Kesik kolon cinayetleri!

- Güncelleme:
Kesik kolon cinayetleri!

GÜNDEM Haberleri

Depremde yıkılan birçok binanın kolonlarının kesildiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili çok sayıda soruşturma başlatıldı. Avukatların “cinayete teşebbüs” olarak nitelendirdiği bu olay en çok İstanbul’da görülüyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkıma sebep oldu. Binlerce insan hayatını kaybetti, on binlercesi de yaralandı. Arama kurtarma çalışmalarının hızla devam ettiği birçok binada ‘kolonların kesildiği’ tespit edildi. Malatya, Gaziantep, Hatay ve Diyarbakır’daki bazı binaların bu sebeple yıkıldığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili savcılık ardı ardına soruşturma başlattı. Birçok şüpheli gözaltına alınırken, bazıları ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kesilen kolonların ‘mevcut dükkânları büyütmek’ amacıyla yapıldığı ifade edildi. Uzmanlar beklenen İstanbul depremi için de aynı sorunun bulunduğunu ve kesik kolonlar sebebiyle büyük felaketler yaşanabileceğini belirtti.

TAŞIMA KAPASİTESİ YÜZDE 50 DÜŞÜYOR

İnşaat mühendisi İbrahim Yılmaz “Uzun yıllardır tartışılan bir konu, bu depremde de ortaya çıktı. Bina altındaki dükkânların büyütülmesi için yapılan bu işlemler deprem olmasa dahi binanın yıkılmasına sebep olabilir. Bunlar taşıyıcı kolonlar ve belli aritmetikte inşa ediliyorlar. Proje dışında yapılan bu işlem sağlam binanın bile yıkılmasına yol açabilir. 1999 depreminde Avcılar’da yıkılan birçok binanın alt dükkânlarında oto galerileri olduğunu gördük. Kahramanmaraş depreminde de bu örnekler var” dedi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “Bina ne kadar sağlam olursa olsun, kolon kesilince taşıma kapasitesi yüzde 50 düşüyor. Bu açık şekilde cinayete teşebbüstür. İstanbul’da daha büyük bir felaket olabilir. Bunun için bina sakinlerinin mutlaka kesik kolonları kontrol ettirmesi gerekiyor” dedi.

YERİNE KARTONPİYER KOLON YAPIYORLAR

Mevcut dükkânı büyütmek için kolonları kesen şirketler ağırlıklı olarak oto galeri, banka, market ve mobilyacılardan oluşuyor. Bu, içeriye konulan araba veya büyük çaplı eşyaların alanını genişletmek için yapılıyor. Mahkemeye taşınan davaların detaylarında, kolon kesip yerine kolon görünümlü kartonpiyer yapıldığı dahi görülüyor. Özellikle İstanbul’da binaların altında yer alan oto galeriler büyük risk taşıyor.

HAPİS CEZASI VAR

Avukat Sefa Karcıoğlu, kolon kesmenin ciddi bir suç olduğunu belirterek “Kolonları kesen ya da eksik yapanların, insanları öldürme niyeti olmasa dahi, muhtemel bir afette binanın çöküp ölümlerin olabileceğini öngördüğü kabul edilir. Dolayısıyla, her ne amaçla olursa olsun, plan ve projeye aykırı olarak kolonları kesen veya eksik imal eden kişi ya da kişiler, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçunu işlemiş olur ve hapis cezasına hükmedilir. Bir kişinin ölümünde 2 yıldan 6 yıla kadar hapis, birden fazla kişi hayatı kaybetmişse 2 yıldan 15 yıla kadar hapis söz konusudur” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...