Yargıtay kolon eksikliğini affetmemişti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yargıtay kolon eksikliğini affetmemişti

GÜNDEM Haberleri

Tüm Türkiye'yi hüzne boğan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yerle bir oldu, enkaz altında kalan birçok vatandaş hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Depremde binaların yıkımına alttaki kolonların kesilmesinin yol açtığı iddiaları da yeniden gündemde. Yargıtay, bu konuda daha önce emsal karara imza atmıştı.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Van’da 2011’de yaşanan ve Erciş’i sarsan 7,2 büyüklüğündeki depremde 4 katlı Yeşilbaş Apartmanı yıkılmış, ikinci kattaki bir çocuk hayatını kaybetmişti. Sorumlular hakkında Van Asliye Ceza Mahkemesinde taksirle öldürme ve görevi ihmalden dava açılmış, bilirkişi raporlarında binadaki tüm tadilatlarda birçok kuşkunun bulunduğu belirtilmişti.

Raporlarda; yapı ruhsatındaki zemin kat yüksekliğinin projeyle uyumlu olmadığı, ortalama basınç dayanımının da Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelikte belirtilen minimum beton sınıfı olan C16’yı sağlamadığı bildirilmişti. Ayrıca proje verilerine göre 16 adet olan kolon sayısı da 14 olarak tespit edilmişti.

YARGITAY 2021'DE TEMYİZ İNCELEMESİ YAPTI

Yapı ruhsatının gerekli raporlar düzenlenmeden verilmesi sebebiyle ruhsatta imzası olan sanıkların ve Belediye Fen memurunun tali kusurlu olduğu hükmedilmiş ancak zamanaşımı gerekçesiyle dava düşmüştü. Ancak karara itiraz edilmişti. 2021’de dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay; kolon eksikliğinin binanın çökmesinin en büyük sebeplerinden biri olduğuna, bu eksiklik binanın yapım aşamasında mevcut ise müteahhidi ve fenni sorumlusunun, bina tamamlandıktan sonra gerçekleşmişse tadilatı yapan kişinin asli kusurlu olduğuna hükmetmişti.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...