Bakan Soylu ve Kurum Pakistan'da

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bakan Soylu ve Kurum Pakistan'da

GÜNDEM Haberleri  / AA

Pakistan'da muson yağmurları etkili oldu, sel nedeniyle 1200'den fazla kişi hayatını kaybetti. Dünyanın birçok ülkesinden Pakistan'a yardım yağarken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da sel felaketinin yaşandığı Pakistan'a gitti. Bakan Soylu, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında, “Karşı karşıya kalınan afetin büyüklüğü gün geçtikçe bütün dünya tarafından anlaşılıyor ve biz ilk günden itibaren hem havadan hem karadan bir kardeşlik köprüsü kurduk." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sel felaketinin yaşandığı Pakistan'a ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye giden Bakanlar Soylu ve Kurum'u, İslamabad Uluslararası Havaliman'ında Pakistan İçişleri Bakanı Rana Sana Ullah Khan, İklim Değişikliği Bakanı Sherry Rahman ile Planlama, Kalkınma ve Reform Bakanı Ahsan İkbal karşıladı.

"HEM DUA EDİLECEK HEM DE DESTEK TALEP EDİLECEK"

Soylu, burada yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönlü ve duasının Pakistan'la birlikte olduğunu belirterek, "Bugün 90 bin camide mübarek cuma gününde hem Pakistanlı kardeşlerimiz için dua edilecek hem de destek talep edilecek" diye konuştu.

Pakistan'a şu ana kadar 11 uçakla çadır, gıda ve ilaç yardımının yapıldığını ve 2'inci İyilik Treni'nin 5-6 gün içerisinde bölgede olacağını belirten Soylu, "Kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Pakistanlı kardeşlerimiz 'dur' diyene kadar yardım köprüsü hem trenle hem de havadan devam edecek" ifadesini kullandı.

Pakistan'a ulaşan heyette, AFAD Başkanı Yunus Sezer, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de yer aldı.

Heyet, muson yağmurlarından etkilenen bölgede yürütülen insani yardım çalışmalarını ve ihtiyaçları yerinde tespit edecek.

CAN KAYBI ARTIYOR

Öte yandan, muson yağmurlarının yol açtığı selde bilanço ağırlaşıyor. Ulusal Afet Yönetimi Ajansı (NDMA) tarafından yapılan açıklamada, sel felaketinde 416'sı çocuk toplam 1.208 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlığındaki heyet, sel felaketinin yaşandığı Pakistan'da temaslarını sürdürüyor. Bakan Soylu ve Bakan Kurum daha sonra, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif başkanlığında Sel Afeti Sonrası Koordinasyon Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

'HEM HAVADAN HEM KARADAN BİR KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURDUK' 

Bakan Soylu, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında, “Karşı karşıya kalınan afetin büyüklüğü gün geçtikçe bütün dünya tarafından anlaşılıyor ve biz ilk günden itibaren hem havadan hem karadan bir kardeşlik köprüsü kurduk. Pakistan ve Türkiye ayrılmaz bağlara sahiptir ve bugün Türk milleti bu konudaki hem üzüntülerini hem kardeşleri için dualarını hem de ellerinden gelen desteklerini ortaya koymak istemektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizlere ‘Pakistan'da sayın Başbakan ve heyeti ne zaman tamam derse o zamana kadar bu yardımımız ve desteğimiz devam edecek’ dedi. Bugün, 90 bin camide cuma namazı münasebetiyle dualar edilecek hem de Pakistan için destek talep edilecek. Gerek hükümetimiz gerek tüm sivil kuruluşlarımız büyük bir kampanya içerisindedir. Şu ana kadar 11 uçak intikal etti. 2 tren harekete geçti, 3'üncü tren hazırlanıyor. Yaklaşık 10 bin çadır sevk edildi. 25 bin gıda paketi, ayrıca sağlık malzemeleri ve ilaçlar, çocuk mamaları, giysiler ve yine buradaki afet merkezinin talep ettiği botlar ulaştırıldı” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, “Bakanımız Murat Kurum ile birlikte birçok afet içerisinde yer aldık. Aylarca afet bölgesinde kaldık. Biz de tarihimizin en büyük yangın ve sel felaketlerini yaşadık. Burada birlikte çalıştığımız ve aylarca afet yönettiğimiz arkadaşlarımız var. Biz talimatlarınızı yerine getirmek için buradayız. Biz bize çizeceğiniz güzergahı, vereceğiniz talimatları bekliyoruz. Bunun normal bir afet olmadığını ve bir iklim değişikliği sonucu olduğunu ve özellikle Pakistan'a bu konuda yapabileceklerimizin en üst noktasını yapmaya hazır olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Hem insanların hem tüm canlıların hem de esas itibariyle insanların morallerinin etkilendiği bir afetle karşı karşıyayız. Elbette bu toplantıdan sonra sayın başkanla bir değerlendirme yapacağız. Bütün bilgi birikimimizi samimiyetimizle, kardeşliğimizle burada test etmeye hazırız. Pakistan halkının geçmişte çok kardeşliğini gördük. Pakistan halkının kardeşliğini biz ne yapsak ödeyemeyiz” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...