Abu Dabi ile yeni dönem: 50,7 milyar dolarlık 13 anlaşma

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Abu Dabi ile yeni dönem: 50,7 milyar dolarlık 13 anlaşma

Gündem Haberleri

Son iki yılda ilişkilerin düzeltilmesi için stratejik iş birliğini güçlendiren iki ülke, dün de dev anlaşmalara imza attı.

İSMAİL KAPAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ve Katar’ın ardından Körfez turundaki temaslarını sürdürüyor. Bu iki ülkede önemli anlaşmaların imzalanması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son durağı Birleşik Arap Emîrlikleri (BAE) oldu.

Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan tarafından El Vatan Sarayı’nda resmî törenle karşılandı. İki ülke heyetleri arasındaki görüşmeler sırasında konuşan Erdoğan, Abu Dabi’yi yeniden ziyaret etmekten bahtiyar olduğunu dile getirerek, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik için Al Nahyan’a teşekkür etti.

"İŞBİRLİĞİMİZİN AHDİ ZEMİNİ GÜÇLENECEK"

BAE ile diplomatik ilişkilerin 50’nci yıl dönümünde yakın diyalog ve işbirliğinin gelişiminden memnuniyet duyduklarını vurgulayan Erdoğan, imzalanacak ortak mutabakat metni ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkmış olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, şunları kaydetti:

"Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde, düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Anlaşmanın, iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. İmzalanacak yeni metinlerle işbirliğimizin ahdi zemini güçlenecek. Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz."

İLGİ MEMNUNİYET VERİCİ

BAE’nin Uluslararası Anadolu Kartalı 2023 Tatbikatı’na 4 adet F16 ve 80 kişilik personelle katılmasının savunma alanındaki ilişkilerin somut örneği olduğunu belirten Erdoğan, Abu Dabi’de düzenlenen IDEX ve NAVDEX Savunma Sanayii Fuarlarına Türkiye’den sağlanan yoğun katılım ve Türk firmalarına gösterilen ilginin de memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Erdoğan, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF ile bu işbirliğinin ileri gideceğinin altını çizerek, Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı’na “onur konuğu” olarak davet edilmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Abu Dabi’de Türk Kültür Merkezinin açılışını bu sene içinde yaparak, bu işbirliğini taçlandırmak istediklerini dile getiren Erdoğan, alınacak kararların ve muhtelif alanlarda imzalanacak anlaşmaların hayırlı olmasını diledi.

Abu Dabi ile yeni dönem: 50,7 milyar dolarlık 13 anlaşma

ERDOĞAN’A DEVLET NİŞANI

Al Nahyan ise yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Önümüzdeki dönemde de ilişkilerimizin çok daha iyi bir şekilde gelişeceğine olan inancım tamdır” dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, BAE trarafından krallara, devlet başkanlarına ve toplumun üst düzey kişilerine verilen devletin en yüksek madalyası olan Zayed Devlet Nişanı, Al Nahyan tarafından takdim edildi.

Konuşmaların ardından Türkiye ile BAE arasında 50.7 milyar dolarlık 13 anlaşma yapıldı. Atılan imzalar ile Türkiye ve BAE arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zekâ ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılırdı. Türkiye Cumhurbaşkanı ve BAE Devlet Başkanı’nın başkanlık edecekleri bir “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey” kurma konusunda mutabakata varılırken, söz konusu Ortak Mutabakat’la BAE ile Türkiye arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık seviyesine çıkartıldı.

Erdoğan son olarak, Al Nahyan tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı. Togg’un sürücü koltuğuna oturan Al Nahyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Abu Dabi’nin ünlü Corniche Caddesi’nde bir süre tur attı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı konakladığı otele getiren Al Nahyan, otelden de Togg ile ayrıldı.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...