Afrin’den önce İdlib’e asker

Düzenleyen:
Afrin’den önce İdlib’e asker

GÜNDEM Haberleri

Türkiye; terör örgütü PKK/PYD’nin işgali altındaki Afrin’e operasyon düzenlemeden önce İdlib’e 500 asker göndermeye hazırlanıyor

Ünsal Ergel

Donald Trump’ın ABD Başkanı olmasının ardından terör örgütü PKK/YPG ile ilgili endişeleri konusunda müttefiki olan ABD’den beklediği karşılığı alamayan Türkiye, yeni tedbirler için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan uzun süredir “sınırımızda bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz” diyerek uluslararası kamuoyunda Türkiye’nin hassasiyetini gündeme getiriyordu. Daha önce Halep’in tahliyesi, kalıcı ateşkes konularında Rusya ile verimli temaslar yürüten Türkiye, Trump’ın tavrının netleşmesi için Moskova ile ilişkileri bir süreliğine bekletme kararı almıştı. Ancak ABD’nin Rakka operasyonunda YPG ile aktif olarak çalışması Ankara’yı Moskova’ya yakınlaştırdı. Astana toplantıları da bu yakınlaşmanın somutlaştığı zemin oldu. Rusya ile Suriye temaslarını yoğunlaştıran Türkiye, bu kapsamda Moskova ile “çatışmasız bölgeler” kapsamında sınırlarını uzaktan koruma stratejisi geliştirdi. 
SINIRA UZAKTAN KORUMA
Rusya varılan anlaşma gereği, Suriye’de İdlib’e asker gönderilecek. Fırat’ın batısında El-Bab’a kadar güneye ilerleyen Türkiye de İdlib’e asker konuşlandıracak. Askeri kaynaklar, önümüzdeki dönem netleşmesi beklenen çalışma ile TSK’nın 500 askerini bölgeye göndereceğini ifade ediyor. Türkiye’nin İdlib’e asker göndermesi “Suriye kaynaklı tehdit algılamaları için aldığı tedbirlerin zirveye çıkacağı nokta” olarak değerlendiriliyor. Böylece Türkiye sınırlarını kendi ülkesinden değil, El-Bab ve İdlib’ten; yani uzaktan koruma altına alacak.
HAREKÂT NE ZAMAN?
Fırat Kalkanı Harekâtı ile YPG’nin Kobani ve Afrin kantonlarını birleştirmesi engellenmişti. İdlib’e asker konuşlandırılması durumunda Türkiye, Afrin’deki YPG varlığının hem doğudan hem de batıdan çevreleyecek. Bu durumda YPG’nin özellikle Tel Rifat ve Azez bölgesine havan atışlarına da cesaret edemeyeceği savunuluyor. Ankara’daki güvenlik kaynakları, “Bu aşamadan sonra Türkiye’nin Fırat’ın batısında sınırında YPG varlığını istemediğini, bunu her görüşmede muhataplarına ilettiğine” dikkat çekiyor. Bu durumda Afrin’e muhtemel operasyonun İdlib’e asker konuşlandırılmasından sonra gündeme gelebileceği savunuluyor.

PANİĞE KAPILAN ÖRGÜT ÜYELERİ HALKI ZORLA SOKAĞA DÖKTÜ

Türk Ordusu’nun Afrin’e operasyon hazırlığında olması terör örgütü PKK/YPG’yi paniğe sevk etti. Sosyal medya üzerinden Türkiye’nin engellenmesi için çağrıda bulunan terör örgütü, bölgedeki halkı da zorla 
sokağa dökerek operasyonu engellemeye çalışıyor. Örgüt üyelerinin, halkın eline terör örgütü elebaşı Öcalan ile PKK flamaları vermesi, Türkiye’nin operasyon için ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...