Avcı: FETÖ’cüler, askerî yargıyı tamamen ele geçirmişti

Düzenleyen:
Avcı: FETÖ’cüler, askerî yargıyı tamamen ele geçirmişti

GÜNDEM Haberleri

“Darbeyi cemaat içindeki subaylar değil bizzat cemaat planladı. Ummadıkları bazı şeyler hesaplarını bozdu. Bu girişim CIA ve KGB’ye bile örnek olur”

Emniyetteki cemaat yapılanmasını anlattığı kitabı sonrasında tutuklanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, NTV’de katıldığı bir programda önemli tespitlerde bulundu. 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili “Cemaatin darbe yapacak kabiliyeti yok” yorumlarına tepki gösteren Avcı, “Ben bu işin tersini iddia ediyorum. Bu işi öyle becerdiler ki darbenin yapılış biçimi dünya istihbarat örgütlerine örnek olacak nitelikte. CIA de KGB de bu yöntemi öğrenecektir” diye konuştu. Hanefi Avcı özetle şunları şöyledi: “Darbe girişimi, ordu içindeki cemaatçi subaylar tarafından değil bizzat cemaat tarafından planlandı. Cemaatin en üst liderinin haberi olmadan yaprak kımıldamaz. Ana karar verici odur. Komuta kademesi anlaşarak böyle bir şey yapmaya kalksa cemaat onlara izin vermezdi. Gece saat 03.00’te başlayacak şekilde uygulansaydı durum daha vahim olurdu. 
İSTİHBARAT ELLERİNDE
 Cemaatin faaliyetleriyle ilgili yeterince karar verilememesinin en büyük sebebi; devlet içindeki varlığının tam anlaşılamamasından kaynaklanıyor. Bugün bile bu olup bitenin iyi okunamadığı kanaatindeyim. Cemaat baştan beri tüm devlete hakim olmayı düşünüyordu. Bunu ilk olarak polis ve yargı içindeki mensupları üzerinden yaptı. Emniyeti tamamen kendine bağlı hale getirdi. Akabinde ordu içinde kendilerine itaat etmeyecek askerleri pasifize etti. Askeri yargıyı tamamen ele geçirmişlerdi. Diğer kurumlarda da aynısı yaşandı. Özellikle köşe noktaları, operasyonel faaliyet yürüten birimleri seçtiler. En önemlisi istihbarat birimini elde ettiler. 
İLAHİ GÜÇ ZANNEDİYORLAR
‘Bir general nasıl olur böyle bir şey de yer alabilir?’ deniliyor. Genelkurmay Başkanı’nın yaveri postanede çalışan bir kişiye bağlı olduğunu söylüyor. Cemaat bence bu. Hocayı da insan üstü bir kişilik olarak görüyorlar. İlahi güç tarafından seçilmiş bir insan gibi tanıtıyorlar. Türkiye’de devlet güvenliğine yönelik yapılara yönelik hareket mekanizması iyi çalışmıyor. Belki bu olaylar bize ciddi bir yapılanma olması gerektiğini gösterir. Cemaat mensupları bizim istihbaratın kullandığı ve kullanacağı yönetmeleri en iyi bilenler. Buna karşı tedbir üretmekte de yetenekliler.  
ACEMİCE DEĞİL 
Darbe girişimi aslında son derece profesyonel. Ummadıkları birtakım şeyler hesaplarını bozuyor. Tabii Türk halkının, basının, siyasetin yaptıkları da çok etkili. Cemaati iyi tanırsanız, bu darbe girişimini bunlardan başkasının yapamayacağını anlarsınız. Çünkü 17 Aralık’ta kaybettiği Türkiye’yi yeniden kazanmak istiyor. Bu işe karışanlardan çok örgütün kendisini çözmemiz lazım. Birçok kamu görevlisi açığa alınıyor ama bekleyip kısa sürede de bunları ayıklamak gerekiyor. Suçlu olarak TSK’yı değil cemaati görmemiz lazım. Darbeye mani olmuş değerli birçok subay var.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...