Ankara B planı arayışında...

Düzenleyen:
Ankara B planı arayışında...

GÜNDEM Haberleri

Gözler 15-16 Aralık yapılacak AB Liderler Zirvesi’ne çevrildi. Menfi bir karar çıkarsa Ankara B Planını devreye sokacak.

Buket Güven ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta AP Parlamentosu’nun Türkiye ile ‘üyelik müzakerelerinin dondurulması’ önerisinin ardından yaptığı “Daha ileri giderseniz, bu sınır kapıları açılır” uyarısının perde arkası aydınlandı. AP’den çıkan Türkiye’nin AB üyelik ‘müzakerelerinin dondurulması’ kararı sonrasında gözler 15-16 Aralık yapılacak AB Liderler Zirvesi’ne çevrildi. Bu yönde bir karar çıkarsa Ankara B Planını bu tarihin ardından hayata geçirmeye başlayacak. AP’nin kararına siyaseten sert tepki gösteren Ankara’nın atacağı adımlarda bu zirveden nasıl bir siyasi kararın çıkacağı önemli rolü oynayacak.
AB liderler zirvesinde AP kararının onanması halinde süreç şöyle işleyecek. AP Başkanı Martin Schulz, onay süreci sonrasında belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türkiye hükûmetine ve TBMM’ye de gönderecek. Ankara ise bu kararı yok sayarak kararı işleme sokmadan Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği aracılığıyla AP’ye iade edecek. Türkiye AB’den ekonomik bir tepki gelirse bu sefer ekonomik tepki verecek.

Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya gidişlerinin önündeki anlaşma çerçevesinde alınacak tedbirler tam anlamıyla hayata geçirilmeyecek. İlk aşamada Türkiye ile sınırı bulunan Yunanistan ve Bulgaristan önemli ölçüde etkilenecek. Yunan istihbarat yetkilileri, Türkiye’nin günde 3 bin mülteciyi Yunanistan’a geri göndermeyi planladığına dair verilere ulaştığını öne sürdü.
Türkiye’nin AB ile yaptığı anlaşma sonrasında sayıları oldukça düşen mülteci geçişinde bir önceki yıl rakamlar önemli ölçüdeydi. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi 2015 yılında Türkiye’den Yunan Adalarına 856 bin sığınmacının geçtiğinin altını çizdi. Anlaşma sonrasında geçişlerin çok düştüğüne işaret eden yetkililer AB’nin olumsuz tavrı sonrasında Türkiye’den Avrupa’ya geçen mülteci sayısının yüzde 90’a varan oranla arttığının altını çizdiler. Anlaşma sonrasında Türkiye’den Yunanistan’a günlük 76 mülteci geçti. Eylül ayında bu sayı 3 binden fazla olurken Ekim ayının ilk günlerinde bu rakamın 600’ü bulduğu ifade ediliyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...