İş dünyasından bankalara çağrı: Yatırım için kredi şart

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İş dünyasından bankalara çağrı: Yatırım için kredi şart
Ekonomi Haberleri

İş dünyası temsilcileri bankaların kredi musluklarını tamamen kapattıklarını belirterek “Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz” dedi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Seçim sürecinde başlayan kredi sorunu artarak devam ediyor. Özellikle ticari kredilerdeki tıkanıklık rakamlara da yansımaya başladı. Özel bankalar ticari kredileri tamamen durdururken kamu bankaları çok sınırlı sayıda kredi kullandırıyor. Karşılıksız çekte artış olduğuna dikkat çeken iş dünyası temsilcileri “Büyüme, istihdam ve ihracat  için yatırım yapmamız gerekiyor. Ancak bankalar kredi vermiyor. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz” dedi. 

"ÜRETİM BANTLARI YAVAŞLATILMAMALI"

Ticaret Odası’nın (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç üretim, istihdam ve ihracat üçlüsünün faiz, kur, enflasyon üçlüsü kadar önemli olduğunu belirterek, “Bankaların kredi süreçleri rutine dönmeli. Parasal sıkılaştırma, üretim bantlarını yavaşlatmamalı. Kredi mekanizmasındaki bozulma, sadece finansman ihtiyacı bulunan işletmeleri etkilemekle kalmaz, domino etkisiyle piyasanın tüm işleyişini sekteye uğratır” dedi.

Finansmana erişim imkânlarını sınırlayan uygulamalarda ilerleyen günlerde iyileştirme ve sadeleştirme beklediklerini dile getiren Avdagiç “Haziran ayının son haftası itibarılma özel bankaların ticari kredilerinde yıllık bazda küçülme yaşandığını görüyoruz. Yapılacak düzenlemelerle, özel sektörün yeniden uygun şartlarla finansmana erişmesinin önündeki engellerin hızla kaldırılması, ekonominin yeniden potansiyel büyüme seviyesini yakalamasının da yolunu açacaktır” ifadelerini kullandı.

"HER TÜRLÜ MUSLUK AÇILMALI"

Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği (ARMATÜR) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan sanayici için zorlu bir dönemin başladığını ifade ederek şunları kaydetti:

“İhracatçı ve sanayicinin finansal desteğe ihtiyaç duyduğu zorlu bir döneme girdik. Bu dönemde finansal anlamda her türlü muslukların açıldığı bir yapıya ihtiyaç var. Ulaşılamayan, ulaşılsa da yüksek ve kısa vadeli krediler maalesef tüm üretici ve ihracatçıyı zor duruma soktu. Sanayiciler olarak böyle zor bir dönemde otoritenin devreye girerek yeniden bir düzen sağlamasını talep ediyoruz. İhracatın artması için yeni yatırımlara ihtiyaç var bu da kolay ulaşılabilir düşük faizli kredilerle ancak mümkün olur.”

YÜKSEK FAİZ İHRACATİ DÜŞÜRÜYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu ihracatçının finansmana erişimde sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, “Hâlâ finansmana erişim konusu en önemli ve birinci madde olarak gündemimizde. Çünkü firmalarımız öz kaynaklarıyla işletmelerini büyütemiyor ve bu durumda dolayısıyla dış kaynak kullanmak zorundalar" dedi.

Tecdelioğlu,"Uzun vadeli kredi alamadıkları için yüksek faizlerle karşı karşıya kaldıklarından dolayı maalesef işlerini büyütemiyorlar. Üretici bu durumda gelen talepleri karşılayamıyor. Yüksek faiz, krediye ulaşımın zorluğu ihracatta düşüşe sebebiyet veriyor. Bundan sonraki süreçte beklentilerimiz enflasyona paralel bir döviz kurunun seyretmesi, faizlerde gerileme, finansmana erişimde kolaylık şeklinde. Bunların gerçekleşmesiyle ihracatımızı tekrardan eski seviyelere çıkarmak için çaba sarf edeceğiz" diye konuştu. 

KREDİ MALİYETİ ÇOK AĞIR

Sanayi ve iş insanlarının kredi bulmakta zorlandığını belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı “Kredi maliyeti çok ağır. Yani bunu almalı mıyız? Almamalı mıyız? Şimdi bunları düşünüyoruz. Finansmana ulaşımı noktasında sıkıntılarımız devam ediyor. Sayın Bakanımız Ömer Bolat’ın Eximbank’ın sermayesini 70 milyar TL’lik bir artırım yapması önemli bir adım ancak yeterli değil. Ekonomi yönetiminden üretici ihracatçının hem işletme sermayesi hem yatırım için ihtiyaç duyduğu kredilerin en azından dünya imkânları ve şartları dahilinde sağlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...