Araç kullananlar dikkat! Yargıtay'dan 'uykusuzluk' sebebiyle kaza yapanlarla ilgili emsal karar

Editör:
- Güncelleme:
Araç kullananlar dikkat! Yargıtay'dan 'uykusuzluk' sebebiyle kaza yapanlarla ilgili emsal karar
Gündem Haberleri

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, özellikle uzun yol şoförlerini ve mola vermeden araç kullananları yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Daire, uyuyakaldığı için kazaya yapanların “bilinçli taksirden” ölüme sebebiyet verme suçundan ceza alması gerektiğine hükmetti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Gündüz vakti iki yönlü şehirlerarası yolda eşiyle seyahat eden şoför, yolun virajlı bölümünde karşı şeritten gelen araca çarparak kazaya neden oldu. Davalı, polise verdiği ifadesinde araba kullanırken yanında bulunan eşinin uyuduğunu, kendisinin de bir anlık dalgınlıkla uyuyakaldığını, çarpışmanın etkisi ile uyandığını belirtti. Sanık, ifadesinde ayrıca kazanın kendisinin uyuması ile kullandığı aracın karşı şeride geçmesi nedeniyle gerçekleştiğini kabul etti. Kaza anında karşı şeritten gelen aracın içinde bulunan sürücü hayatını kaybederken, aynı araç içinde bulunanlar orta derecede, kazaya neden olan aracın içinde olanlar ise hafif şekilde yaralandı. Dava yargıya taşınınca yerel mahkeme, sanık hakkında TCK’nın “taksirle ölüme neden olma” suçunu düzenleyen 85. maddeden ceza verdi. Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılan sanığın cezasında indirim uygulandı. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi.

YARGITAY, CEZA ARTIRIMI İSTEDİ

Sanık avukatı, yerel mahkemenin kararına ceza miktarında erteleme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanmadığı gerekçesiyle itiraz etti. Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, direksiyon başında uyumadan kaynaklanan trafik kazalarında sanıkların bilinçli taksirden sorumlu tutulması gerektiğine hükmetti. TCK’nın 22. Maddesinde yer alan “Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır” hükmüne atıfta bulunulan kararda, direksiyon başında uyuma nedeniyle kazaya neden olan sanık hakkında bilinçli taksir hükümleri uygulanmamasını bozma nedeni saydı.

TCK’nın taksirle öldürme suçunu düzenleyen 85’inci maddesinin 1. fıkrası, “taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişinin, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla”, 2. fıkrası ise “fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası” ile cezalandırılmasını öngörüyor.

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...