdi. Erdoğan, füze ihalesi konusunda Rusya’nın teklifini aşağıya çektiğini açıklarken, NATO’ya Yunanistan örneği ile cevap verdi. Tarımdaki hedef ise, eskiyi yeniden yakalamak.

Nuri ELİBOL - MOSKOVA / Türk bakanlara salon krizi çıkaran Almanya’ya daha önce “istersem gelirim” resti çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı’nın ‘gelmek istiyorsa Hannover yakınlarında 16 bin kişilik salon var’ dediğini açıkladı. Erdoğan, Moskova dönüşünde beraberindeki gazetecilere birçok konuda kritik açıklamalarda bulundu. İşte özetle o cevaplar:

FÜZE İHALESİ
Başbakanlığım döneminde ilk adım atılmıştı. ABD, Fransa, Çin ve Rusya füze ihalesi için bazı teklifler vermişlerdi. O dönem en yüksek teklif Rusya’dandı. Fakat sonra teklifi aşağıya çektiler. Ruslarla görüşmeleri devam ettiriyoruz. Bir an önce sonuca ulaşma gayretindeyiz.

TEDBİRLERİ ALIYORUZ
NATO konseptini gündeme getirerek buna itiraz edenler var. Ama bu doğru bir yaklaşım değildir. Bugün Yunanistan da Rusya’nın füzelerini kullanıyor. Bizler NATO içinde bu imkânları sağlayamıyorsak, elbette başımızın çaresine bakmak durumundayız. NATO üyesi bir ülke olmamız bağımsızlığımızın olmaması anlamına gelmez. Rusya ile de belirli çalışmalarımız olabilir. Bunu engellenmesini ya da bu yöndeki açıklamaları doğru bulmuyoruz.

PUTİN DE AYNI GÖRÜŞTE
 Suriye’de, gerek Cerablus gerek Rai, Dabık ve Bab’da, insani yardımlar konusunda iş birliğine girmemiz gerektiğini kendilerine ifade ettik. Buna şüphesiz ABD ve koalisyon güçlerinin katılması isabetli olacaktır. Hatta Astana sürecinde bulunması hasebiyle İran’ın da farklı bir ülke olarak çalışmaların içinde olmasında fayda var. Çünkü bu kan ve ateş artık bir an önce dursun istiyoruz. Konuyla ilgili olarak şu anda gelinen nokta malum Menbiç. Oraya Menbiç halkının yerleşmesini sağlamamız gerektiğini anlattık. Rusya’nın bize söylediği şey şu: ‘Biz silahlı terör örgütlerinin yanında size karşı yer almayız’ diyorlar. Putin, YPG’ye sıcak bakmıyor. Suriye’de öyle ayrı bir devlet kurulmasını kesinlikle tasvip etmiyor. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini ifade etti. ‘Sizinle aynı düşüncedeyiz’ dedi.

DEAŞ’A KARŞI 3’LÜ MÜCADELE
Rakka dâhil DEAŞ’la mücadele konusunda da, beraberce bir çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz. Şu anda Türkiye, ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanlarının yaptıkları çalışmalar bunun altyapısını oluşturabilir. Bu çerçevede talimatlarımızı kendilerine vereceğiz. 
 Referandum kampanyasında toplantıların engellendiği ve ertelendiğine dair eleştiriler yükseliyor?
Kimin nesi engellenmiş...
 Mesela Meral Akşener’in toplantısı...
Onu engelleme diye nitelemek doğru olmaz. O kendi içlerindeki sıkıntının neticesidir. Henüz o problemi bitirebilmiş değiller. Bunun MHP’nin üst yönetimiyle de alakası yok.
 Hayır diyenlere baskı yapıldığı, müdahale edildiği iddiaları var..
 Nerede olmuş bunu bilelim, biz de onlara müdahale edelim.
 Referandumun iptal edileceği gibi tezler ortaya atıldı?
 Kim söylüyor bunu? O tür bir düşünce, aklımızın ne yakınından geçmiştir, ne de uzağından! Ben evet cephesindeyim. Tamamen bu işe odaklanmış durumdayız.
‘Evet de kazansa hayır da çıksa 2018’de seçim olur’ diyenler var...
 Bunlar olmaz değil ama şu anda böyle bir şey yok. Erken seçim faturadır, niye millete bunu kestirelim. İstikrar ve güvenden kopmayacağız.

MÜSLÜMAN TABURU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’le görüşmesine ilişkin bilgi de verdi. Erdoğan, “Müslüman Çeçen askerlerinden oluşan iki taburu Suriye’ye gönderdiklerini anlattılar. Bu taburların biri Halep’te. Nitekim Halep’teki tahliye işleminde onlardan istifade ettiklerini aktardılar. Diğer tabur ise Şam civarında. ‘Bu taburlar daha ziyade oradaki Sünnilerin korunması ve güvenliğin sağlanması amacıyla gönderildi’ dediler” dedi.
  
ERDOĞAN’DAN HOLLANDA’YA ÇOK SERT TEPKİ:
Nazi kalıntıları, faşistler

‘’Hollanda, bir sıçrarsın, iki sıçrarsın ama bilesin ki oradaki vatandaşlarım sizin tezgâhınızı bozacak 16 Nisan’da’’ 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da katıldığı toplu açılış törenlerinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal etmesinin yönelik çok sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Düşünün Türkiye’nin Dışişleri Bakanı vatandaşlarıyla buluşmak için Hollanda’ya gidecek onlar uçuşa yasak notası çekiyor. Bir sıçrarsın iki sıçrarsın ama bilin ki benim oradaki vatandaşlarım sizin hesaplarınızı ve tezgahınızı bozacak. Bunların hepsi size ters dönecek. Bunlara yönelik 16 Nisan’dan sonra uygulamamızı başlatacağız. Biz sabırlıyız. Şu anda Bağcılar’ın insanları buradan Hollanda’ya notasını veriyor. Sen istediğin kadar Dışişleri Bakanımızın uçağını kaldırma. Bakalım bundan sonra senin uçakların Türkiye’ye nasıl gelecek? Tabii ki burada ben diplomasiyi konuşuyorum. Bunlar ne siyaset biliyor ne de uluslararası diplomasiyi. Bunlar ürkek, bunlar korkak, bunlar faşist, bunlar Nazi kalıntısı” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin bölünmesine Putin de karşı çıkıyor
Ekonomik yansımalar
Rusya ile et pazarlığı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Rusya arasında iki yıl aradan sonra 6’cısı gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’ni de değerlendirdi. Erdoğan, iki ülke ekonomik ilişkileri konusunda şu bilgileri verdi:

TURİZM VE GÜVENLİK
Turizmde yeniden bir toparlanmayı başlatmanın kararlılığı içindeyiz. Kısmen tereddüt ettikleri tek şey güvenlik konusu. Tabii ki bu noktada, bizim için kendi vatandaşımızın güvenliği ne kadar önemliyse, ülkemize gelecek olan tüm turistlerin güvenliği de aynı derecede önemlidir. 

TÜRK AKIMI
Türk Akımı projesiyle ilgili, tüm adımlar atıldı. Artık resmiyet kesbetti. Şu anda teknik kadrolarımız, Türk Akımı’nın nereden nasıl geçeceği noktasındaki çalışmaları enerji bakanlığımızın riyasetinde yürütüyorlar. Bir diğer önemli adım, gerek Türk Akımı’ndan alacağımız doğalgazın, gerekse bunların fiyat noktasındaki konularının, ilgili bakanlarımız arasında karşılıklı biçimde görüşülmekte olmasıdır.

 AKKUYU MAYIS’TA 
Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili nihai kararlar da zannediyorum mayıs ayı içerisinde netleşecek. Onunla ilgili olarak şu anda 259 elemanın eğitimi Moskova’da devam ediyor. Bu süreç içinde karşılıklı olarak bu adımlarımızı atıp bu yılın sonuna varmadan Akkuyu ile ilgili çalışmalarımızı da başlatmış olacağız.

TARIM 
Özellikle yaş sebze meyve ihraç eden vatandaşlarımız merak içinde. Bu konuda henüz arzuladığımız noktada değiliz. Bu nedenle özellikle yaş sebze ve meyve konusu üzerinde önemle durduk. Bizim asıl hedefimiz, geçmişteki noktayı yeniden yakalamak. Özellikle domates ve salatalık, üzerinde ısrarla durduğumuz ürünlerimiz.

Kırmızı-beyaz...
Onlar (Ruslar) bizim onlardan kırmızı et ithal etmemizi istiyorlar. ‘Bizim buna ihtiyacımız yok dedik, ama ihtiyacımız olursa sizi tercih edebiliriz’ dedik. ‘Biz size beyaz et verebiliriz. Beyaz et ihtiyacınızı karşılamada ciddi rol oynayabiliriz’ önerisinde bulunduk.

 Ortak yatırım fonuna, biz 500 milyon dolar, onlar da 500 milyon dolar koyuyor. Millî parayla bunu devreye sokarak çalışmaya başlatacağız. O andan itibaren inanıyorum ki ruble ve TL ile çalışmak, hem bu varlık fonunu güçlendirecek, hem de kur baskısından koruyacaktır.

Merkez Bankalarımıza talimat verdik. İthalat ve ihracatta firmalar bunu kullanmaya başladı. 

FAZLA KARARSIZ YOK
Evet oyları tırmanışa geçti

Evet, oylarının tırmanışta olduğunu söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: Konu anlaşıldıkça, daha da artış olacak. Meydanları görünce, tırmanışın devam ettiğini görüyorum. Meydanlarda daha çok kalacağız. Devlet Bahçeli ilk etapta 9 ilde yapacak. Daha sonra başka iller takip edecek. Onların da çalışmaları var. Evet, oyu vereceklerine dair BBP de açıklamasını yaptı.  Ben, tırmanışta olan ‘evet’lerin bu milletin yüzünü güldüreceğini inanıyorum. Bütün mesele konuyu iyi anlamakta. Parlamenter sistem dertlere deva olsaydı zaten bugünlere gelmezdik. Biz bütün darbeleri parlamenter sistemde yaşadık. Bu demek değildir ki başkanlık sisteminde buna benzer şeyler asla olmaz. Önemli olan hangi sistemde bu ihtimalin daha az olduğudur. Referandum tarihi yaklaştıkça evet diyecek olanların oranı da artacaktır. Ben çok fazla kararsız olduğu kanaatinde de değilim. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin bölünmesine Putin de karşı çıkıyor
Köprüyü dinamitlemek için gittiler
“Halk oylamasında kim ‘hayır’ diyor ona bakmak gerekir” diyen Erdoğan “Kandil, ‘hayır’ diyor; bölücü terör örgütünün başındakiler ‘hayır’ diyor. Ona destek verenlerin kimler olduğu da belli. Kişi sevdikleriyle beraberdir. Kandil’dekileri seviyorsan onlarla berabersin. Onların bu ülkeye kazandırdığı bir şey var mı? Yok. Düşünün Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yapıyoruz adamlar onu dinamitlemek için gidiyorlar. Nereden, denizden... Biz bu köprüyü yaptık bitirdik. 
Referandumda, evet çıkacağına; Türkiye’nin kazanacağına inanıyorum. Aksi takdirde Türkiye kaybeder. Olay bu kadar basit. Kasaların fırlatıldığı, memurların işçilerin maaşlarını alamadığı o dönemler tekrar yaşanmamalı.   

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...